כששואלים אותי מהי מחלת אנדומטריוזיס, אני עונה שמדובר במחלה מהסוג המאתגר המעסיקה מאוד את הממסד הרפואי. זוהי מחלה כרונית, המאופיינת בהמצאות תאים דמויי רירית הרחם מחוץ לרחם. המחלה יכולה לערב את כל אברי האגן כגון שחלות, חצוצרות, מעי ושלפוחית שתן ואף באיברים מרוחקים יותר; למעשה המחלה יכולה להיות כמעט בכל איבר בגוף. התאים הללו מושפעים ומגיבים לשינויים הורמונליים לאורך המחזור החודשי.
המחלה יכולה להופיע במספר רב של תסמינים כאשר העיקריים ביניהם הם: כאבי וסת עזים עד חוסר תפקוד, כאבי אגן כרוניים, כאבים במגע מיני. בנוסף, תסמינים המערבים את מערכת העיכול בעיקר סביב הווסת - יציאות מרובות עד כדי שלשול, עצירות, נפיחות בטנית, לחץ בפי הטבעת, דימום רקטאלי ועוד, תסמינים המערבים את מערכת השתן - כאב בעת מתן שתן, דימום בשתן, דחיפות, תחושת התרוקנות בלתי מלאה, בעיקר בעת הווסת. כמו כן, אנדומטריוזיס מהווה גורם משמעותי לפגיעה בפוריות. ההערכה היא כיום כ-30% מהנשים שסובלות מאנדומטריוזיס נתקלות בבעיות פוריות.
אבל למה זה מאתגר? הסיבה הראשונה היא אבחון - לא תמיד פשוט לאבחן את המחלה. לעתים קרובות לא ניתן לראות את הנגעים בבדיקות הדמייה כמו אולטרסאונד או ב-MRI, ולכן כאשר החשד עולה, ישנה חשיבות רבה לפנות למומחה לאנדומטריוזיס. אבחון קליני יעשה באמצעות תישאול מפורט ובדיקה גניקולוגית מכוונת ואולטרסאונד.
האבחון הקליני יכול לקבוע בסבירות גבוהה אם המטופלת סובלת ממחלת האנדומטריוזיס, אך הדרך היחידה לאבחון ודאי של המחלה היא באמצעות ניתוח לפרוסקופי בו מבצעים נקבים זעירים בדופן הבטן ובאמצעות מצלמה ניתן לראות את כל חלל הבטן, לאבחן את המחלה ולטפל בה. על פי רוב, על מנת להתחיל טיפול במחלה לא נדרשת אבחנה חד משמעית בניתוח. למחלה מגוון רחב של ביטויים קליניים וממצאים בבדיקה.
הסיבה השנייה לכך שהמחלה מאתגרת היא הטיפול. כיום הטיפול במחלה כולל מגוון רחב של טיפולים הורמונליים בצורות מתן שונות וכן טיפול ניתוחי. כאשר המטופלת מקבלת טיפול, בין אם הורמונלי ובין אם כירורגי, לא תמיד יש תגובה מספקת והמחלה עלולה לפגוע רבות באיכות חייה של האישה. לכן חשוב מאוד לתת מענה הוליסטי מקיף. הטיפול הוא אינטגרטיבי, רחב, ומותאם בכל עת לציר חייה של האישה. למשל, נערה צעירה תטופל במחלה באופן שונה מאשר אישה המעוניינת להרות.
בשיבא אנחנו מעמידים לרשותה של המטופלת צוות מיומן עם ידע נרחב במחלה. הצוות כולל מומחי אנדומטריוזיס, מומחי אולטרסאונד, רדיולוגים מומחים לפיענוח MRI, רופא פוריות, רופא כאב. הטיפולים הם טיפולים המשלבים גם טיפולי רפואה משלימה כמו דיקור, עיסוי בטן, רפלקסולוגיה בנוסף לתזונה ופיזיותרפיה רצפת אגן. כמו כן, קיים מערך של פסיכולוגיות ועובדות סוציאליות הנותנות מענה נפשי למורכבות ההתמודדות של נשים עם מחלה כרונית. החשיבה היא משותפת כצוות, מקבלים החלטות כיצד להתקדם ואיזה גישות טיפוליות רלוונטיות עבור המטופלת, והאישה שותפה מלאה בקבלת ההחלטות.
במידה ומתקבלת החלטה על ניתוח, צוות מיומן של מומחים למחלה, משלב זרועות, בעת הצורך ובהתאם למקרה עם כירורגים קולורקטאליים ואורולוגים המשתתפים בניתוח. כל זאת נעשה לאחר ישיבות משותפות עם מומחי אולטרסאונד ורדיולוגים.
ההערכה כיום היא שכ-10% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מאנדומטריוזיס. בשנים האחרונות חל שינוי מהותי בתפיסה ובהכרת המחלה הודות להעלאת המודעות באמצעות נשים אקטיביסטיות ובאמצעות עמותת אנדומטריוזיס ישראל הפעילה רבות לשינוי המדיניות והעלאת המודעות במגוון תחומים, לקידום הזכויות, הטיפול, המחקר והמודעות למחלה, שיתוף הפעולה שלנו נעשה באמצעות כנסים והרצאות על מנת להפיץ את המודעות וכדי לצמצם את זמן האבחון, אך יחד עם זאת, עדיין קיים איחור משמעותי באבחנה.
הכותב הוא מנהל יחידת האנדומטריוזיס בבית החולים שיבא תל השומר