החלטות לשנה החדשה הן הזדמנות מצויינת להתחיל לנהל אורח חיים בריא יותר, אך כשמדובר בשינויים בתזונה, חשוב להיות מודעים להשפעות האפשריות של מזון על התרופות שאנו נוטלים.
בעוד ששמירה על תזונה מאוזנת ובריאה יכולה להביא יתרונות רבים, ישנם מזונות שנראים בריאים אך עלולים ליצור אינטראקציות שליליות עם תרופות מרשם. אינטראקציות אלו עלולות להוביל לבעיות בריאותיות חמורות, ולכן חשוב להכיר את המזונות שיכולים להשפיע על פעולתה של התרופה ולנקוט באמצעי זהירות.
מיץ אשכולית, מיץ חמוציות ומיץ רימון הם בין המשקאות הבריאים הפופולריים ביותר, אך הם יכולים לגרום לבעיות בריאותיות חמורות. ישנן אינטראקציות נפוצות בין מזון ושתייה שכדאי לדעת עליהן כדי להימנע מסיכונים בריאותיים, למשל:
מיץ אשכולית
כדי לפרק חלק מתרופות המרשם בגוף, הכבד משתמש באנזימים בשם סיטוכרום P450. אך מיץ אשכולית מכיל כימיקלים בשם פיורנוקומארינים שיכולים לחסום את פעולתם של אנזימים אלו, אם זה קורה, חלק מהתרופות עשויות להצטבר בגוף.
ברשימה נמצאת ציקלוספורין, שמוכרת כתרופה שנעשה בה שימוש למניעת דחיית השתלת איברים וניהול תסמינים של דלקת פרקים ראומטואידית ומצבים עוריים כמו פסוריאזיס. הצטברות ציקלוספורין יכולה לגרום למגוון תופעות לוואי, מרגישות קלה ועד נזק לכליות ולכבד.
סטטינים, אשר לעיתים קרובות משמשים לטיפול ברמות כולסטרול גבוהות ולמניעת התקפי לב ושבץ, יכולים גם הם להיות מושפעים ממיץ אשכולית באותו מנגנון. רמות גבוהות יותר של סטטינים בגוף יכולות להעלות את הסיכון לתופעות לוואי, כולל פירוק שרירים, שהוא נדיר אך חמור.
רבות אחרות מהתרופות יכולות גם ליצור אינטראקציה עם מיץ אשכולית – כולל אמלודיפין (תרופה נפוצה ללחץ דם גבוה). אם אתה נוטל אחת מהתרופות האלה, מומלץ להתייעץ עם הרופא או הרוקח לפני שתשתה אפילו כמויות קטנות של מיץ אשכולית, שכן ייתכן שיהיה עדיף להימנע ממנו לחלוטין.
מיץ רימון ומיץ חמוציות
פירות רבים ומיצי פירות, במיוחד אלה ממשפחת ההדרים, יכולים להשפיע על פירוק התרופות בכבד. גם מיץ רימון הוכח כמעכב אנזימים בכבד שמפרקים את התרופה נוגדת הקרישה וורפרין. תרופה זו משמשת למניעת קרישי דם אצל אנשים עם דופק לא סדיר כמו פרפור עליות או תסחיף ורידי עמוק.
כמה מקרים מדווחים מצביעים על כך שמיץ רימון יכול להעלות את היחס הנורמלי הבינלאומי (INR), כלומר את הזמן שלוקח לדם להתקרש אצל חולים הנוטלים את התרופה וורפרין, דבר שעשוי להגדיל את הסיכון לדימומים. מיץ רימון יכול גם להשפיע על תרופות נוספות, כמו טאקרולימוס, תרופת מניעת דחיית השתלות איברים.
בדומה לכך, מספר מקרים מצביעים על כך שגם מיץ חמוציות עשוי להשפיע על וורפרין. במקרה אחד דווח על חולה אחד שנפטר עקב דימומים לאחר ששתה מיץ חמוציות במשך שבועיים לפני שלקח וורפרין.
