שר הפנים, משה ארבל, ושר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, החליטו היום (ב') לאשר סופית את תוכנית המתאר הארצית למפרץ חיפה - תמ"א 75 ("שער המפרץ"). מדובר בתוכנית שתהווה בסיס לתכנון מפורט בתחומה.
תוכנית 'שער המפרץ' מקודמת בשיתוף מינהל התכנון ורשות מקרקעי ישראל, ומטרתה שינוי פני מפרץ חיפה, קביעת תמונת העתיד והתוויית מדיניות תכנון עדכנית במרחב זה. התוכנית מתווה יצירת חיבור אורבני רציף בין הקריות לעיר חיפה, פרישה מאוזנת של ייעודי קרקע למגורים, תעסוקה ושימושים מטרופולינים. בנוסף, התוכנית שמה דגש על חיבור בין אזורי המגורים לחוף הים ולמוקדי התעסוקה באזור, וכל זאת במטרה לחזק את מטרופולין חיפה ולשפר את איכות החיים של תושבי האזור.
בהתאם לתוכנית זו, יקודמו תוכניות מפורטות שיכללו עשרות אלפי יחידות דיור, היקפי תעסוקה משמעותיים, מערכות תשתית, ביסוס תחבורה ציבורית, שירותים ברמה מטרופולינית, חיבורים וצירים המחברים את הקריות לגוש חיפה ונשר. התוכניות יקודמו תוך שיתוף הרשויות המקומיות והציבור ובהן יקבעו תמהיל השימושים המדויק תוך התחשבות בהיבטים כלכליים, אורבניים וחברתיים.
יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, הרב נתן אלנתן: "לאחר שנים רבות בהן דובר רבות על שינוי פני מפרץ חיפה לאור זיהום האוויר ולאור החלטות ממשלה רבות בנושא, החליטה הממשלה על אישור התוכנית שיש בה כדי להוביל שינוי משמעותי תוך העלאת רמת איכות החיים לטובת תושבי האזור ותושבים חדשים שיגיעו".
מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "אישור תוכנית המתאר הארצית למפרץ חיפה הוא יום היסטורי למדינת ישראל בכלל ולתושבי מפרץ חיפה בפרט. לראשונה, המדינה שמה על השולחן חלופה תכנונית שתוציא את המפעלים הפטרוכימיים מהמפרץ, וזאת תוך עמידה ביעדים השאפתניים בהחלטת הממשלה. העובדה כי התוכנית אושרה היום הופכת את פינוי המפעלים ממפרץ חיפה לעובדה מוגמרת. מדובר בתוכנית בעלת חשיבות לאומית למשק הישראלי, שתתרום לשיפור איכות חיי התושבים מטרופולין חיפה בכלל והעיר חיפה בפרט, ותיתן מענה להיצע יחידות דיור בתוך המרקם העירוני"
בהמשך להחלטה, ראש עיריית חיפה לשעבר, יונה יהב, מביע ביקורת ואומר כי לוחות הזמנים לפינוי מפרץ חיפה אותם אישרה הממשלה חייבים להתקצר בצורה משמעותית נוכח האיומים מצד חיזבאללה לפתוח בחזית משמעותית נגד ישראל, וסימון המפעלים במפרץ חיפה כיעד אסטרטגי לתקיפה: "בתוכנית מאה הימים שלי הצגתי את דרישתי לקיצור לוחות הזמנים לפינוי המפעלים ממפרץ חיפה והקדמת התכנית הממשלתית עד לשנת 2027, אשר מקדימה בשנתיים את תכניתה של הממשלה", אומר יהב.
"היות ומדינת ישראל הגדירה את המצב בצפון ובדרום כמצב מלחמה, לא ייתכן שהחומרים המסוכנים במפרץ חיפה יישארו. ההתעלמות מהתרעות וכוונות האויב כבר עלתה למדינת ישראל במחיר כבד מנשוא. די להקשיב לאיומי נסראללה על מפרץ חיפה בכדי להבין את כוונותיו ואת יכולות החיזבאללה. אשר על כן, אדרוש מהממשלה לפנות את המפרץ מהחומרים המסוכנים ואף בכוונתי לעתור עם כלל ראשי הערים במטרופולין בדרישה להוצאת החומרים בשעת מלחמה. בנוסף יש לפעול באופן מיידי לדילול החומרים המסוכנים במפעלים, שאם לא כן בכוונתי לפנות למבקר המדינה על מנת שיתערב באופן דחוף לטיפול בכך".
אלעד הוכמן, מנכ"ל מגמה ירוקה: "זהו יום היסטורי. מגמה ירוקה הובילה במשך שנים ארוכות את המאבק לסגירת המפעלים המזהמים במפרץ חיפה, לצד ארגונים ופעילים נוספים. אישור התכנית בידי הממשלה סותם את הגולל על האפשרות להרחיב את פעילות המפעלים - שמהווים סכנה ביטחונית ומקור לזיהום ותחלואה הפוגעת במאות אלפי תושבים - ומסמן את תחילת הבראת האזור והפיכתו למוקד צמיחה מטרופוליני. השלב הבא והמתבקש, ודאי בימים אלו בהם אנו רוצים להפחית את הסכנה הביטחונית וכמהים לקידום חזון ועתיד ישראלי טוב יותר, הוא לתקן את החלטת הממשלה ולקבוע תאריך יעד ברור כפי שדרשה המנהלת - עד 2029".