מחקר חדש של איגוד המיילדות הקנדי מצא קשר חזק בין אנדומטריוזיס ותחלואה מיילדותית.
שירה, בת 44, נשואה ואם לשלושה, מאובחנת באנדומטריוזיס ואדנומיוזיס מזה 20 שנה. כל הריון שלה הסתיים ברעלת הריון קשה שפקדה אותה אחרי הלידה, והרופאים לא ידעו להצביע מה גרם לכך. בהריון השני והשלישי היא כבר הוגדרה כהריון בסיכון ולמרות מעקב תכוף וששאלה שוב ושוב האם ייתכן שיש קשר לאנדומטריוזיס, היא נענתה שאין שום קשר למחלה בה אובחנה.
אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית, דלקתית, כרונית, שכיחה מאוד בעיקר בגיל הפוריות. מחלה זו מאופיינת בתאים הדומים לתאי רירית הרחם, הנמצאים מחוץ לרחם בעיקר באגן. התאים נדבקים לאיברים שונים באגן ויוצרים סביבם דלקת. זו, גורמת להידבקויות, כאבים, פגיעה באיברים ולעתים אף מביאה לאי פריון.
בחודש מרץ מצוין חודש המודעות לאנדומטריוזיס. בחודש זה נהוג בכל המדינות בעולם לפעול למען העלאת מודעות למחלה על מנת לתרום לאבחון מוקדם של אנדומטריוזיס בקרב נשים שסובלות מהמחלה ועדיין לא אובחנו. עמותת אנדומטריוזיס ישראל פועלת רבות כדי להעלות מודעות למחלה, לקדם זכויות וטיפול בה. העמותה מפעילה קהילות תמיכה וידע ויוזמת כנסים והרצאות בנושא בשיתוף פעולה עם מומחים.
בעבר חשבו כי הריון יכול לרפא אנדומטריוזיס. מדובר במיתוס שגוי שמקורו בעובדה שלעתים במהלך ההיריון תהיה הפוגה במחלה ובתסמינים. פעמים רבות חולות אנדומטריוזיס יחוו דווקא החמרה בתסמינים בשליש הראשון, ככל הנראה עקב גדילת הרחם ויצירת לחץ על מוקדים והידבקויות קיימים. ברוב המקרים, בשליש השני והשלישי של ההריון, תחול הטבה מאחר והרחם יוצא מהאגן ויש פחות מתח על הרצועות המחזיקות את הרחם ופחות לחץ על המוקדים וההידבקויות.
מחקר חדש שבוצע בקנדה, בחן 2.5 מיליון לידות ברישומי בתי חולים בקוויבק בשנים 2019-1989. המחקר הראה כי יולדות שסבלו מהחמרה של אנדומטריוזיס במהלך ההריון היו בסיכון גבוה יותר לסיבוכים מיילדותיים.
אנדומטריוזיס עם תסמינים במהלך ההריון הגדיל את הסיכון פי 1.5 לתחלואה מיילדותית ואמהית קשה הכוללת רעלת הריון, דימום ועוד. זאת, בעוד הריון של חולת אנדומטריוזיס שאינו מלווה בתסמינים של המחלה בהריון לא גרם לתוצאות הללו.
תוצאות המחקר איששו באופן מובהק כי אנדומטריוזיס מהווה גורם סיכון גדול יותר לתחלואה מיילדותית קשה. המסקנה היא כי אצל חולות אנדומטריוזיס בהריון, במיוחד אנדומטריוזיס קשה ועם תסמינים בהריון, יש סיכון גבוה יותר לתחלואה אמהית ומיילדותית ולכן יש צורך במעקב צמוד כדי למנוע סיבוכים קשים בהריון ובמקרה וישנם, לזהות אותם מוקדם ככל הניתן ולטפל בהם.
מחקר נוסף שבוצע בישראל במרכז הרפואי לאנדומטריוזיס ב"שיבא" בהובלתה של ד"ר מיכל זיצ'ק, מומחית מובילה בתחומה באולטרסאונד לאנדומטריוזיס, עקב אחרי ממצאים ונגעים במהלך ההריון ולאחר הלידה. במחקר הפרוספקטיבי שנערך בין השנים 2021-2018 השתתפו 28 נשים. המחקר עקב אחרי נשים בהריון עם ממצאים של אנדומטריוזיס כולל אנדומטריומות. הנשים עברו בדיקת אולטרסאונד פעם בטרימסטר ובדיקת אולטרסאונד נוספת לאחר הלידה, במידה ונמצאו נגעים/ אנדומטריומות נבדקו גודלם. המחקר מצא כי נגעים עמוקים ואנדומטריומות עוברים שינוי, ובמקרים רבים גדילה במהלך תקופת ההריון, בתהליך שנקרא דצידואליזציה. ברוב המקרים לאחר הלידה, הנגעים חוזרים לגודלם המקורי טרם ההריון.
מחקרים אלו הביאו להבנה כי יש צורך במעקב מיוחד לחולות אנדומטריוזיס בהריון, במיוחד במקרים של מחלה מורכבת וקשה עקב הסיכון המוגבר לתחלואה וסיבוכים מיילדותיים.
"נשים עם אנדומטריוזיס נמצאות בסיכון גבוה יותר לסיבוכים מיילדותיים כמו: רעלת היריון, שיליית פתח, לידה מוקדמת ועוד", אמר ד"ר אלעד ברקוביץ', מנהל מרכז לאנדומטריוזיס בבית החולים "שיבא" בתל השומר. "לכן הן צריכות מעקב צמוד בהריון, על מנת לזהות סיבוכים מבעוד מועד ולטפל בהם מוקדם ככל שניתן".