גיל 40 טומן בחובו התמודדויות ואתגרים מורכבים עבור אנשים רבים. בעיות בריאותיות רבות עלולות להופיע בגילאים אלו ולפגוע בעיקר בגברים. להלן שמונה תופעות שכדאי לשים אליהן לב.
פעילות יתר של שלפוחית השתן: גברים נוטים לסבול ממצב זה לאחר גיל 40, שכן השלפוחית משתנה עם הגיל, והעצבים באזור זה עשויים שלא לפעולה באותה מידת היעילות, דבר המשפיע על אופן פעילותה. בין התסמינים הנפוצים לכך ניתן למנות צורך דחוף במתן שתן, ובריחת שתן. בין הפתרונות ניתן למנות ביצוע של תרגילי קיגל, והזרקת בוטוקס לאזור.
אבנים בכליות: בדרך כלל, אבנים בכליות קטנות מאוד, עד כדי כך שהן נראות כמו "חול". עם זאת, הן עשויות לכאוב מאוד. עם הגיל, גברים הופכים רגישים יותר להתייבשות, זאת לצד גורמי סיכון נוספים כמו תזונה - שעלולים להוביל לעלייה בסיכוי לפתח אבנים בכליות בגיל 40 ומעלה. בכל מקרה, אבנים בכליות הן דבר נפוץ יותר בקרב גברים, אך גם נשים עלולות לסבול מהן. בדרך כלל, אבנים בכליות עוברות מעצמן, אך ייתכן כי יהיה צורך בהליך רפואי כדי להסיר אותן.
בין התסמינים:
* כאבי גב, בטן או צד
* צריבה או כאב בעת מתן שתן
* תחושת צורך דחוף ותכוף ללכת לשירותים
* דם בשתן
* שתן מעונן או בעל ריח רע
* כמות קטנה של שתן
* תחושת חולי
* הקאה
הדרך הטובה ביותר להפחתת הסיכון היא לשתות מספיק נוזלים מדי יום.
דלקות בדרכי השתן: גברים עשויים לסבול מתפועה זו בתדירות גבוהה יותר בשנות ה-40 לחייהם, זאת כתוצאה משינויים פיזיולוגיים ושתיית פחות מים.
בין התסמינים:
* כאבים באזור האגן והבטן
* לחץ באגן התחתון
* צורך תכוף במתן שתן
* בריחת שתן
* כאב בעת מתן שתן
* צורך במתן שתן במהלך הלילה
* צבע שתן חריג
* שתן חזק או בעל ריח רע
הדרך הטובה ביותר למנוע דלקות בשתן היא להקפיד לצרוך מספיק נוזלים.
בעיות בערמונית: גברים עלולים לסבול מדלקות בערמונית החל משנות ה-40 לחייהם, במיוחד כאשר הם מנהלים אורח חיים בישיבה. הסיכון לכך גדל, דבר שמגדיל את הסיכוי לפיתוח בעיות בה.
בין התסמינים:
* כאבים באשכים או בכל מקום בין האגן לטבור
* הטלת שתן תכופה
* צריבה בעת מתן שתן
כך תמנעו את הבעיה: ביצוע בדיקות תקופתיות וניהול אורח חיים בריא. עם זאת, חשוב לזכור כי ערמונית מוגדלת היא חלק נורמלי מתהליך ההזדקנות של הגוף, לכן אין דרך לעצור או למנוע מצב זה. הדבר החשוב ביותר הוא פנייה לרופא בעת הופעת תסמינים כלשהם, זאת כדי שיהיה ניתן לטפל בבעיה כאשר היא נמצאת בראשיתה, ולשפר את איכות החיים של המטופל.
אוסטיאוארתריטיס: דלקת פרקים ניוונית יכולה להתפתח אצל גברים בגילאים מסוים. במחלה זו, הסחוס בין המפרקים נשחק, במיוחד עם הגיל. גורם נוסף לשחיקת הסחוס הוא עלייה במשקל. בין התסמינים ניתן למנות תחושת כאב ותחושת אי נוחות בעת הנעת המפרק. הדרך הטובה ביותר להימנע מדלקת פרקים ניוונית היא להקפיד תזונה בריאה ומאוזנת, שמירה על משקל גוף תקין וכושר גופני.
לחץ דם גבוה מהווה תסמין נפוץ בקרב גברים מעל גיל 40. תסמונת זו דורשת תשומת לב רבה, זאת מכיוון שלרוב היא איננה מורגשת ולכן פעמים רבות אינה מטופלת. היא עלולה להגביר את הסיכון לחוות התקפי לב ושבץ. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם תסמין זה היא להימנע מלחץ נפשי, הקפדה על תזונה בריאה ופעילות גופנית באופן קבוע.
סרטן העור הוא אחת מבעיות העור העיקריות שמתגברות עם הגיל. מומלץ לגברים בשנות הארבעים לבדוק שומות שמופיעות על העור, שכן בגיל קיים סיכון גבוה יותר לסרטן העור. תסמיני סרטן העור כוללים שומות שחורות או חומות באזורי עור החשופים לשמש, כגון הפנים, הצוואר, הידיים והזרועות. הדרך הטובה ביותר להימנע מכך היא שימוש תדיר בקרם הגנה.
דיכאון וחרדה רוב ההפרעות בבריאות הנפש, אמנם מופיעות לראשונה בבגרות המוקדמת, אבל אתגרי החיים לאחר גיל 40 כמו דאגות כלכליות, טיפול בהורים מזדקנים, הורות ושינוי מראה גופני, עלולים להוביל ללחץ רב ולהחמיר תסמינים כגון דיכאון וחרדה. בין תסמיני הפרעת החרדה ניתן למנות:
* תחושת חוסר אונים ופחד מפני סכנה מתקרבת.
* הרגשת עייפות וחולשה מתמדת. * עלייה בקצב הלב ונשימה מואצת. * הזעה רבה.
בין תסמיני הפרעת דיכאון ניתן למנות:
* מצב רוח רע או עצב מתמשך.
* תחושת חוסר תקווה וחוסר אונים.
* הערכה עצמית נמוכה.
* תחושת אשמה.
* תחושת אי נוחות וחוסר סובלנות כלפי הסביבה.
* חוסר מוטיבציה או עניין בדברים שבעבר היוו הנאה.
* קושי בקבלת החלטות.
* מחשבות אובדניות או פגיעה עצמית.
* שינויים בתיאבון או במשקל.
* ירידה בחשק המיני.
* בעיות שינה.
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם חרדה ודיכאון היא פנייה לקבלת טיפול נפשי על ידי איש מקצוע.