פרשת החלפת העוברים בבית החולים אסותא ראשון לציון עלולה להגיע להכרעת בית המשפט אם שני הצדדים לא יגיעו להסכמה באשר לזהות ההורים שיגדלו את העוברית. אתמול (שבת) פורסם ב־N12, שחשפו את הפרשה, כי מחרתיים צפוי בית המשפט לענייני משפחה לנהל דיון בעקבות בקשת משרד הבריאות להשתמש בבדיקת רקמות שערכה האישה בהריון כדי לאתר מומים גנטיים, כדי לקבוע את זהות האם הביולוגית.
מחדל ההפרייה באסותא: סבירות גבוהה למעורבות של מטופלת שאינה בהיריון
האם הנושאת את העוברית כבר הביעה את התנגדותה לבדיקה שכזו, ומנגד האישה שעל פי ההערכות היא האם הביולוגית תומכת בצעד זה. בשל העובדה כי שני הצדדים הודיעו כי הם לא יסכימו לוותר, אפשר להעריך כי סוגיה זו תגיע עד לפתחו של בית המשפט העליון.
הפרשה, שבמסגרתה נחשף כי עוברית שהוחזר לרחמה של אישה שעברה טיפולי פוריות אינה שייכת לה, פורסמה כבר לפני כמה שבועות, טרם הורה בית המשפט לבצע בדיקת רקמות במטרה לברר את זהות האם הביולוגית של העוברית. זאת אף שבית החולים פנה כבר לפני כשבועיים לבית המשפט בבקשה להוציא צו שכזה.
במקביל, כבר לאחר פרסום המקרה הורה משרד הבריאות להקים לאלתר ועדת בדיקה עם אנשי המקצוע הרלוונטיים, ובהם מומחים בתחום הפריון והלידה. בתי המשפט בארץ מעדיפים במרבית המקרים שלא לערוך בדיקת הורות ולתת קדימות לאם היולדת. אולם במקרה הזה השופטים ככל הנראה יידרשו לתת הכרעה מוסרית וערכית.
בעקבות חשיפת המקרה החמור כתבה האם שנושאת ברחמה את העוברית לא', שעל פי ההערכות היא האם הביולוגית: "מאמא לאמא, שנים של ייסורים עברו עליי עד שנקלטתי להריון. מאז ששמעתי אותך מדברת איני יודעת את נפשי. אפילו שאני מאמינה ובטוחה שעם כל הבלגן במעבדה לא אתם בעלי המטען הגנטי של העוברית שלי – תנו לי שקט".