מכת החורף ממשיכה לתת את אותותיה הקשים: במחלקה לטיפול נמרץ כללי בבילינסון מאושפזות 4 נשים במצב קשה בשל סיבוכי שפעת. ארבעתן מורדמות ומונשמות והן בגילאי 22 עד 50.
מטופלת אחת סובלת ממחלת רקע והיא מחוברת למכשיר אקמו, מכשיר מציל חיים שמחליף את פעילות הלב והריאות. אחת המטופלות הגיעה לאישפוז לאחר לידה, ומטופלת נוספת הידרדרה לאחר ניתוח שעברה. מבין המאושפזות, רק אחת היתה מחוסנת לשפעת.
"גל השפעת הזה, בניגוד לשנים קודמות, מערב אוכלוסייה צעירה יותר וללא מחלות רקע" מסבירה ד"ר מורן הלרמן, סגנית מנהל מחלקת טיפול נמרץ בבילינסון, "זה מדגיש את חשיבות קבלת חיסון לשפעת שיכול למנוע הגעה למצבים קיצוניים כאלה".
בתוך כך בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים עשרות נוספים ביחידות לטיפול נמרץ כשמצבם קשה בשל סיבוכי השפעת, רבים מהם, כמו במקרה שבבילינסון, לא היו מחוסנים נגד המחלה. חלק מהמאושפזים חוברו אף הם למכונת לב הריאה "אקמו".
בצל תחלואת השפעת, ניכרים עדיין עומסים כבדים מאוד במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ: בחדרי מיון רבים נרשמת תפוסה של 200 אחוזים, ושיירות של אמבולנסים עומדים בהמתנה לעתים עד שעתיים לקבלת המטופלים השוכבים על האלונקה במסדרונות. העומסים הכבדים ניכרים גם במחלקות הפנימיות בבתי החולים, כשבחלק מבתי החולים נאלצים לאשפז את החולים במסדרונות ובחדרי האוכל. על פי נתוני משרד הבריאות, תחלואת השפעת כעת עדיין לא הגיעה לשיאה, ועל פי התחזיות התחלואה צפוייה להתגבר משמעותית.
כאמור אחת הסיבות המרכזיות לתחלואה המוגברת היא שאננות הציבור לגבי החיסונים: רק כ-30% מהאוכלוסייה התחסנה נגד שפעת. עם זאת בקופות החולים מדווחים מהשבוע שעבר על זינוק בבקשות לחיסונים כשעשרות אלפים הגיעו לקופות בבקשה לקבל את התרכיבים המגינים בפני ארבעת זני השפעת השכיחים. מקופות החולים נמסר כי מלאי החיסונים מספיק, וכי ניתן להגיע לקופות להתחסן, ישירות דרך אחות המרפאה, ללא צורך במרשם או הפניה.
איך תימנעו מהגעה למיון?
הקפידו על החיסונים
חסנו את כל בני המשפחה מגיל חצי שנה ואילך לשפעת ובמיוחד אוכלוסיות בסיכון כמו קשישים, נשים בהיריון, ומדוכאי חיסון. בני 65 ומעלה ותינוקות צריכים לקבל גם את חיסון פרבנר נגד החיידק הקטלני פנאומוקוק הגורם לדלקות ריאות וזיהומים קשים. לקשישים מומלץ להתחסן גם נגד נגיף ה-RSV הגורם אף הוא לדלקות ריאה קשות. חיסון זה ניתן גם לפגים. מומלץ להתחסן גם נגד החיידק האלים מנינגוקוק הגורם לזיהומים קטלניים ודלקת קרום המוח.
השתמשו במוקדי הקופות
כל קופות החולים מפעילות מוקדי אחיות 24 שעות ביממה, לקופות החולים כללית ומאוחדת יש שירות רופא אונליין בשעות הערב והלילה. הרופאים יכולים לשדר מרשמים והפניות, ואף לבדוק אתכם או את ילדיכם מהבית עם מכשיר הטייטו המאפשר בדיקת אוזניים, לוע, חום, דופק, סטורציה, ריאות, לב, עור ועוד.
הכינו ציוד רפואי ביתי
מומלץ לצייד את הבית תמיד במד חום, מד לחץ דם, מד סטורציה ודופק, מד סוכר לחולי סוכרת. עוד מומלץ להצטייד במכשיר אינהלציה ותמיסת סלאיין בריכוז 3%, שיסייעו משמעותית להקלה על קשיי נשימה ושיעול.
זכאות לאשפוז בית
במקרה שהגעתם למיון והוחלט על אישפוז, תוכלו לבקש במקום השהות בבית החולים העמוס והמזוהם, לקבל אשפוז ביתי. אם מצבכם לא יהיה קריטי, תקבלו אישור להמשך טיפול בבית, יחד עם ביקור יומי של רופא ואחות, והמשך טיפול כולל תרופות בעירוי לווריד, ממעונכם הפרטי.
במקרים הבאים אל תהססו לפנות לחדר המיון
חום: מעל 38.5 מעלות, יותר משלושה ימים.
התייבשות: אי מתן שתן מעל 10 שעות, מעל 3 הקאות, הימנעות משתיה, ריריות פה יבשות.
זיהום: הופעת דימומים תת עוריים ("פטכיות").
קוצר נשימה: מעל 20 נשימות במבוגר ומעל 40 בתינוק לדקה, צלעות בולטות, חוסר יכולת להשלים משפט.
לב: לחץ בחזה המקרין לכתף, לצוואר, ללסת או לגב, עם או בלי זיעה קרה או קוצר נשימה. שיעול דמי.
הפרעה נוירולוגית: ירידה במצב ההכרה, חולשה או שיתוק בצד אחד של הפנים או הגוף, כאבי ראש חריגים בעוצמתם או כאלה שמעירים מהשינה.