העובדים הסוציאליים, לצד אנשי הביטוח הלאומי, היו נציגי המדינה הראשונים, וגם היחידים, שתפקדו בימים הראשונים שלאחר אסון 7 באוקטובר ופרוץ המלחמה, אבל המלחמה תפסה את מערכת הרווחה החיונית שחוקה, עם מאות תקנים חסרים או לא מאוישים במחלקות השירותים החברתיים ברשויות המקומיות, ועומס של מאות תיקים לכל עובד סוציאלי.

אלפי עובדות ועובדים סוציאליים יצאו לשטח לטפל במשפחות החללים, החטופים, המפונים והחיילים ובמצוקה הנפשית בציבור כולו. עשרות עו"סים אשר עובדים במגזר הפרטי ובעמותות - התנדבו וסייעו לחבריהם בשירות הציבורי, אבל ככל שהמלחמה התארכה והשלכותיה העמיקו, עזבו עשרות עו"סים את המערכת הציבורית, וחדשים לא ממהרים להצטרף - כך שהטיפול בנפגעי המלחמה בכל המעגלים נפגע.

מספר המתנדבים בשירות האזרחי זינק במאות מאז תחילת המלחמה
מחקר השפעות המלחמה‎: רבע מהצעירים בישראל נפגעו מאירועי הטרור והטראומה הלאומית

חמישה חודשים לתוך המלחמה, המערכת השחוקה ממילא החלה להראות סימני קריסה, וכבר אז התברר המחיר הכבד של הזנחת הממשלה את מערכת הרווחה, שנתפסה חסרה מול גודל המשבר החברתי שפקד את ישראל.

עינב בן חוק, מנהלת השירותים הסוציאליים במחוז תל אביב במשרד הביטחון, העידה: "מאז פרוץ המלחמה אנחנו בתקינה של עובדת סוציאלית אחת על כל 1,000 פצועים. זו תוספת של כ־200 פצועים לכל עובדת, וברור לנו שאנחנו רק בתחילת האירוע".

עו"ס מאיה בן שושן, ראש צוות באגף הרווחה בקריית שמונה, סיפרה כי עד אוקטובר - 28 עובדות טיפלו בכ־1,400 בתי אב, וכי מאז המלחמה 22 אלף תושבים הפכו לנתמכי הרווחה באותה תקינה. "זאת משימה בלתי אפשרית, העובדות הגיעו לקריסה, והתגמול לא בהתאם. אף אחד לא רואה אותנו, ועובדות מקצועיות מבקשות לעזוב כשאין עם מי למלא את התקנים החסרים".

משרד הרווחה - שהיה למשרד המתפקד ביותר בממשלה עם פרוץ המלחמה - לא הסתפק בכך, ושר הרווחה יעקב מרגי הצליח כנגד כל הסיכויים להשיג מהאוצר תקציב לכ־500 תקנים (עשירית מהצורך האמיתי, על פי איגוד העו"סים), בעלות כוללת של כ־137 מיליון שקל, ומהם 200 ישירות לתגבור מחלקות הרווחה המקומיות עבור טיפול במפונים במלונות, תגבור מחלקות הרווחה בעוטף עזה וביישובי הצפון, וכן למחלקות שקלטו את המפונים, והשאר - לטיפול ביתומי המלחמה, בחטופים ששבו, בנפגעי תקיפה מינית, בשיקום קהילות העוטף והצפון ולצוותי החירום.

השיג תקנים נגד כל הסיכויים. השר יעקב מרגי (צילום: ראובן קסטרו)
השיג תקנים נגד כל הסיכויים. השר יעקב מרגי (צילום: ראובן קסטרו)

אבל השכר והתנאים במערכת הציבורית עדיין לא מפתים, ובימים אלה מקיים המשרד קמפיין לגיוס עובדים סוציאליים למערכת הציבורית, בניסיון למלא את השורות.

יו״ר איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים ענבל חרמוני אמרה ל"מעריב": "הקמפיין של משרד הרווחה לגיוס עובדים סוציאליים הוא צעד חשוב בכיוון הנכון. יש מעל ל־40 אלף עו"סיות מורשות בישראל, ומתוכן מועסקות בשירות הציבורי כולו כ־20 אלף, כך שיש את מי לגייס. לצד קמפיין, יש צורך אקוטי ובהול בקביעת מספר מטופלים לכל עו"ס והוספת כ־5,000 תקנים למערכת באופן מיידי".

היא הוסיפה: "בימים אלה איגוד העו"סים נמצא במו"מ מול האוצר על הפעימה השנייה של רפורמת 'הישג'. לצערי, לא די שהמדינה לא השכילה להקדים את פעימת השכר, בשלב זה יש סכנה שההסכם לא יהיה מוכן גם במועדו המקורי, אוקטובר 24'. אני קוראת לשר הרווחה מרגי להתערב בנושא באופן מיידי, ולדאוג לכך שלוחות הזמנים יישמרו".