בימי הלחימה הראשונים, כשהכאוס עוד שלט בישראל, התאגדו כמה אנשים מתחום ההסרטה הדוקומנטרית, לצד אנשי אומנות ותיעוד, והבינו כי את סיפורם של שורדי טבח 7 באוקטובר יש לתעד כמה שיותר מהר. זאת, כדי לשמר את זיכרון האירועים ולמנוע את הכחשתם. כך הוקם פרויקט "עדות 710", המאפשר לעדים לספר את סיפורם במילותיהם, בדרכם ובאופן שישקף נאמנה את תפיסותיהם וחוויותיהם במהלך האירועים.

למיזם החשוב הזה הצטרפו עמותת בוגרי יחידת 8200 וחברת דיקסילנג במטרה לרתום למיזם עשרות מבוגרי ובוגרות היחידה בעלי הידע והכלים לתחקר, לתמלל ולערוך עדויות, תוך מינוף ניסיונם מהשירות ביחידה. נכון להיום מתנדבים במיזם כ־50 בוגרי היחידה, המתמללים את העדויות למטרות קריאה, תיעוד ומחקר. העדויות המצולמות בפרויקט יעמדו לרשות העדים ויישמרו בארכיון "עדות 710". חלק מהן יונגשו לציבור לצורכי מחקר, זיכרון ולימוד, וחלקן ישמשו תיעוד היסטורי עבור הדורות הבאים.

העדויות יוכלו גם לשמש לצורכי הסברה ותקשורת, בהסכמתם ובאישורם של העדים. חן שמילו, מנכ"ל עמותת בוגרי 8200, מסביר: "שיתוף הפעולה עם מיזם 'עדות 710' חשוב ומרגש במיוחד. על כולנו חלה החובה להכיר את סיפורי הנרצחים והנופלים באירועי 7 באוקטובר ולנצור אותם בלבנו לעד. לכן אנו גאים לרתום את בוגרינו, שצברו ידע רב וכלים רבים בעבודה המודיעינית עם חומרי שמע וטקסט, הפעם למטרת שימור זיכרונות מאחד הימים הנוראיים ביותר בתולדות מדינת ישראל".

שבעה באוקטובר (צילום: אמנון ארד)
שבעה באוקטובר (צילום: אמנון ארד)

שגיא אלוני, יו"ר מיזם "עדות 710", מוסיף: "החיבור עם בוגרי 8200 הוא מכפיל כוח מבחינתנו. עומק הידע והניסיון, לצד רוח יזמית ואחריות אישית, הופכים את בוגרי 8200 לכוח אדם איכותי ותורם. מעבר לכך היה קשה לנו לדמיין קבוצת אנשים עם היכולת לעבד מידע אודיו־ויזואלי לטקסט בכזאת סבלנות ודיוק כמו בוגרי היחידה. התוצר הכתוב הוא זה שהופך למעשה את מקבץ העדויות ל'מאגר', כזה המאפשר יוזמות מחקר, יצירה ושימושים טכנולוגיים, שאת חלקם אנחנו מתקשים אפילו לדמיין כרגע - של זיכרון, הנצחה ותיעוד".

נ"ה, איש קבע לשעבר, ששירת גם ב־8200 ומשתייך לעמותת הבוגרים, מספר: "ב־8 באוקטובר 2023 התכנסו כתריסר 'איכפתניקים' והקמנו את מיזם 710. מאז גדל המיזם לכ־380 מתנדבים ומתנדבות, ולאחרונה הצטרפה גם עמותת הבוגרים של 8200, בהתבסס על הכישורים שרכשו במהלך השירות".

כמו עבור ישראלים רבים, גם מנ"ה גבתה המלחמה מחיר אישי. "בלילה שבין אותה שבת לראשון התקשר אליי בני וסיפר לי שיפתח (סרן יפתח יעבץ ז"ל), הבן של האחיין שלי, נפל בקרב על נחל עוז. הוא הוקפץ בתחילת השבת מהבית, ובדרכם לשער הקיבוץ נתקלו במארב. בשלב מסוים חבר אליהם אלוף (במיל') נעם תיבון עם מספר לוחמים. הם לחמו בגבורה, אך יפתח נהרג. אני והמשפחה שלי השתתפנו בכל מלחמות ישראל וחלקנו נפצענו, אך זו הייתה הפעם הראשונה ששכלנו בן משפחה. יפתח היה כמו נכד עבורי".