קופות החולים החלו באישורי זריקות ההרזיה בימים האחרונים, אישורים המעניקים סיבסוד של מחצית מעלות הזריקות. כדי לקבל אותן, דורשות הקופות לעמוד במספר קריטריונים. במקביל, בכירים בקופות אומרים למעריב: "הלכנו על צעד גדול ויקר, ועדיין לא ברור אם נצליח לעמוד כלכלית במבול הדרישות הצפוי לזריקות".
בשבוע שעבר קופות החולים הודיעו בזו אחר זו כי המבוטחים יוכלו לרכוש את אחת מזריקות ההרזיה, או שתיהן, בסיבסוד של 50% מעלות הזריקה, בכפוך לעמידה בקריטריונים. לאומית הודיעה כי תסבסד את הזריקה העוצמתית ביותר הקיימת כיום בשוק – מאונג'רו; מכבי הודיעה שתסבסד את שתי הזריקות – וויגובי הוותיקה ומאונג'רו, גם כן בשיעור של 50%. במקביל הודיעה מאוחדת כי תסבסד במחצית מעלות מאונג'רו. הצטרפה אליהן הכללית שהכריזה על מימון וויגובי במסגרת המושלם, גם כן ב-50% מעלותה.
מונג'רו מאושרת על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) לטיפול בסוכרת מסוג 2 בקרב מבוגרים, משמשת גם לטיפול בהשמנת יתר בקרב בני 18 ומעלה ומשפיעה על תחושת השובע, ויסות התיאבון ועל ויסות ואיזון רמות הסוכר בדם. התרופה מכילה את החומר הפעיל טירזפטייד, שבדומה לתרופות האחרות מחקה את ההורמון 1GLP, אך פועלת במנגנון נוסף גם על ההורמון GIP, ובכך מציגה יעילות קלינית גבוהה.
וויגובי, המתחרה של חברת נובו נורדיסק ומאונג'רו, שייכת לקבוצת תרופות המבוססות על הדמיה של הורמונים טבעיים בגוף, אשר שולטים בתיאבון ומעוררים תחושת שובע. התרופות פועלות על קולטנים במערכת העצבים המרכזית, ובכך מקטינות את תחושת הרעב ומסייעות להפחתה משמעותית במשקל.
מעבר ליכולתן להפחית משקל בצורה יעילה, זריקות אלו מציגות גם יתרונות בריאותיים חשובים. מחקרים עדכניים מראים כי וויגובי לא רק מפחיתה את רמות הסוכר ומסייעת במניעת סוכרת, אלא גם מורידה את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי. בתוך כך, קיבלה לאחרונה הזריקה מאונג'רו אישור לשימוש בדום נשימה בשינה, במקביל לירידה במשקל. דום נשימה הוא מצב מסוכן שמעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה.
בימים האחרונים החלו הקופות להכניס את הזריקות למדפי בתי המרקחת, לאחר שעד כה נמכרו הזריקות באופן פרטי, ולאשר את בקשות המרשמים שניתנו על ידי המומחים. כדי לקבל את המרשם דורשות הקופות לעמוד בכמה קריטריונים. כדי לקבל אישור לסיבסוד התרופה מעל גיל 18, על המטופל לקבל המלצה של רופא מומחה, כשה- BMI, מדד מסה משקל, הוא 30 ומעלה (המגדירה השמנת יתר ומחושבת על פי הנוסחה של חלוקת הגובה במשקל בריבוע), או BMI של 27 ומעלה, כשהמטופל סובל ממחלות רקע של טרום סוכרת או סוכרת, יתר לחץ דם, דיסליפידמיה, דום נשימה בשינה או מחלת לב וכלי דם. במקביל נדרש המטופל להגיע למפגש אחד לפחות אצל דיאטנית, כדי שהאישור יחודש.
על פי ההמלצות, יש להתחיל במינון הנמוך ביותר, ולהעלות את המינון בהדרגה, זאת בשל תופעות הלוואי שמונעות מחלק מהמשתמשים להתמיד בטיפול, וכוללות בחילות, נפיחות ושלשולים. בנוסף מדווחים מטופלים על רתיעה ממזונות מסויימים מלוחים, ותיאבון מוגבר למאכלים מתוקים דווקא. על פי אחת ההערכות, הסיבה לכך היא ירידה מסויימת ברמת הסוכר לה גורמת הזריקה.
עלות סיבסוד התרופות היא כבדה מאוד עבור קופות החולים. בכיר באחת הקופות אמר השבוע: "מדובר בהוצאה של מאות מיליוני שקלים בשנה. אנחנו עדיין לא יודעים איך נצליח להתמודד כלכלית עם זה. נקווה שנצליח לעמוד בכך. את התוצאות לטווח הארוך, של ירידה בתחלואה, נראה אם בכלל, רק בעוד שנים ארוכות".