מדינת ישראל נקלעה לאסון הטרור הגדול בתולדותיה ואת התוצאות הנפשיות פוגשים מקרוב העובדים הסוציאליים והפסיכולוגים בשירות הציבורי שהתגייסו מאז השבת השחורה ומאז ידיהם מלאות עבודה שרק הולכת וגוברת. מערכת בריאות הנפש הענייה בתקנים עלולה שלא לעמוד לאורך זמן במשימה הכבדה אם הממשלה לא תבין את גודל השעה ואת גודל המשבר הפוסט טראומתי הגדול בתולדות המדינה שמתרגש עלינו.

"תתבייש, הדם על היידים שלך": יואב קיש עורר סערה בתל אביב

קרן זמיר, עובדת סוציאלית ראשית בקופת חולים מאוחדת, שמנהלת את קו הסיוע הנפשי של הקופה, מספרת למעריב שבכל עשרים שנות ניסיונה המקצועי היא לא זוכרת מצוקות קשות כל כך: "פונים לקו הסיוע גם נפגעים ישירים, אם מהמסיבות או הישובים, משפחות חיילים אבל גם אזרחים בכלל וכל כך הרבה מכירים מישהו שנפגע. המוקד שלנו נפתח באירועי חירום ופתחנו אותו באותה שבת בבוקר. בשונה מאירועים קודמים שבהם היו פניות אקראיות בגלל ריבוי מוקדי הסיוע, כאן קורה משהו חסר תקדים. היתה הצפה של פניות עוד לפני שפרסמנו את המוקד. בד"כ יש לנו שניים שעונים לשיחות והגענו למצב של חמש עובדות סוציאליות ופסיכולוגים במשמרות 24 שעות שמתגייסים בצורה מעוררת השראה. התוכן של השיחות מאד קשה, ואנחנו מאפשרים למטפלים הכוננים לפרוק בסוף כל משמרת ומלווים אותם. אני סייעתי דקות לפני הראיון לעמיתים שלי שסייעו לצעירה שנמלטה מהמסיבה ברעים ומאז לא אוכלת ומתקלחת, למילואימניק ששותף לזיהוי הגופות והגיע למצב של סכנה אובדנית ממש. השיחות קשות, התיאורים קשים, זוועתיים", מספרת קרן ומוסיפה כי המוקד של מאוחדת בלבד ביצע מעל 720 התערבויות טיפוליות בשבוע הראשון של המלחמה בלבד, כשבאירועים קודמים לא היו בזמן כזה אפילו רבע מהפניות.

קרן זמיר (צילום: ענבל מרמרי)
קרן זמיר (צילום: ענבל מרמרי)

"כל שיחה היא בין חצי שעה לחמישים דקות וזאת עזרה ראשונה כדי לעמוד על הרגליים. יש לנו אפשרות להמשיך עם שלושה מפגשים טלפוניים או להפנות לטיפול בקהילה בהתאם למידת הפניות שלנו ויש כידוע מחסור גדול באנשי טיפול במערכת הציבורית והתורים גם במגזר הפרטי מאד ארוכים. מצד שהמדינה תצטרך להידרש אליו כי ההתגייסות אמנם מלאה בכל אחד מהגופים כולל אצלנו אבל אין עדיין יד שמתכללת את הנושא ברמת המדינה" אומרת קרן, "כרגע יש התגייסות מלאה של הצוות אבל ככל שזה יימשך תהיה שחיקה. אנחנו ממפים את המפונים והפצועים מהישובים שנפגעו מקרב המבוטחים שלנו ומגיעים לכולם אבל משאבי האנוש מצומצמים. יש בשטח המון יוזמות התנדבות מרגשות למען הנפגעים אבל הם לפעמים לא מרגישים את זה מרוב היוזמות ולא פעם זה 'פול גז בניוטרל'. צריך שהמדינה תעשה סדר בהצפה הזאת כדי לנסות לתת מענה יותר מדוייק ומשרד הרווחה התחיל בניסיון כזה לייצר משהו יותר מסודר ויעיל. אנחנו עומדים בפני תקופה ממושכת של משבר נפשי להמון אנשים והמדינה חייבת להיערך אחיו אחרת".