מכת שושנת יריחו נמשכת עם זינוק של המקרים בעיקר בקרב חיילים המשרתים בדרום הארץ, והטיפולים למחלה אזלו: ל"מעריב" נודע כי מדי חודש מאובחנים עשרות ישראלים, רובם לוחמים, בנגעי עור החשודים לנגיף ה"לישמניה" הגורם למחלת שושנת יריחו, זאת בעקבות עקיצות של זבוב החול.  בשנים האחרונות נרשמה עליה דרמטית במקרי ההדבקה בכל רחבי הארץ, ככל הנראה בעקבות האצת הבניה. הבעיה המרכזית עמה מתמודדים בישראל: אזלו הטיפולים, וצוותי הרפואה נאלצים לטפל בתכשירים שיעילותם נמוכה.
 
כבר לפני כשנה פרסמנו על הזינוק בהתפרצות שושנת יריחו. נתוני משרד הבריאות המעודכנים מצביעים על מספר כפול של מקרים בשנה האחרונה: מ-120 נדבקים במהלך שנת 2023 למעל 220 מקרים בשנת 2024. מרבית הנדבקים כאמור הם חיילים שסבלו מנגעים ממושכים, ובדיקות המעבדה הצביעו על הדבקה בטפיל המועבר על ידי זבוב החול.
 
"ישראל מוכת לשמניה כבר שנים עם מאות מקרים בשנה״ מסביר הפרופ׳ אלי שוורץ, מומחה לרפואה פנימית ורפואת מטיילים מהמרכז הרפואי שיבא ונשיא האגודה הישראלית למחלות טרופיות, החוקר ומטפל שנים בחולי לישמניה. ״אזור עוטף עזה הוא אנדמי ללישמניה ועקב שהות חיילים שם במספרים גבוהים מבעבר, יש ללא ספק עליה בשכיחות. גם תנאי המלחמה מביאים עליה במספר החיות וזבובי החול הנגועים".
 
לדברי פרופ׳ שוורץ אזל הטיפול בטיפול במחלה: קיים מחסור בשנה האחרונה בתרופה גלוקונטיים המשמשת לטיפול בנגעים באמצעות הזרקה. גם כדורי ״אימפבידו״ המשמשים אף הם לטיפול אינם זמינים תקופה ארוכה. בעבר נעשה שימוש גם במשחה ״לישקוטן״ שייצורה הופסק על ידי חברת טבע.
 
טפיל הלישמניה עובר לבני אדם דרך עקיצת הזבוב הזעיר. כל חרק עלול לעקוץ אדם מספר פעמים, לרוב בשעות הלילה, וכל עקיצה מותירה נגע דלקתי ומכאיב שאינו מתרפא. הטיפול דורש בחלק מהמקרים השבתה של פעילות מבצעית בשל הטיפול המורכב שמתבצע בבתי חולים בלבד. נגעים שאינם מטופלים אמנם לא יסכנו חיים, אולם יותירו צלקות על העור לכל החיים. "ישראל היא שיאנית לישמניה ומשרד הבריאות והמשרד לאיכות הסביבה לא עושים די כדי למנוע את ההדבקות וכדי לטפל בחולים. לצערי נמשיך לראות את הלשמניה מתפשטת, עם מענה חלקי לחולים".

שפן הסלעים (צילום: שאטרסטוק)
שפן הסלעים (צילום: שאטרסטוק)

מה שכיחות שושנת יריחו בישראל?

בישראל חלה עליה של כ-300 אחוזים בשיעור ההדבקות במחלת שושנת יריחו. כאמור המחלה מועברת על ידי זבוב החול והיא גורמת לפצעים דלקתיים כואבים מאוד הגורמים לסבל רב לחולה במשך חודשים ארוכים. גם הטיפול מורכב ולעתים כולל תופעות לוואי.
 
מדוע המחלה התפרצה בישראל מלכתחילה?

הסיבה לעליה הכללית בשכיחות המחלה בישראל היא ככל הנראה שינויי מערכות אקולוגיות, בניה ופיתוח שגרמו להתרבות שפן הסלעים או המכרסמים פסמונים המארחים את טפיל הלשמניה עד שהוא עובר בעקיצה ומציצת דם לזבוב החול ומשם לבני האדם.
 
מה מהלך המחלה?

לשושנת יריחו גורמים שני טפילי לישמניה הגורמים לשני סוגי נגעים: הטפיל "לישמניה מייג'ור" גורם לנגעים עוריים המחלימים תוך חצי שנה עד שנה, ואילו נגעים הנגרמים על ידי הטפיל "לישמניה טרופיקה" יחלימו בתוך כשנתיים. לעתים הנגעים מודלקים ומכאיבים מאוד שמצריכים אישפוז תחת טיפול לתוך הווריד, או טיפולי לייזר ואלקטרותרפיה. הלישמניה בעוטף עזה היא מסוג מייג'ור.
 
איך נדבקים במחלה?

מסלול ההדבקה בלישמניה מתחיל בטפיל הלישמניה העובר למכרסמים – פסמונים המעבירים דרך עקיצת זבוב החול את הזן לישמניה מייג'ור בדרום הארץ או שפני הסלע המעבירים את הזן לישמניה טרופיקה בשומרון וצפון הארץ. הזבוב עוקץ, מוצץ את הדם ותוך כדי מחדיר לתוך המכרסם טפילי לישמניה כך שהמכרסם הופך למאחסן. הטפיל מתרבה בגופו של שפן הסלע. הזבוב עוקץ שוב את שפן הסלע, שואב ממנו טפילים, עוקץ את בני האדם ומחדיר אליהם את הטפיל.
 
מתי צריך לגשת לרופא?

רוב עקיצות החרקים בישראל אינן מזבוב החול והן מחלימות תוך כמה ימים. אם קיים נגע שאינו מתרפא בתוך כ-3 שבועות, או שהוא מכאיב -  יש לפנות לרופא.
 
איך מתבצע האיבחון?

במקרה של חשד לנגע לישמניה, רופא נוטל דגימה מהנגע שנשלחת למעבדה לזיהוי הטפיל, לבדיקה רגישה ומדוייקת הנקראת PCR  המאתרת את המטען הגנטי של הטפיל. הבדיקה כאמור מתבצעת במספר מחלקות עור של מרכזים רפואיים בישראל והתשובה מתקבלת תוך כמה ימים.
 

איך מטפלים במחלה?

בעבר ניתן הטיפול במשחה לישקוטן אך הייצור והשיווק שלה הופסק בישראל.