ראש הממשלה, יאיר לפיד, הכריע הערב (שני) כי ההיערכות לקיצור תורנויות המתמחים ל-16 שעות תחל בפריפריה באופן מיידי, זאת על מנת שהמתווה שסוכם יוכל להכנס לתוקף עד ספטמבר 2023. במסגרת ההיערכות, בתי חולים בכל רחבי הארץ שערוכים כבר עתה באופן חוקי יוכלו לפעול ולקצר את התורניות.
מחאת המתמחים עולה שלב: "מיצינו את כל הכלים שהיו לנו, המדינה צוחקת על כולנו"
מביעים סולידריות: רופאים מתמחים מסרבים להחליף קולגות שהתפטרו
בתוך כך, בתום פגישה עם מנכ"לית משרד רה"מ נעמה שולץ ושיחה טלפונית עם ראש הממשלה מברלין, הסכימה יו"ר ארגון המתמחים מרשם, ד"ר ריי ביטון למשוך את מכתבי ההתפטרות ולחזור לעבודה סדירה. גורם מדיני אמר מוקדם יותר היום כי "מתווה אומר שבספטמבר 2023 נעבור ל2-16. היועמ"שית אמרה תעשו את המתווה אחרי הבחירות. מי יודע מה יהיה אחרי הבחירות? אנו בונים מהלך שיהיה בסיס. הבטחה אינה מספיקה , היא צריכה להיות מעוגנת".
כזכור, אתמול ובתום יחות ארוכות בין נציגי המתמחים לבין מנכ"לית משרד ראש הממשלה ומשרדי הממשלה הרלוונטיים, הוחלט לעכב את כניסתם לתוקף של מכתבי ההתפטרות של המתמחים. בארגון מרשם דרשו משרד האוצר יעביר למשרד הבריאות את התקציב שעליו סוכם ליישום השלב הראשון של קיצור תורנויות המתמחים בעשרה בתי חולים בפריפריה - כ־66 מיליון שקל - כדי לגייס רופאים נוספים ולהוציא לדרך את התהליך.
לפיד מסר בתגובה: "התורנויות של המתמחים לא שפויות, התנאים שלהם לקבלת החלטות של חיים ומוות לא אפשריים. התחייבתי שנעשה הכל כדי לקצר את הזמנים, נרתום איתנו את קופות החולים ובתי החולים. המתמחים והמתמחות דואגים לנו ומטפלים בנו כבר שנים ארוכות הגיע הזמן שנטפל בכם בחזרה, זה צעד ראשון להערכות ואני מודה לדוקטור ריי על ההיענות והעבודה המשותפת".
ד"ר ביטון התייחסה גם היא להחלטה ואמרה: "אין ספק שעשינו היום צעד משמעותי לקראת התחלת היישום של קיצור התורנויות. המעורבות האישית של רה״מ יאיר לפיד ושל מנכ"לית המשרד נעמה שולץ אפשרו את פריצת הדרך ואנחנו מודים להם על כך. עתה, משהובהר שאין כל מניעה משפטית ובהוראת רה"מ, אנחנו מצפים ממשרד האוצר להעביר את התקציב שסוכם באופן מיידי להתחלת התהליך. זו גם הזדמנות להודות לשר הבריאות ניצן הורביץ ולשרת הכלכלה אורנה ברביבאי שעמדו לצדנו לאורך כל הדרך. קיצור התורנויות עוד הושג ואנחנו נמשיך לפעול כדי שיצא לפועל בהקדם ובכל ביה"ח בארץ עבור המתמחים ועבור כל הציבור בישראל".
שר הבריאות, ניצן הורוביץ, אמר כי "לאחר המאבק הארוך שניהלתי למען קיצור התורנויות, ובתום עבודת מטה מקצועית ואחראית שהוביל משרד הבריאות, אפשר וצריך לצאת לדרך מיד".