"למוצרי טבק שונים יש רמות שונות של סיכון בריאותי למשתמשים, כאשר מוצרי טבק בוערים הם המזיקים ביותר". כך קובע מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, בעת שהוא ממשיך לבחון את הפרסומים המדעיים ואת הפיתוחים הנוגעים למערכת חימום הטבק אייקוס (IQOS®️) ויחידות הטבק לחימום היטס (HEETS®️), ולעדכן את מדיניותו בהתאם.

מנהל המזון והתרופות בוחן ומתיר שיווק של חלופות עישון לסיגריות על פי נוהל הנקרא MRTP, הליך הבודק מוצרי טבק שלהם פוטנציאל סיכון מותאם/שונה וצו המלווה אותו. צו חדש שפרסם הארגון, זו הפעם השלישית ברצף, מתיר את שיווקם של שלושה מוצרי טבק מחומם חדשים: "היטס" מסוג 'סיינה' ((Sienna, 'ברונז' (Bronze), ו'אמבר' (Amber), בהתבסס על "הערכה מדעית קפדנית", כך בלשון הצו.
 
על מנת להבין את הרקע למתן הצו יש לציין, כי בניגוד לסיגריות רגילות, השורפות את הטבק, האייקוס הוא מכשיר אלקטרוני המחמם את הטבק ביחידות אלו, שאינן סיגריות ואינן ניתנות לעישון קונבנציונלי. המכשיר לא מייצר אש, אפר, עשן (אלא 'אירוסול' של אדי טבק המכיל ניקוטין) או ריח שנדבק. בצו, קבע ה-FDA כי "יש לאשר את השיווק של מוצרים אלה מכיוון שבין היתר, היתרונות נטו, ברמת האוכלוסייה, עבור מעשנים בגירים - עולים על הסיכונים לנוער".

צו זה מצטרף לשני צווים קודמים שפרסם המנהל. הראשון פורסם ביולי 2020, והתיר לשווק את אייקוס, יחד עם שלושה סוגי היטס, כחלופה מופחתת חשיפה לחומרים מזיקים, עבור מעשנים בגירים, בצירוף ההצהרה כי: כי "מעבר מלא מסיגריות בוערות לאייקוס מפחית את החשיפה לכימיקלים מזיקים או בעלי פוטנציאל להזיק". ההחלטה הגיע לאחר בחינה מדעית מעמיקה אשר ארכה כ-4 שנים. זהו מוצר אידוי הטבק הראשון והיחיד אשר זכה לקבל אישורי שיווק באמצעות הליך ה-MRTP1, תוך קביעה כי שיווקו בצירוף ההצהרות הללו, צפוי לקדם את בריאות הציבור.

הצו השני פורסם במרץ 2022 והכיר בדור נוסף של המכשיר, כבעל אותם מאפיינים. גם צו זה התיר שיווק בצירוף ההצהרה כי "מחקרים מדעיים הראו שמעבר מלא מסיגריות קונבנציונליות למכשיר IQOS  מפחית באופן משמעותי את החשיפה לכימיקלים מזיקים או שעלולים להזיק". יצוין, כי המחקרים שהוגשו ל- FDA במסגרת ההליך האמור, הראו כי אייקוס פולט 95%-90% פחות כימיקלים מזיקים או בעלי פוטנציאל להזיק בהשוואה לסיגריות בוערות.

כמו המוצרים שאושרו בעבר, ה-FDA הציב הגבלות שיווק מחמירות על המוצרים החדשים במאמץ למנוע גישה וחשיפה של בני נוער. הצו מציין ש"כל מוצרי הטבק מזיקים ומי שלא משתמש כיום במוצרי טבק, במיוחד צעירים, לא צריך להתחיל", ומוסיף כי היתרי השיווק למוצרים אלה, אינם מהווים הצהרה על כך שהם בטוחים או שיש לראותם כ"מאושרי FDA", כמו במקרה של תרופות שמאשר המנהל. עם זאת הוא מבחין בבירור כי לא כל מוצרי הטבק זהים, ומסביר כי: ל"מוצרי טבק שונים יש רמות שונות של סיכון בריאותי למשתמשים, כאשר מוצרי טבק דליקים הם המזיקים ביותר" (כמו סיגריות רגילות).

המנהל הצהיר שהוא עשוי לבטל את ההיתר אם "היתרונות לא יעלו עוד על הסיכונים ברמת האוכלוסייה", כגון "עלייה ניכרת בשימוש בקרב נוער או מעשנים לשעבר, או ירידה במספר המעשנים הנוכחיים שעוברים לחלוטין למערכת האייקוס. על פי נתוני פיליפ מוריס העולמית, היקף המעבר של מעשנים בגירים למוצרי חימום טבק מתחזק בשנים האחרונות כאשר הרב המוחלט של המשתמשים הפסיקו לחלוטין לעשן סיגריות. נכון להיום, למעלה מ-19.5 מיליון מעשנים ב-70 מדינות ברחבי העולם משתמשים באייקוס, מתוכם 13.5 מיליון מעשנים - הפסיקו לחלוטין לעשן סיגריות בוערות.

בשנים האחרונות ה-FDA מקדם מדיניות ברורה להפחתת שיעורי העישון וצריכת הסיגריות (כגון הפחתת הניקוטין במוצרי עישון שונים), זאת לצד בחינת חלופות בעלות פוטנציאל נזק מופחת ומתן היתרי שיווק. למשל, בשנה שעברה נתן המנהל היתרי שיווק ל-23 מותגי סיגריות אלקטרוניות בהתבסס על הסטנדרט שנקבע בחוקי המנהל, המבדיל בין מוצרי טבק וניקוטין שונים. מדיניות זו של "הפחתת נזקים" אשר תומכת בו זמנית במעשנים מבוגרים שאינם מפסיקים לעשן, תוך הגנה על בני נוער תואמת לזו הננקטת בבריטניה, ניו זילנד, ומדינות נוספות בעולם. ישראל, נכון לרגע זה, מתעלמת מהגישה המבוססת של ה-FDA בדבר רמות סיכון שונות למוצרי טבק שונים, וחלופות עישון כמו סיגריות אלקטרוניות ומוצרי חימום טבק כפופות לכל החוקים והתקנות החלים על סיגריות, לרבות מיסוי גבוה בדיוק כמו סיגריות רגילות. מדיניות שאולי מסבירה גם היא מדוע שיעור המעשנים בישראל נותר כמעט ללא שינוי בעשור האחרון.

 קישור להודעת ה-FDA