על רקע ההסכמים הקואליציוניים המסתמנים שלפיהם אריה דרעי צפוי להחזיק בתיק הבריאות לצד משרד הפנים, גורם בכיר במערכת הבריאות מותח ביקורת חריפה ואומר ל"מעריב": "זה טירוף מוחלט. אנחנו חייבים שר בריאות במשרה מלאה ולא כזה שמקבל את התפקיד בלית ברירה. מתנהלים כאילו לא התמודדנו רק לפני מספר חודשים עם מגיפה עולמית. לא למדנו כלום מהקורונה?"

בכיר במערכת הבריאות מזהיר: "מינוי אריה דרעי לשר הבריאות במשרה חלקית יפגע בכולנו"

עוד אומר אותו גורם: "אני מקווה שלפחות מנכ"ל משרד הבריאות הבא יהיה אדם חזק, מתאים ובעל סמכויות. אסור לנו לזלזל במערכת הזו, עלנו להיות ערוכים בדריכות שיא. בשנים הקרובות אנחנו צפויים להתמודד עם אתגרים רבים בכל מה שקשור למגיפות ולמערכת הבריאות הציבורית. בדיוק כפי שלא היו ממנים שר ביטחון בחצי כוח, ככה אסור שיקרה פה".

במקביל, בבתי החולים מדווחים על עלייה נוספת בשיעורי התחלואה בקורונה ובשפעת. בסוף השבוע דיווח משרד הבריאות כי עד כה התחסנו 15.2% מבין כלל מבוטחי קופות החולים נגד שפעת, וכי 53.6% מבני 65 ומעלה התחסנו נגד הנגיף.

בית חולים, אילוסטרציה (צילום: יהודה לחיאני)
בית חולים, אילוסטרציה (צילום: יהודה לחיאני)


על פי הנתונים, מתחילת חודש אוקטובר 2022 ועד לתחילת חודש דצמבר דווחו 791 מאושפזים עם אימות מעבדתי לשפעת, מתוכם 202 מאושפזים בשבוע שעבר. רוב נגיפי השפעת שזוהו עד כה בישראל שייכים לסוג A, ומיעוטם לסוג B. במעבדה המרכזית לנגיפים זוהו בקרב חולים עם שפעת מסוג A – שני תתי־סוגים: תת־סוג A/H1, ותת־סוג A/H3. בתרכיב החיסון נגד שפעת הניתן בישראל כלולים שני תתי־הסוגים הללו של שפעת A, ושתי שושלות של שפעת B.

אתמול התראיין פרויקטור הקורונה סלמן זרקא ברדיו 103FM, שם המליץ לאזרחים לשוב לעטות מסיכות במקומות סגורים. "אנחנו נמצאים כבר כשלושה שבועות בעלייה מבחינת התחלואה, גם בשפעת אנחנו רואים עלייה. לצערי אנו צופים שהעלייה תימשך בשבועות הקרובים. ככל שמ סתכלים על מה שקורה בעולם, בעיקר אוסטרליה וניו זילנד, גם באירופה הקרובה אלינו, אנו צפויים לגל תחלואה גם של שפעת וגם של קורונה, נראה שהעלייה כבר החלה", פתח זרקא את דבריו.

"הניסיון שצברנו גם אצלנו וגם בעולם, המילה הגבלות וסגרים פחות מתאימה, לצערי עדיין האומיקרון אלים לאוכלוסייה בסיכון. אנחנו במשפחה חמולה גדולה שהחלה בסוף 21 עם ה־BA1 עכשיו אנחנו ב־BQ1, כולם שייכים לקבוצה מדבקת יותר אך פחות אלימה. אנחנו כבר ב־2000 ויותר ליום, אנשים נבדקים ויש אחוז חיוביים גבוה. יש אנשים עם מחלה נשימתית, אך לא כולם נבדקים בעידן הזה.

"אנחנו בעלייה בחולים הקשים, אם ידענו מקרים של שלושה־חמישה מקרים ליום, אנחנו כבר בממוצע של 20 חולים קשים מדי יום בגלל קורונה, בשפעת המספר גדול יותר. ברור שהחולים הקשים יגיעו למיון, טיפול נמרץ ומערכות פנימיות, ולכן צפויים עומסים במערכת הבריאות. יש מה לעשות, קיים חיסון בקופות החולים. יש היענות, אולי אנשים מחכים על הגדר. אנחנו שולחים סמס לכל אוכלוסיות הסיכון, לא קוראים לבריאים בני ה־30 לבוא להתחסן", הוסיף.