האלוף (מיל') ישראל זיו, לשעבר ראש אגף מבצעים במטכ"ל, שוחח הבוקר (שני) עם ענת דוידוב ואודי סגל ב-103FM על המבצע הנועז של שחרור החטופים פרננדו סימון מרמן ולואיס הר משבי החמאס.
במבצע נועז ברפיח: החטופים פרננדו מרמן ולואיס הר חולצו בחיים | כל הפרטים
"זה באמת בוקר מעורר תקווה, אבל הרגשות במלחמה זה דבר מטעה", אמר בפתח הריאיון. "אנחנו בתוך תקופה מאוד קשה מבחינה רגשית, מבחינת הבוקר בוקר שבו התעוררנו לעוד נפגעים, גם הבוקר היו לצערנו עוד שני נפגעים. מצד שני, הייחודיות יוצאת הדופן שתוך כדי מלחמה מאוד קשה, אגרסיבית, קורה מבצע נקי כזה, כירורגי, הרואי ברמות, בהיבט המקצועי ובהיבט הסיכוני שלו, הוא באמת מעורר השתהות. כל הכבוד".
לשאלה כמה זמן מתכוננים למבצע מהסוג הזה, השיב: "אני לא יודע בדיוק, אבל זה דבר שהייתה לו הכנה, אני מניח שלפחות כמה שבועות אם לא יותר מזה. כשהאתגר הקשה ביותר הוא לשמר את המודיעין. זה שיש אינדיקציה או אפילו מידע מדויק זה יוצא מן הכלל, אבל איך אתה משמר אותו? גם שעה קודם יכולים להוציא משם את החטופים וכל המבצע הוא לחינם. לכן יש פה כמה וכמה מבצעים במקביל, גם המבצע המודיעיני, גם המבצע של להגיע בהפתעה למקום עצמו כי אם אין הפתעה בשנייה יכולים אפילו להרוג אותם. יש את המבצע חילוץ לתוך המבצע עצמו שזה מבצע בפני עצמו עם כוחות אחרים, ובסוף מבצע החילוץ - הדבר הזה צריך לעבור בתוך מסדרון שמוגן על ידי צה"ל וגם שם יש סיכונים לא מעטים. כל ארבעת המבצעים האלה והסנכרון זה עילאיות מקצועית יוצאת דופן. הדבר הכי חשוב זה להבין את סדר העדיפות, היינו בלא מעט דיונים האם המטרה הראשונה היא החטופים, והנה אנחנו רואים שנושא החטופים הוא בסדר עדיפות עליון - ברגע שיש יכולת עושים את זה".
האלוף (מיל') נשאל האם הדבר נותן לישראל לגיטימציה בינלאומית להיכנס לרפיח, וענה: "אני בעניין הזה חושב שלא. אם היינו עכשיו בתוך מבצע מתגלגל, רועש וכבד של כיבוש רפיח, המבצע הזה או לא היה מתאפשר או היה בורח לנו מהידיים. להפך, דווקא אי הכניסה המסיבית לשם אפשר את התנאים למהלך הזה. אם אנחנו יש לנו מספיק מידע על כמות של חטופים שישנם שם, ובסוף צה"ל חושב שהוא לא יכול לעשות את זה כירורגית אז צריך ללכת לשם. אבל למיטב ידיעתי זה חריג. הסיפור העיקרי של רפיח הוא ציר פילדלפי, וציר פילדלפי לא מצדיק בשלב הזה הליכה או מהלך כזה של מלחמה כשיש שם את המיליון פליטים, יש שם את בעיית החיכוך עם המצרים, האשראי הבינלאומי שלנו, בעיקר עם האמריקנים כבר לא כמו בתחילת המלחמה".
על כך שהפלסטינים מדווחים על מאות הרוגים בפעולה הנ"ל: "זה צריך לבדוק, כי אני מניח שחלק לא מבוטל מהם זה מחבלים. אבל לפחות פה יש איזושהי הצדקה לעניין הזה, ללכת על מהלך כבד ואגרסיבי כשאין לו הצדקה מדויקת כמו במקרה הזה זה הרבה יותר בעייתי מבחינת הקרדיט או היכולת לקבל גיבוי בינלאומי. אבל בסוף, הגענו לשם, נגיד חפרנו, מצאנו שתי מנהרות או שלוש, ומה עכשיו? נישאר בפילדלפי כי צריך לשמור על פילדלפי? בכל מקרה זה מצב שאנחנו חייבים את הצד המצרי כדי לשמר את הנושא של פילדלפי. המוצא פה הוא מוצא מדיני ולא צבאי".
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103FM