דמיינו לרגע שאתם צונחים ממטוס והמנצח לא נפתח. במצב כזה, ככל שנרפה את השרירים ונרגיע את הגוף, כך סיכויי ההישרדות יגדלו, אך ברור שמצב מלחיץ שכזה רק יגרום לנו להתכווץ ולהתקשות יותר. תרחיש דומה, אם כי דרמטי הרבה פחות, מתעורר גם כשאנחנו מנסים להירדם. במצב אידאלי, כל מה שצריך לעשות בלילה זה להירגע, להרפות ולתת למוח לעשות את שלו, אולם כשזה לא עובד, המוח דווקא נוטה לחשוב ולהילחץ יותר, דבר שכמובן רק מגביר את הקושי ומרחיק את החלומות המתוקים. 

רובם המוחלט של האנשים הבוגרים בעולם, כ-95 אחוזים, סבלו או יסבלו מנדודי שינה (אינסומניה) בשלב כזה או אחר. בכ-15 אחוזים מהמקרים, זו אף תהיה בעיה כרונית שיכולה להשפיע לרעה כמעט על כל היבט בחיים. נדודי שינה יכולים לפגוע בבריאות, בתפקוד בעבודה, במערכות יחסים ומטבע הדברים גם ביציבות הנפשית. כדי למנוע את כל אלו ולהתמודד עם הקושי בצורה בריאה יותר, חשוב למצוא דרכים להרפות, גם ובייחוד כשזה מאתגר יותר.

"אחרי השבוע הראשון כבר הצלחתי לישון"

כשמתמודדים עם אינסומניה כרונית, בהחלט אפשר להבין למה חלק מהאנשים בוחרים להיעזר בתרופות כדי להירדם מהר יותר, או להשקיט באופן זמני את הסטרס והחרדה. תרופות אלו, כידוע, מספקות פתרון נקודתי, אבל רק מעצימות את הנזק בטווח הארוך, בכך שהן גורמות לפיתוח תלות שרק מקשה יותר להירדם בלעדיהן.

מנגד, תרגול מדיטציה ובפרט מדיטציה טרנסנדנטלית, מאפשר לא רק לשפר את השינה בנקודת זמן ספציפית, אלא גם לייצר שינוי ארוך טווח באופן שבו המוח מתפקד ומגיב לרגשות מורכבים. 

אחד המחקרים המעניינים שנערכו בנושא הזה פורסם בכתב העת הנחשב The Lancet. במחקר הזה בחנו את השפעת המדיטציה הטרנסנדנטלית על חיילים אמריקנים שאובחנו עם הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). הממצאים של המחקר הזה גילו כי חיילים שתרגלו את המדיטציה הטרנסנדנטלית פעמיים ביום במשך 12 שבועות, דיווחו על שיפור משמעותי בהתמודדות עם הפרעות שינה, כמו גם על הפחתה של אתגרים מורכבים אחרים כמו דיכאון, קהות רגשית והתמכרויות.

חייל אמריקני שנלחם בעיראק, סיפר בהקשר הזה כי "אחרי השבוע הראשון שתרגלתי מדיטציה טרנסנדנטלית הצלחתי לישון. הדיכאון השתפר מיום ליום והאגרסיות שלי הלכו ונעלמו. TM (מדיטציה טרנסנדנטלית) נתנה לי פרספקטיבה לחיים עם שקט נפשי".

תרגול המדיטציה הטרנסנדנטלית אינו כרוך במאמץ ולכן היא נחשבת נגישה ויעילה כל כך גם עבור אנשים הסובלים מבעיות כגון פוסט טראומה. בנוסף, התרגול עוזר לשפר את הנשימה וזרימת הדם ובכך גם להתמודד עם בעיות כמו לחץ דם גבוה, כפי שעולה מדו"ח מפורט שפרסם איגוד הלב האמריקני (AHA).

"גלי אלפא" שמחזקים את המוח

כשמדענים סרקו את גלי המוח של אנשים שמתרגלים מדיטציה טרנסנדנטלית, הם גילו כי בזמן התרגול, המוח עובר למצב של "גלי אלפא", כלומר מצב תודעתי של ערנות נינוחה, שבדרך כלל מופיע ממש לפני שנרדמים. המחקרים מראים בין היתר כי כששוהים במצב הזה לאורך זמן, זה משפיע על היבטים רבים בתפקוד המוח, כמו שיפור החוסן המנטלי, שיפור התפקודים הניהוליים והעצמת היציבות הרגשית.

בבסיס ההשפעה הזאת עומדת הבנה שחשוב להכיר. כשאנחנו מתמודדים עם קשיים מכל סוג – בין אם מדובר בכמה לילות ללא שינה, לחץ מתמשך או אתגרים עמוקים ומורכבים יותר –  כדאי לעצור, לתת למוח ולגוף קצת מנוחה ולאפשר לתהליכי הריפוי לפעול מעצמם, בלי שננסה לשלוט בהם ולנהל אותם. בעזרת התרגול חסר המאמץ של המדיטציה הטרנסנדנטלית באופן ספונטני חלה הפחתה של עוצמת הרגשות וניהול האתגרים שלנו מתרחש בצורה הרבה יותר פשוטה.  

הכותבת היא רופאת משפחה, מתרגלת כבר שנים מדיטציה טרנסנדנטלית ומחברת הספר "מחוברת לחיים". ב-2007, ד"ר מיכאיל אובחנה עם סרטן מתקדם והחלימה בניגוד לכל התחזיות, הודות למעטפת כלים שאספה ופיתחה לאורך הדרך. כיום היא גם מעבירה הרצאות על דרכים טבעיות לריפוי עצמי ולשיפור הבריאות ואיכות החיים.