הפרקליטות ביקשה מבית המשפט להטיל עונש של 12 שנות מאסר בפועל על מוטי ממן, תושב אשקלון בן 72, שהורשע, על סמך הודאתו, בעבירות של מגע עם סוכן חוץ וכניסה למדינת אויב ללא היתר. ממן נפגש על אדמת איראן עם סוכני מודיעין שניסו לגייס אותו לפעול נגד מדינת ישראל. הודאתו של ממן הושגה במסגרת הליך גישור בין הפרקליטות לבין סנגורו, עו"ד אייל בסרגליק, בהובלת נשיא בית המשפט בני שגיא.

ממן הורשע במסגרת משפט שהתנהל במהלך מלחמת "חרבות ברזל", והיה הראשון מבין מספר תיקים חמורים שבהם הפרקליטות הגישה כתבי אישום נגד אזרחים ישראלים אשר, לטענת המדינה, גויסו על ידי סוכנים איראניים במטרה לפגוע בישראל ובאזרחיה. לפי כתב האישום, ממן נכנס פעמיים לאיראן ונפגש שם עם גורמי מודיעין איראניים, עימם דן בביצוע פעולות טרור בישראל. במסגרת השיחות עלה גם רצון משטר האייתוללות לנקום את חיסולו של איסמעיל הנייה בטהרן.

בדיון שנערך בבית המשפט בבאר שבע טען הפרקליט, עו"ד מיכאל כהן, כי מתחם הענישה הראוי לעמדת המדינה נע בין 9 ל-14 שנות מאסר, וכי הפרקליטות מבקשת להטיל על ממן עונש של 12 שנים. לדבריו, מדובר במקרה חמור במיוחד, לאור העובדה שהמעשים נעשו במהלך מלחמת חרבות ברזל.

עו"ד כהן הציג בפני בית המשפט את התנהלותו של ממן וטען כי בתחילה פעל מתוך מניע כלכלי, אך בהמשך קיבל החלטה מודעת לחצות את הגבול שוב ולפגוש את הסוכנים האיראניים. "אם התיק הזה היה מוגש רק על האירוע הראשון, אולי היה מדובר בסיטואציה שונה לחלוטין", אמר. "יכול היה הנאשם לטעון שפוטרו אותו, שהתקרבו אליו בתואנות כלכליות, ש’דגו’ אותו, ושנכנס לסיטואציה שלא היה מודע לה לחלוטין. אבל למרבה הצער, זה לא נגמר שם. לאחר שהבין היטב מה מטרת המגעים, הוא יזם מפגש נוסף, הפעם בטורקיה, והמשיך לפעול למרות שהיה מודע לכך שהוא עומד להיכנס שוב לאיראן ולבצע עבירות ביטחוניות".

עוד הוסיף עו"ד כהן כי "לנאשם הייתה אפשרות לעצור, אך הוא בחר בחירה מושכלת ומודעת להמשיך בקיום המגעים ולחצות את הגבול פעם נוספת". לדבריו, עצם כניסתו של ממן לאיראן טומנת בחובה סכנה עצומה. "הוא יכול היה להיחטף, לגרור את המדינה לצרה מדינית חמורה, והוא גם קיים משא ומתן כספי ממשי שנועד להוביל לחיסולים של בכירים בישראל. כאשר נאמר לו לפגוע בראש הממשלה ושר הביטחון, הוא לא התנגד עקרונית, אלא הסביר שזה בלתי אפשרי בגלל האבטחה סביבם. רק לאחר מכן השיח עבר למטרות אחרות שכן ניתן היה לבצע נגדן פיגוע".

הפרקליטות הדגישה כי לא ניתן לשלול שהמגעים הללו היו מבשילים לכדי מעשה, ורק מעצרו של ממן מנע זאת. "מאז ה-7 באוקטובר אנו עדים לעלייה דרמטית במקרי ריגול עבור איראן על אדמת ישראל", אמר כהן. "זה יהיה גזר הדין הראשון בעבירות מסוג זה, וחשוב לקבוע מתחם ענישה מרתיע".