עם זאת, תוצאות מחקרים שונים מעורבות - חלקם מראים שמיץ חמוציות משפיע על וורפרין בגוף, בעוד אחרים לא מראים שום השפעה. מסיבה זו, יכול להיות מועיל לבדוק את ה-INR (מדד קרישת דם) שלך באופן תדיר אם אתה שותה את המיצים הללו או לשקול שכל שינוי ב-INR שלך עשוי להיות תוצאה של מיצי פירות.
ירקות עליים
תרד, ברוקולי וכרוב קייל נחשבים לרוב למזון בריא כי הם מלאים בוויטמינים ומינרלים ומכילים מעט קלוריות. אך הם גם עשירים בוויטמין K, שהוא חיוני להפעלת גורמי קרישה מסוימים (חלבונים בדם שעוזרים לו להתקרש).
ירקות עליים יכולים להיות בעיה עבור חולים הנוטלים את התרופה וורפרין, שפועלת על ידי חסימתו של וויטמין K כדי למנוע קרישת דם. אך אכילת מזון עשיר בוויטמין K יכולה להוריד את ה-INR שלך ולהגביר את הסיכון לקרישי דם.
חלב
חלב ומוצרי חלב כמו גבינה ויוגורט הם מקורות טובים לחלבון וסידן - מינרל הנחוץ לעצמות בריאות. אך מזון זה יכול להשפיע על ספיגת תרופות מסוימות במעיים.
זה כולל אנטיביוטיקה כמו טטרציקלינים- אנטיביוטיקה רחבת ספקטרום המיועדת לשימוש כנגד מגוון זיהומים בקטריאליים, ומשמשת לרוב כטיפול באקנה ובמחלת העור רוזציאה. וציפרופלוקסצין- אנטיביוטיקה רחבת טווח ממשפחת הקווינולונים. היא משמשת לטיפול בזיהומים חיידקיים שונים במבוגרים כמו דלקת בדרכי השתן, דלקת בבלוטת הערמונית, דלקת במעיים, דלקת בעצמות ובמפרקים ודלקת בדרכי הנשימה.
הסידן בחלב יכול להיקשר לאנטיביוטיקה, מה שאומר שהוא לא יכול להתפשט בדם. משמעות הדבר היא שהגוף שלך לא יקבל את המינון המלא של האנטיביוטיקה – דבר שמקשה עליו להילחם בזיהום.
תרופות נוספות המושפעות ממוצרי חלב כוללות את האל־תירוקסין- תרופה המשמשת לחולים עם רמות תפקוד בלוטת תריס נמוכות. אך מכיוון שאינטראקציות אלו מתרחשות במעיים, עדיין ניתן לצרוך מוצרי חלב גם אם אדם נוטל תרופות אלו. ברוב המקרים, פשוט יש להשאיר הפסקה של לפחות שעתיים לפני או אחרי נטילת התרופה לפני צריכת מוצרי חלב.
קטניות
קטניות נחשבות למזון בריא כי הן עשירות בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. קטניות הן גם מקור מצוין לחלבון מבוסס צומח. אך סויה, בוטנים ואפונים עשויים להיות עשירים בטיראמין. טיראמין הוא חומר שנמצא באופן טבעי בגוף ובכמה מזונות, כמו גבינות מיושנות, בשר מעושן ומזונות מותססים, והוא יכול ליצור אינטראקציה עם התרופה נוגדת הדיכאון פנלזין.
פנלזין היא תרופת נוגדת דיכאון מקבוצת מעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOI), שמשתמשים בה פחות היום. התרופה חוסמת את האנזימים שמפרקים את הטיראמין בגוף. אם חולים אוכלים מזונות עשירים בטיראמין, הדבר יכול להוביל לרמות גבוהות של טיראמין, שיכולות להוביל ליתר לחץ דם מסוכן.