הרב משה יהודה קוטלרסקי, דמות מרכזית ואהובה בקהילה היהודית העולמית וחלוץ בחיי היהדות ברחבי העולם ומראשי תנועת חב"ד, נפטר ביום שלישי, 4 ביוני 2024. הוא היה בן 74, ימים ספורים לפני יום הולדתו ה-75.

כסיו"ר מרכז לענייני חינוך (הזרוע החינוכית של תנועת חב"ד-ליובאוויטש, האחראית על מוסד 'שליחי חב"ד' ובתי חב"ד בכל העולם), הרב קוטלרסקי מילא תפקיד מרכזי בצמיחת רשת חב"ד ברחבי העולם. בהוראת הרבי מליובאוויטש, הרב מנחם מנדל שניאורסון, הוא פיקח על הקמת אלפי מרכזי חב"ד. הוא הדריך שליחי חב"ד ברחבי העולם בהתמודדות עם האתגרים שבפתיחת מרכזים יהודיים באזורים מגוונים ולעיתים מרוחקים.

נולד בשנת 1949 בקראון הייטס, ברוקלין, לאביו הרב הרשל ואמו גולדה קוטלרסקי. אביו, ניצול שואה וגורם מרכזי בהקמת קהילות חב"ד במונטריאול וניו יורק. הרב משה קוטלרסקי החל את לימודיו בקראון הייטס. הוא נישא לרבקה קייזן, בת לאחד השליחים הראשונים של הרבי. הזוג התיישב בקראון הייטס וגידלו תשעה ילדים. למרות נכונותם לנסוע לשליחות בעצמם, הרבי מינה אותו לעבוד במרכז לענייני חינוך במטה חב"ד הראשי בניו יורק, תוך הקדשת חייו להפצת היהדות וחינוך יהודי.

בשנת 1968 החל לנסוע רבות לקהילות יהודיות מרוחקות, זיהוי צרכים ותכנון מרכזי חב"ד חדשים. מאמציו חידשו את התשתית היהודית ברחבי העולם, כולל ברית המועצות לשעבר, המזרח הרחוק והאיים הקריביים. הוא גייס את תמיכתם של פילנתרופים בולטים כמו סמי רוהר, בנו ג'ורג' ופמלה רוהר, לב וליובה לבייב, מואיז סאפרה, מוריס וליליאן טבקניק, גנדי בוגוליובוב, דייוויד סלגר ורבים אחרים.

הרב קוטלרסקי עמד בראש "כינוס השלוחים העולמי", הכנס השנתי של שליחי חב"ד. בו מתקיים התמונה השנתית המפורסמת של השליחים. אירוע זה, שתואר על ידי הניו יורק טיימס כאירוע הארוחה הגדולה ביותר בהיסטוריה של ניו יורק, מדגיש את צמיחתה של חב"ד ואת השפעתם של למעלה מ-6,000 מרכזי חב"ד ברחבי העולם. אחד מרגעי השיא של הכינוס הוא מעמד הצדעה מרגש וחגיגי ה"רול-קול" בו עמד הרב קוטלרסקי מידי שנה על דוכן הנואמים והכריז את שמותיהם של המדינות בהם פועלים השליחים ולאן יצאו שליחים חדשים. 

בתפקידו במרכז חב"ד העולמי הרב קוטלרסקי הוביל יוזמות רבות ומוסדות שונים, כולל חב"ד בקמפוס הבינלאומי, הפועל ביותר מ-230 קמפוסים ברחבי העולם, והמכון ללימודי יהדות רוהר (JLI), ספק הלימודים היהודיים למבוגרים הגדול ביותר. הוא גם ייסד את "מרכז 302", חטיבה בראשות בנו הרב מנדי קוטלרסקי המספקת תכניות ותשתיות מיוחדות למרכזי חב"ד, והשיק תכניות מפתח באלפי מקומות ברחבי העולם כגון רשת הנוער חב"ד (CTeen), חב"ד לצעירים מקצועיים, CKids, חב"ד בקהילה (Chabad on Call), (Chabad Young Professionals) ועוד.

השפעתו של הרב קוטלרסקי לא הוגבלה לתפקידיו הפורמליים. הוא היה חבר אישי ומדריך לאלפים ברחבי העולם. היה ידוע בנכונותו לסייע לכל מי שזקוק לעזרה, בכל שעות היום והלילה, והעניק סיוע כספי ורפואי חירום לאנשים רבים. גם כשהתמודד עם אתגרים בריאותיים חמורים בשנים האחרונות, הרב קוטלרסקי המשיך בעבודתו ללא לאות. בכינוס השלוחים של 2021, נשא נאום עוצמתי שבו התחייב ליזום מספר פרויקטים מהפכניים להשפעה על חיי היהודים ברחבי העולם. בשנים האחרונות הוא פיקח על הקמת מאות מרכזי חב"ד חדשים, ספריות יהודיות, מקוואות, מרכזי נוער יהודיים, בתי ספר יהודיים ועוד.

מחויבותו של הרב קוטלרסקי נמשכה עד הסוף. גם ממיטת בית החולים, הוא קידם תכניות חיוניות וסייע לנזקקים. חוסנו ומסירותו הבלתי מתפשרת של הרב קוטלרסקי לחזונו של הרבי נתנו השראה על כל מי שהכיר. הרב משה קוטלרסקי משאיר אחריו מורשת של מסירות בלתי מתפשרת, מנהיגות והשפעה עמוקה על קהילות יהודיות ברחבי העולם. עבודתו הבלתי נלאית נגעה לחייהם של רבים והשרתה השראה על דורות. בעוד אנו מתאבלים על לכתו, אנו מתחייבים להמשיך בעבודתו, להבטיח שרוח המנהיגות והחמלה שלו תמשיך לחיות.

יו"ר יהדות התורה, שר הבינוי והשיכון, הרב יצחק גולדקנופף: "קיבלתי בצער רב את הידיעה המרה, על פטירתו של הרה"ח ר' משה יהודה קוטרלסקי ע"ה, סגן יושב ראש המרכז לענייני חינוך ויו"ר כינוס השלוחים העולמי. הרב קוטרלסקי ע"ה היה ציר נאמן לשולחו, כ"ק מרן האדמו"ר מליובאוויטש זי"ע, אשר זכה לקבל ממנו הדרכות מקיפות על כל צעד ושעל, לטובת פיתוח מפעל השליחות, בהדרכתו סייע להקים רבבות בתי חב"ד בעולם כולו, להרחיב את גבולות התורה והקדושה בכלל אתר ואתר ולקרב את ישראל לאביהם שבשמיים. 'חֲבָל עַל דְּאָבְדִין וְלָא מִשְׁתַּכְּחִין"'.

שגריר ישראל באו"ם לשעבר, ח"כ דני דנון על לכתו של חברו, מראשי רבני חב"ד ומקורבו של הרבי מילובביץ', הרב משה קוטלרסקי: "היום אנו נפרדים מחבר ומנהיג גדול, הרב משה קוטלרסקי ז"ל. הרב קוטלרסקי לא היה רק נקודת אור מנחה למאות קהילות יהודיות ברחבי העולם, אלא גם מגדלור של השראה ומנהיגות. הוא היה מקור לתמיכה והדרכה שלא יסולא בפז עבורי באופן אישי באו"ם. חיבורו העמוק לישראל ומאמציו לחבר יהודים ברחבי הגלובוס עם ארץ ישראל היו יוצאי דופן. הוא פעל ללא לאות לחיזוק הזהות היהודית ונגע במספר רב של אנשים בחוכמתו ובחמלתו. זכרו ייחרט לעד בליבנו.