אחד מכל חמישה אנשים (ועם העלייה בזיהום האוויר אף יותר מכך) מתמודדים מדי אביב עם התפרצויות של אלרגיה. בעבור חלקם, לא צריך לחכות עד עונת הפריחה בשביל התעטשויות, גרד בעור ובעיניים, נזלת שקופה, תסמיני אסתמה ועוד. על מנת להבין כיצד נלחמים בתופעות שמביאה איתה האלרגיה, מעבר לטיפול באנטי-היסטמינים, פנינו לד"ר מוטי לוי, הרופא הראשי של כללית רפואה משלימה.
גם כאן יש מסיכה: סובלים מאלרגיה? כך תתמודדו נכון
"אלרגיה מופיעה בכלל כמנגנון הגנה של הגוף, למקור חיצוני שהוא מזהה כאלרגן", הוא מסביר. "האלרגנים יכולים להיות בין היתר: אבק, שערות של חיות מחמד, אבקנים של צמחים ועצים ובכלל חומרים הנישאים באוויר שאנחנו נושמים. הסובלים מאלרגיות משתמשים רבות בהמלצת הרופאים בתרופות ובאנטי היסטמינים כדי להתמודד עם תופעות הלוואי של האלרגיות".
ד"ר לוי מציג ארבע שיטות שניתן לשלב כטיפול משלים למי שמתמודד עם אלרגיות:
1. דיקור סיני: הסינים טוענים שהאלרגיה המתפרצת היא ביטוי לחולשה בכליות (שאופיינית לרגישים לקור), ולכן הטיפול בדיקור סיני יתמקד בחיזוק המרידיאנים הקשורים לכליות. טיפול מוצלח יוכל לשפר גם את תפקוד מערכת החיסון של הגוף ובמקרים מסוימים לטפל לא רק בתסמינים, אלא להגדיל את זמן הרמסיה – אותו זמן קסם שבין התפרצות אחת לזו שאחריה.
2. שיאצו: בדומה לדיקור גם כאן הטיפול מיועד לאזן מערכת שיצאה מאיזון, במקרה זה מערכת הנשימה. הטיפול כולל מניפולציות ידיים לחיזוק מערכת הנשימה והכליות.
3. הומאופתיה והומוטוקסיקולוגיה: הטיפול בתרופות הומאופתיות יכול לעבוד בשני כיוונים – לניקוי רעלנים המעכבים את יכולתו הטבעית של הגוף להתמודד עם האלרגיה, והתאמה של תרופות הומאופתיות על פי העקרון המנחה של שיטת ההומאופתיה – "דומה בדומה ירפא". הכוונה היא לבודד את הגורם לאלרגיה אצל המטופל ולתת לו מנות קטנות מאוד ומדודות של אותו הגורם כתרופה, וכך הגוף לומד להתמודד עם המצב. בעבור אלרגניים אחד החומרים האלה הוא "אופרסיה" אותו מתאימים המטפלים לתסמינים של קדחת השחת.
4. נטורופתיה: באמצעות ראייה הוליסטית, הבוחנת את המטופלים כאדם שלם, המושפע מכל ההיבטים של חייו (סטרס, חוסר שינה, תזונה לקויה, חוסר הפעילות גופנית ועוד) ננסה לבנות תוכנית טיפולית הכוללת המלצות מותאמות אישית לבניית תפריט מותאם בשילוב עם תוספי תזונה וצמחי מרפא (הכל בהתאמה אישית על-ידי מטפל מוסמך).
הוא מוסיף כי "המלצות כלליות שנכונות לרוב האוכלוסייה כוללות בין היתר הימנעות ממזון מעודד ליחה כמו תירס, בוטנים, בננות, אבוקדו וכמובן מזון מעובד ומתועש. שימוש ב'מזונות על' דוגמת זרעי צ'יה, או צריכה של דגי ים צפוניים (כמו סלמון וטונה) העשירים באומגה 3 לצד התאמות נוספות. בין צמחי המרפא הנפוצים ניתן למנות את הסרפד הנפוץ כל כך בארץ והכורכום (עוד מזון על) שיכולים לסייע בייבוש נזלת אלרגית, כמובן שישנם עוד רבים ונוספים".
ד"ר לוי מציע גם ארבעה טיפים לטיפול עצמי:
1. התקינו בבית מיזוג אוויר עם מסננים מתאימים לקליטת אבקנים.
2. אל תתקרבו לעצים וצמחים הידועים כמפיצי אלרגיה: זית, אורן ופקאן למשל.
3. הימנעו מאכילת מזונות מעודדי דלקת וייצור ליחה (על פי הרפואה הסינית) כמו חלב ניגר, ומזונות מעובדים העתירים בסוכר ובקמח לבן.
4. בשיא תקופת האלרגיה העדיפו לשהות במקום סגור.