מנגד, עו"ד אייל בסרגליק, המייצג את ממן, ביקש מבית המשפט להקל בעונשו. לטענתו, מדובר במעשה טיפשי שלא נבע ממניע אידיאולוגי, וכי הפגישה השנייה התקיימה בשל חששו של ממן לסרב. "אי אפשר לקבוע רף ענישה חדש על גבו של הנאשם", אמר בסרגליק. "הוא לא גרם לנזק ממשי למדינה, ובוודאי שלא ביצע את הפעולות שהאיראנים ביקשו ממנו. הפרקליטות מבקשת עונש מופרך של 12 שנים, כאשר העונש הראוי צריך לנוע בין חצי שנה לשלוש שנים".

עו''ד אייל בסרגליק (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
עו''ד אייל בסרגליק (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

לדבריו, "תביעה הוגנת צריכה להעניש אדם על פי מעשיו בלבד, ולא על פי תיקים אחרים. מדובר באדם מבוגר, עם עבר נקי, שקיבל החלטות מוטעות אך לא היה לו שום רצון לפגוע במדינה".

בניו של ממן העידו מטעם ההגנה, כשהם מבקשים מבית המשפט להקל בעונשו. שמותיהם ותפקידיהם נאסרו לפרסום, אך הבן הבכור, קצין בכיר בצה"ל, סיפר: "שירתתי 30 שנה בצבא, ומה-7 באוקטובר עשיתי 200 ימי מילואים. אבא שלי חינך אותנו להיות אנשים ערכיים, לאחריות ואמת. הוא הודה, הוא מבין את חומרת המעשה. הוא לא פגע במדינת ישראל, הוא פגע רק בעצמו ובנו".

בן נוסף, קצין בצה"ל, סיפר כי "גדלתי על אהבת המדינה ונתינה. מה-7 באוקטובר אני נלחם בעזה, השתתפתי במבצע לחילוץ חטופים, איבדתי חברים. אני מבקש מבית המשפט להתחשב ולנהוג באבא שלי בהגינות".

קצין מילואים בגולני שהעיד לטובתו של ממן סיפר כי בזמן הלחימה בצפון, לא קיבלו אספקה במשך שלושה שבועות. "הבן של מוטי דאג לנו. כל יום הוא שלח לנו 200 סנדוויצ’ים מהבית. החיילים ברכו אותו בכל בוקר. אני חושב שהוא סבל מספיק ומבקש מבית המשפט לרחם עליו".

ממן אמר בסוף הדיון כי "אני מצטער צער עמוק. אני מתחרט חרטה מלאה ושלמה מעומק נפשי. לא קל לי. עשיתי טעות איומה. כל מה שעשיתי בשביל המדינה נמחק בדקה אחת. זה מצער אותי להסתכל על הפנים של הילדים והנכדים שלי. אני לא יודע כמה שנים נותרו לי לחיות. אני מקבל מכות יום יום מהסוהרים. אני מקבל אוכל חצי מבושל. אני מרגיש שאני עומד למות. אני מבקש מכבודו סליחה שעשיתי מה שעשיתי. עשיתי זאת בטיפשות. הורגלתי לעבור גבולות על ידי כוחותינו. יש פה תקשורת-  ילדים, אל תעשו טעויות אל תשתפו פעולה עם האיראנים. הם מפלצות. אתם תסבלו".

עוד הוסיף: "תרחם עליי. שירתתי את המדינה שלי. סבא שלי נהרג למען המדינה. האחים והילדים שלי שירתו. אני אוהב את המדינה שלי. לא סיפרתי קמצוץ ממה שעשיתי בעולם, איך הצלתי יהודים. חודשים ושנים שכבתי בלבנון. בשביל המדינה שאני אוהב. סליחה מכל מדינת ישראל. אם עשיתי נזק - אני מצטער. זה לעולם לא יחזור על עצמו. הטעות נעשתה מטפשות. לפעמים אני חושב עדיף לי לא לצאת מבית סוהר ולא לעמוד מול החברים והילדים".

הדיון בעניינו של ממן הסתיים, וכעת ממתינים הצדדים להכרעת השופט בני שגיא. גזר הדין הצפוי יהווה תקדים חשוב, במיוחד לנוכח העלייה במספר כתבי האישום נגד אזרחים ישראלים שנחשדים בשיתוף פעולה עם סוכנים איראנים.