בכפר השיקומי "רטורנו" לטיפול בהתמכרויות ובטראומה, הסמוך לבית שמש, הוקם במתכונת חירום מאז תחילת המלחמה בטבח השבת השחורה מערך טיפול נפשי ייחודי.

לקראת סוף שבוע קריטי: אלו הקווים האדומים של ישראל במו"מ על החטופים
"להחליף את נתניהו מיד": לפיד קורא להדחת רה"מ, וזו הממשלה החלופית שהציג

המערך, שהוקם בשיתוף קרן מיראז׳ ישראל, מסייע לצעירים שחווים מצוקה. עד כה הגיעו אל המרכז כ־90 צעירים וצעירות, חלקם מפונים מהתופת וחלקם השתתפו בפסטיבל הנובה.

ב"רטורנו" מעריכים כי התופעה רחבה בהרבה ומגדילים מיום ליום את ההיענות, בידיעה כי ממדי האסון רק מתעצמים וכי ישנם עוד אלפי צעירים שהיו באירועים או בשטחי הלחימה והפינוי וחווים טראומה בלתי מאובחנת. מדובר בטראומה שעלולה להפוך לפוסט־טראומה (PTSD) ולהוביל למפלטים זמנים כמו שימוש והתמכרות לחומרים פסיכואקטיביים.

"כל יום הוא קריטי. אנחנו חייבים להגיע אל כולם בהקדם ולחבק אותם, לפני שיהיה מאוחר מדי", אומר הרב איתן אקשטיין, מנכ"ל "רטורנו", שהקים את מערך החירום המיוחד. "מניסיוננו מאירועי מלחמה וטרור קודמים, מי שלא מטופל בזמן עלול לפתח PTSD והתמכרויות. אנחנו חייבים להציל את הצעירים האלה. מעבר לעשרות הניצולים שהגיעו אלינו, ההיענות עולה בידיעה ברורה שלנו כי ישנם עוד אלפי צעירים הזקוקים לטיפול".

אחת הצעירות שהגיעה לשיקום בכפר כניצולת הטבח במסיבת נובה מספרת: "כשראיתי טנק עם כוח קטן שהצליח להגיע אלינו וחשבתי שזה מקום בטוח, אז רצתי להתחבא בצידו. אבל רק לאחר מספר דקות הבנתי שהחיילים שלנו נהרגו ומי שנשאר באזור הם מחבלים שמדברים ביניהם בערבית על הצריח של הטנק. התחלתי לרוץ בכל הכוח לעבר השדות, כשבדרך נתקלתי בש'. ביחד שכבנו בתוך בור שמצאנו בדרך שעות ארוכות, שנראו כמו נצח".

ש' הוא צעיר שגר בעצמו באחד מיישובי האזור שנכבש על ידי מרצחי חמאס, חשוף לאזעקות והדי פיצוצים מעזה מאז ילדותו. גם הוא מסתייע ב"רטורנו" בימים אלה. הוא מספר: "אני מרגיש שכל המשפחה והחברים שלי היו עסוקים מאוד גם לפני הטבח בתוך הסטרס היומיומי של עצמם. אחרי מה שקרה אני מרגיש שאני כבר לא יכול להמשיך לחיות ככה יותר".

השניים חברו לקבוצה של צעירים אחרים בכפר והם מלאי כעס, חוסר אמון, תסכול, חרדה, קושי לתפקד ואי־יכולת לשמוח. אולם, לדבריהם, בקבוצה של "רטורנו" הם קיבלו "רגע ראשון של נשימה" אחרי אסון השבת השחורה.