מיתווים - המכון הישראלי למדיניות-חוץ אזורית פרסם זו השנה ה-11 את מדד מדיניות - החוץ השנתי.
הסערה בלוב נמשכת: לאחר שפוטרה - הממשלה בצעד נוסף נגד שרת החוץ
הסקר כלל, בין היתר, שאלות על השלכות מדיניות הממשלה על יחסי החוץ של ישראל – הן בהיבט של הרפורמה המשפטית, והן ביחס למדיניותה בגדה המערבית; עתיד הנורמליזציה עם העולם הערבי, בדגש על סעודיה, והאפשרות למנפה לקידום שלום ישראלי-פלסטיני; התקדמות איראן לקראת יכולת גרעינית-צבאית; משבר האקלים כסוגיית מדיניות-חוץ; מדיניות ישראל בלבנון; הגברת המעורבות הסינית במזרח התיכון; ומדיניות ישראל ביחס למלחמה באוקראינה.
מטעמו של ד"ר גיל מורסיאנו, מנכ"ל מכון מיתווים, נמסר: "הסקר חושף פערים משמעותיים בין עמדות הציבור הרחב לבין התנהלות ממשלת ישראל בתחום מדיניות החוץ. אנו עדים להערכת ביצועים נמוכה באופן חריג – הציון הנמוך בשבע שנים האחרונות - לתפקוד הממשלה בנושאי חוץ, וכפועל יוצא, הערכה נמוכה של מצבה של ישראל בעולם ומצב יחסיה עם ארה"ב. הפערים שהסקר חושף בין עמדות הציבור ומדיניות הממשלה באים לידי ביטוי בשורה של נושאים מדינים מהותיים, בדגש על המדיניות מול הפלסטינים, מקומה של הסוגיה הפלסטינית בעתיד יחסי ישראל עם סעודיה ומדינות האזור, והקשר בין ה"רפורמה המשפטית" ויחסי החוץ של ישראל. ממצאים אלו מאפשרים לתאר את ממשלת ישראל ה-37 כ-"ממשלת מיעוט מדינית".
ממצאים מרכזיים:
הציבור מעניק לתפקוד הממשלה בתחום מדיניות החוץ ציון 4.82 מתוך 10. כמעט רבע מהמשיבים נתנו לתפקוד ממשלה את הציון 1 (הנמוך ביותר). מדובר בירידה חדה לעומת 2022 (5.53), ובציון הנמוך ביותר בשבע השנים האחרונות.
הציבור מעניק למצבה של ישראל בעולם את הציון 5.03. מדובר בירידה מהשנה שעברה (5.85), ובציון הנמוך ביותר בשבע השנים האחרונות. רק 18% מהמשיבים תיארו את מצב ישראל כטוב.
הציבור מעניק למצב יחסי ישראל-ארה”ב את הציון 5.3 מתוך 10. מדובר בירידה חדה לעומת שנת 2022 (6.85), והציון הנמוך ביותר בשמונה השנים האחרונות.
בזמן שממשלת ישראל מנסה לנתק ככל האפשר בין הנורמליזציה והסוגיה הפלסטינית בהקשר הסעודי, רוב גדול בציבור הישראלי (61%) תומך במינוף הנורמליזציה עם העולם הערבי לקידום שלום פלסטיני-ישראלי, ורוב יחסי ממנו (41%) אף בעד עצירת הבנייה בהתנחלויות ופינוי מאחזים לטובת נורמליזציה עם סעודיה.
- על רקע קריאות תיגר מן הממשלה על האינטרס הישראלי בהמשך קיומה של הרשות הפלסטינית, 43% מהציבור סבור כי המשך קיומה משרת את האינטרס הישראלי, לעומת 13% בלבד הסבורים כי המשך קיומה מנוגד לאינטרס הישראלי.
- 45% מהציבור הושפע במידה רבה או רבה מאוד מהביקורת הבינלאומית על הרפורמה המשפטית בעיצוב עמדותיהם בנושא, לעומת 40% שהצביעו על השפעה מועטה או העדר השפעה.
- בשאלה מי היא המדינה החשובה ביותר לישראל מלבד ארה”ב, לראשונה מזה שנים איבדה רוסיה את עמדת הבכורה שלה (שהיתה מכרעת בשנים קודמות) לגרמניה. אחריהן מדורגות בדומה לשנים עברו (בסדר חשיבות יורד): בריטניה, סין, מצרים וצרפת.
- רוב משמעותי בציבור (49%) שם יהבו על המסלול המדיני כאמצעי העיקרי לבלימת מאמציה הגרעיניים של איראן. לעומתם, רק רבע מהמשיבים תומכים בתקיפה צבאית על מתקני הגרעין.