ישראל היא אחת המדינות עם שיעור סרטן העור הגבוהים בעולם, והסיבה לכך היא החשיפה הרבה לשמש. לצד זאת, השנים האחרונות, שהתאפיינו במתח רב עקב הקורונה והמלחמות, הובילו רבים להזנחת שגרת הטיפוח. כך או כך, העור שלנו לא שוכח – והוא מגיב בנפילות, קמטים וסימני הזדקנות מוקדמים. גם אלה שמשתמשים בתכשירים קוסמטיים יקרים, לעיתים קרובות לא יודעים כיצד להשתמש בהם בצורה נכונה. בפודקאסט הבריאות של מעריב, ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור ויושבת ראש האיגוד לכירורגיה דרמטולוגית, מספקת את כל העצות שצריך לדעת על שגרת טיפוח נכונה.

ד"ר איתי גל מראיין את ד"ר להבית אקרמן (צילום :מעריב אונליין)

הכל מתחיל בבוקר: מה עושים עם הפנים כשקמים? אחד הדברים הכי חשובים בשגרת הטיפוח הוא העקביות. "אתם לא צריכים 20 קרמים בארון, אלא שגרה שתוכלו להתמיד בה", מסבירה ד"ר אקרמן. היא ממליצה להתחיל את היום עם שטיפת פנים עדינה במים וסבון פנים מותאם, ולאחר מכן למרוח קרם לחות. "אם יש צורך, ניתן לשלב גם סרום, אבל חובה לסיים עם מקדם הגנה מהשמש". לדבריה, מקדם הגנה הוא תכשיר האנטי-אייג'ינג היעיל ביותר: "הגנה משמש היא חובה – אחרת כל השאר חסר משמעות".

האם תכשירים יקרים הם בהכרח טובים יותר? על המדפים בפארמים מוצעים אינספור קרמים במחירים שונים, חלקם יקרים במיוחד. אבל האם מחיר גבוה מעיד על איכות? "לא בהכרח", אומרת ד"ר אקרמן. "מה שחשוב הוא לבחור מוצרים מחברות שמשקיעות במחקר. יש הבדל בין קרם עם רכיבים מוכחים לבין כזה שמבטיח ניסים". לדעתה, עדיף להשקיע בתכשירים שעברו בדיקות קליניות ושיש להם תוקף מדעי.

קרינת השמש. העור זוכר ומתקמט (צילום: שאטרסטוק)
קרינת השמש. העור זוכר ומתקמט (צילום: שאטרסטוק)

ומה לגבי הלילה? האם צריך לשטוף את הפנים פעמיים ביום? "בערב, ניקוי הפנים חשוב אפילו יותר מאשר בבוקר" מסבירה ד"ר אקרמן, "מומלץ להשתמש בסבון פנים עדין ולהימנע משימוש במגבונים להסרת איפור: "מגבונים הם אופציה גרועה, אלא אם אין ברירה – כמו במקרה של חיילים בשטח". לאחר הניקוי, כדאי למרוח קרם לחות ולהשתמש בחומרים פעילים כמו ויטמין C או חומצה היאלורונית, אשר מסייעים לשיקום העור בלילה.

"חומצה היאלורונית היא חומר שקיים באופן טבעי בעור, אך עם השנים הכמות שלו פוחתת," מסבירה ד"ר אקרמן. מריחה של תכשירים המכילים חומצה היאלורונית יכולה לסייע לעור לשמור על לחות, אך יש לזכור כי הם פועלים בעיקר על השכבות החיצוניות של העור. לכן, חשוב למרוח מעליהם קרם לחות כדי לנעול את הלחות בעור.

תכשירי עור. היקר לא תמיד טוב יותר (צילום: שאטרסטוק)
תכשירי עור. היקר לא תמיד טוב יותר (צילום: שאטרסטוק)

לפי ד"ר אקרמן, סדר המריחה משפיע על היעילות של התכשירים. "תכשירים מבוססי מים נספגים ראשונים, ולכן יש להניח אותם לפני התכשירים השומניים". בנוסף, אין צורך למרוח שכבות עבות של קרם: "העור יכול לספוג כמות מוגבלת, וכל השאר פשוט נשאר על הפנים ללא תועלת".

גם הצוואר דורש טיפול, אקרמן ממליצה כי כל מה שנשאר מהמריחה על הפנים – יש להעביר לצוואר ולמחשוף: "אין צורך בקרמים ייעודיים, אבל כן חשוב לשים לב שהאזור לא מוזנח".  לדבריה, נזקי השמש משפיעים גם על הצוואר, ולכן יש להקפיד על הגנה גם באזור הזה.

תוספי קולגן זוכים לפופולריות רבה, אך האם הם באמת מועילים? "הדעות חלוקות," אומרת ד"ר אקרמן. "יש מחקרים שמראים שצריכת קולגן דרך הפה עשויה לסייע בשיפור גמישות העור, אך אחרים טוענים שאין לכך השפעה משמעותית". היא מסבירה שמי שמאמין בכך יכול לנסות – זה לא מזיק – אך כדאי לשלב זאת עם שגרת טיפוח כוללת.