“הזמן עושה את שלו”! ועם הזמן עור הפנים הופך בהדרגה ליותר ויותר דק ויבש. רקמת השומן המבורכת שעוטפת את הפנים בשני העשורים הראשונים לחיינו, ומעניקה לנו מראה מלא ורענן, נעלמת או נודדת מאזורים גבוהים בפנים לאזורים נמוכים. בנוסף, חלה ירידה בטונוס שרירי הפנים ואף שינויים במבנה העצם.
למזלנו, בשנים האחרונות התפתחו עשרות שיטות מתקדמות לשיפור והצערת העור, לפיסול ועיצוב הפנים ולמילוי קמטים ושקעים. המגמה העיקרית היא שימוש בחומרים טבעיים הנספגים היטב בעור עם פחות תופעות לוואי, כשמשך השפעתם משתנה בין אדם למשנהו בהתאם לנתונים הפיזיולוגיים השונים.
מהי חומצה היאלורונית?
חומצה היאלורונית היא מולקולה גדולה הנמצאת באופן טבעי בגופנו: בעור, ברקמות חיבור, בסחוסים. התפקיד המרכזי של חומצה היאלורונית הוא לספוח לחות ונפח וכן לסייע בהחלמת פצעים.
היתרון הגדול שהופך את החומצה ההיאלורונית למבוקשת במיוחד בתחום האסתטיקה הרפואית הוא יכולתה להיקשר למולקולות דומות לה, וליצור מבנה אטומי גדול שמסוגל לספוח אליו כמות מרשימה ביותר של מים. בשל תכונה זו, היא מקנה לעור מראה תפוח, רענן, מוצק וזוהר.
מה קורה לחומצה ההיאלורונית כשאנחנו מתבגרים?
בבגרותנו, הגוף מפחית את ייצורה של המולקולה הכה-מבוקשת, ביחד עם ירידה בייצור חלבוני אלסטין וקולגן, האחראים על גמישות ואלסטיות העור. כתוצאה מירידה בייצורם, אך לא רק, הרקמות בעור נחלשות, העור מאבד מנפחו ומגמישותו, והופך רפוי ויבש, ונוצרים שקעים, קמטוטים, קמטים וסדקים.
המהפך בתחום האסתטיקה הרפואית
בעזרת טכנולוגיות מתקדמות, כיום ניתן לייצר במעבדה חומצה היאלורונית לשימושים אסתטיים ורפואיים.
החומצה ההיאלורונית היא חומר מילוי יעיל ובטוח. יתרונה הוא גם חסרונה – עם הזמן היא נספגת בגוף ולכן יש צורך לחזור על הטיפול. את החומצה ההיאלורונית מייצרים בדרגות סמיכות שונות, כל דרגה מתאימה לאזור אחר בפנים ולפונקציה אחרת.
כיצד ניתן להיעזר בחומצה היאלורונית באסתטיקה הרפואית?
1. קמטים – בעזרת חומצה היאלורונית אפשר למלא קמטים יציבים שנוצרים בשליש התחתון של הפנים כתוצאה מריפיון העור וצניחת הפנים המתבגרות – מתחת לאף ובאזור השפתיים והסנטר.
2. שקעים – חומצה היאלורונית יכולה לסייע בהענקת נפח לשקעים שנוצרים בעיניים, ברקות ובעצמות הלחיים. שקעים בפנים הם תוצר לוואי של שילוב בין רפיון העור שהולך ומתבגר, נסיגת העצם והשינוי במבנה הגולגולת לבין כוח הכבידה. רקמות השומן והעור נודדות כלפי מטה ומותירות חלל ריק.
3. עיצוב קו לסת וסנטר – כשהעור צעיר, העור סביב הסנטר וקו הלסת הוא לרוב הדוק וישר. לעומת זאת, בבגרותנו הלסת הופכת רפויה, שמוטה ולא מאוזנת. בשל תכונתה של החומצה ההיאלורונית לספוח מים, ניתן לשרטט מחדש בעזרתה את קווי המתאר של הפנים ולהעניק להם נפח, ולמעשה לפסל את הפנים באופן סימטרי, הרמוני ומדויק.
4. סקין בוסטר – סקין בוסטר הוא טיפול עם אפקט מתמשך המיועד לשם שיקום ושיפור מרקם העור. בעזרת טכניקות טיפול שונות, הטיפול המבוסס על חומצה היאלורונית בשילוב עם מינרלים, מגרה את העור לייצר קולגן ואלסטין באופן טבעי בגוף וכך מגביר את האלסטיות של העור. כמו כן, החומצה ההיאלורונית, שייחודה בספיחת מים לרקמות, מגבירה את הלחות הטבעית של העור. בדרך זו, ניתן להעניק לעור מראה אחיד ורענן.
5. עיצוב ועיבוי שפתיים – א/נשים רבים אינם שבעי רצון ממראה שפתיהם. הטיפולים הפופולאריים, המתמקדים בשפתיים, כוללים עיצוב ועיבוי שפתיים ותיקוני א-סימטריה.
6. פיסול אף ללא ניתוח – פיסול אף באמצעות הזרקת חומצה היאלורונית מספק מענה יעיל לבעיות אסתטיות רבות. אפשר לתקן א-סימטריה, לטשטש או להסוות עצם בולטת, למלא שקעים, להרים את קצה האף, לעדן אף נשרי או נחיריים רחבים, ועוד. לעיתים, ניתן להיעזר בפיסול אף גם לאחר ניתוח פלסטי.
הכותב הוא מומחה ברפואת עור יועץ רפואת עור אסתטית, מרשת אסתטיקה ד"ר לוינגר