בסוף השבוע הקרוב יחל בישראל המעבר לשעון הקיץ: ביום שישי בשעה 2:00 לפנות בוקר יוזזו המחוגים שעה קדימה ל-3:00. מעבר זה יסמן את תחילתה של תקופה שבה שעות האור מתארכות, והשמש תשקע בשעות מאוחרות יותר, כשהיא מוסיפה יתרונות בריאותיים משמעותיים לתושבים.
אחד היתרונות המרכזיים במעבר לשעון קיץ הוא שיפור איכות השינה. חשיפה מוגברת לשעות אור עוזרת להסדיר את השעון הביולוגי של הגוף, ובעיקר את הפרשת ההורמון מלטונין. הורמון זה, המופרש מבלוטת האיצטרובל במוח, אחראי על ויסות מחזור השינה והעירות. בשעון החורף, החשכה המוקדמת גורמת לעיתים לשיבושים בשעון הביולוגי, מה שעלול להוביל לעייפות מוקדמת ולקושי לקום בבוקר. המעבר לשעון קיץ, לפיכך, מאפשר לגוף להסתגל לשגרה חדשה ובריאה יותר.
במקביל, שעות האור המוגברות משפיעות באופן חיובי על מצב הרוח. אור השמש מגביר את הפרשת ההורמון סרוטונין, הקשור ישירות להרגשה טובה, רוגע ותחושת אושר. על פי מחקרים, בשעון החורף ישנה עלייה בתופעות של דיכאון עונתי, בעיקר במדינות שבהן שעות החשכה ארוכות יותר, כמו מדינות סקנדינביה. שם אף נהוג טיפול באור מיוחד לטיפול בדיכאון. בישראל, שעות האור הנוספות בשעון הקיץ מסייעות משמעותית לשיפור מצב הרוח הכללי.
יתרון חשוב נוסף של שעון הקיץ קשור לוויטמין D, הנוצר בגוף בתגובה לקרינת השמש. לוויטמין זה חשיבות עצומה בשמירה על בריאות העצמות והשיניים, שכן הוא מסייע בספיגת סידן וזרחן. מחקרים רבים הצביעו על כך שרמות תקינות של ויטמין D תורמות להפחתת הסיכון לשברים בעצמות, במיוחד בקרב קשישים, לשיפור תפקוד השרירים, ולהפחתת הסיכון למחלות כמו סרטן המעי וסרטן הערמונית. בישראל, למרות השמש המרובה, נמצא שכשליש מהאוכלוסייה סובל ממחסור בוויטמין D, כך ששעות אור נוספות עשויות לסייע מאוד בצמצום המחסור.
מעבר להיבטים הבריאותיים הישירים, שעון הקיץ תורם גם לבטיחות בדרכים. שעות אור רבות יותר מפחיתות באופן משמעותי את הסיכון לתאונות דרכים. נתונים מארה"ב מראים כי הנהגת שעון קיץ עשויה למנוע מאות תאונות קטלניות מדי שנה, כאשר שעות החשכה מעלות פי שניים את הסיכון לתאונות דרכים קטלניות להולכי רגל ולרוכבי אופניים. בישראל, שעות האור הארוכות יותר יאפשרו גם לאנשים שחוזרים בשעות מאוחרות מהעבודה לנהוג בבטחה.
מחקר שנערך באוניברסיטת אדינבורו הצביע גם על תועלת חשובה נוספת: הפחתת לחץ דם. נמצא כי חשיפה לקרינת UV מהשמש למשך כשעה מובילה לירידה משמעותית בלחץ הדם, ככל הנראה עקב שחרור חנקן חד-חמצני (NO) בעור. כך, שעות אור רבות יותר עשויות לתרום להפחתת לחץ הדם בקרב הציבור.
עם זאת, לצד היתרונות הרבים, המעבר לשעון הקיץ אינו נטול חסרונות. מחקרים מצביעים על כך שבשבועות הראשונים למעבר ישנה עלייה בשיעור התקפי הלב. מחקר משנת 2008 הראה עלייה של כ-10% בשכיחות התקפי הלב בימים הראשונים שלאחר המעבר, ככל הנראה בשל השינוי המהיר בדפוסי השינה והיקיצה, שמוביל להפרת האיזון בגוף. בנוסף, לעיתים שעון הקיץ גורם דווקא לדחייה ביקיצה, שכן השעון הביולוגי המושפע מחשיפה לאור השמש מתקשה להתאים עצמו לשינויים המהירים בתנאי האור והחשכה.
נוסף על כך, למרות היתרונות הבריאותיים של אור השמש, חשיפה מוגברת לקרינה אולטרה-סגולה (UV) עלולה להגביר את הסיכון לסרטן עור מסוג מלנומה. קרינה זו עלולה להזיק גם לעיניים, ולכן חשוב להקפיד על אמצעי זהירות בעת חשיפה לשמש, במיוחד בין השעות 10:00 ל-16:00. מומלץ להשתמש בקרם הגנה עם מקדם הגנה (SPF) גבוה, וכן במשקפי שמש המסננות את קרינת ה-UV.