בין שלל הצרות שהביאה עמה המלחמה באוקראינה יש אולי אחת שלא חשבנו עליה – מחסור בביצים. השנה נערכו בישראל לביקוש הגבוה לביצים לקראת הפסח עם אישור לייבוא מספרד ומאוקראינה, אלא שזה קרה לפני הפלישה הרוסית ולפני התפרצות של שפעת העופות גם בספרד וגם בישראל. אז מלבד ביצה קשה אחת שחייבים בצלחת הסדר, עדיין יש מה לעשות בכל הקשור להשלמת הערכים התזונתיים שאנחנו מקבלים מביצים.

גם (ואולי דווקא) מי שעבר לתזונה טבעונית, מבין עד כמה ערך תזונתי יש בביצים ואלו השלמות תזונתיות נדרשות כדי לגשר על הפער. הרכיב העיקרי שהן תורמות לגוף האדם הוא חלבון, ואליו מצטרפים גם שומנים, ויטמינים ומינרלים. בצד הפחות מוצלח שלהן ניתן למצוא קשר לעלייה ברמת הכולסטרול הרע בגוף, ובמצבים של צריכה מוגברת נמצא גם קשר למחלות שונות. לכן, כמו כל דבר בחיים – גם ביצים יש לצרוך במידה.

למעט מזונות כמו חביתה או סלט ביצים שבהם הביצה היא העיקר, הרי שבעולם הבישול לביצה תפקיד עיקרי דווקא כ"דבק" או כמחבר בין רכיבים אחרים. לכן נמליץ להחליף אותה באחד מהתחליפים הבאים:

כף פשתן טחון עם 3 כפות מים.

רבע כוס טופו משי מפורר.

כף זרעי צ'יה עם שליש כוס מים.

2 כפות קורנפלור או קמח תפוחי אדמה עם כף מים (לא לסוכרתיים).

3 כפות טחינה גולמית מלאה עם שתי כפות מים.

כף קמח קטניות (סויה/עדשים כתומות/חומוס וכדומה) עם 3 כפות מים.

מתכון לקניידלך ללא ביצים

קשה לומר שכדורי קמח המצה האלה נכנסים לקטגוריה של "מזון בריאות". הם עשירים בפחמימות ועניים בחלבון, אם תפריזו באכילתם תוכלו לסבול מעצירות או מעלייה במשקל. אבל... הם חלק בלתי נפרד מהחג ועבור מי שגדלו עליהם כחלק ממנהגי החג (כולנו, לא?), אין פסח בלי קניידלך. אז בין אם אתם טבעוניים או שיש מחסור בביצים, מסתבר שאפשר ליהנות מקניידלך גם ללא ביצים.

רכיבים:

1 כוס קמח מצה, עדיף להשתמש בקמח מצה מכוסמין מלא או לקנות מצות מכוסמין מלא ולכתוש אותן במעבד מזון לאבקה

1.5-1 כוס מים

1/2 כפית מלח

פלפל שחור

אפשר להוסיף אגוזים קצוצים (מלך מתאימים במיוחד)

1/4 כוס שמן חמניות/זית

3 כפות קורנפלור מעורבב ברבע כוס מים

כף זרעי פשתן טחונים

הכנה:

מערבבים בקערה את החומרים היבשים ולאחר מכן מוסיפים את הרטובים (מים ושמן). חשוב להוסיף בהדרגה עד הגעה למרקם נעים ולא דחוס מדי. זכרו שאין לנו חלבוני ביצה שיכניסו אוויר וקלילות.

משהים את הבלילה למשך כרבע שעה.

בינתיים מרתיחים סיר עם מים + מלח או ציר מרק ירקות להעמקת הטעם.

יוצרים כדורים קטנים ואחידים (בערך בגודל כדור פינג פונג), יש לתת לכדורים לנוח רבע שעה נוספת.

ממתינים שהמים בסיר ירתחו, מורידים לאש קטנה, ממתינים שהבעבוע יפסיק ורק אז מכניסים את הקניידלך לבישול. 

חשוב לאפשר לכדורים תנועה בסיר ולא להעמיס יותר מדי כדורים בבת אחת.

שימו לב: לא מומלץ לערבב את המים במהלך הבישול ולא לתת למים לבעבע, זה יגרום לכדורים להתפורר. 

כשכדורי הקניידלך מוכנים הם צפים על פני המים, אפשרו להם לצוף שם דקה או שתיים נוספות והוציאו בזהירות לצלחת שטוחה שבה הם יוכלו להתקרר ולהתייצב זה לצד זה ולא אחד על השני.

בתיאבון וחג שמח ובריא!

הכותבת היא רכזת תחום נטורופתיה בכללית רפואה משלימה