לציון יום היתום הבינלאומי שחל ביום ה-14 בנובמבר יזמה והפיקה עמותת "חמניות-המקום ליתומים בישראל" דו"ח מיוחד על מצבם של היתומים בישראל. הדו"ח שהוגש לנשיא המדינה יצחק הרצוג, יוצג הבוקר (שלישי) בוועדה המיוחדת לזכויות הילד בכנסת. הדו"ח משקף תמונת מצב עגומה ועדכנית של יתמות בצל מלחמה ונוגע לכ-30 אלף ילדים וילדות, יתומים, בהם מאות היתומים החדשים שהצטרפו בשנה האחרונה למעגל השכול, ואיבדו אב, אם, או את שניהם ב-7 באוקטובר ובמלחמת "חרבות ברזל".
באישור המפקח: החקירות הסמויות של חברות הביטוח
בקיבוץ ניר עוז הודיעו על הקמה מחדש, והתייחסו לנקודה הכואבת מכל
בישראל חיים 29,782 יתומים ויתומות עד גיל 18. בשנה החולפת מאז שבעה באוקטובר 2023 התווספו למניין היתומים עד גיל 18 901 יתומים חדשים, מתוכם: 602 יתומי מערכות הביטחון, 299 יתומי פעולות איבה. 62% מכלל יתומי פעולות האיבה עד גיל 18 הם יתומי חרבות ברזל. 28 ילדים נולדו לתוך היתמות, 23 יתומים איבדו את שני הוריהם.
כ-70% מהורי היתומים מדווחים על תסמינים נפשיים אלו אצל ילדיהם בעקבות המלחמה. 55% מעידים על פגיעה במצבם הכלכלי בעקבות האובדן. לרוב, האובדן השפיע על המצב התעסוקתי של ההורה שנותר, כאשר כמחצית או צמצמו את שעות העבודה (30% ) או הפסיקו לעבוד לחלוטין (18%). החשש לעוני מחלחל ועולה גם בקרב הילדים היתומים עצמם: 40% מהילדים הביעו חשש ממצבם הכלכלי, 24% מההורים אומרים שלדעתם הילד חושב שבעקבות האובדן "הפכו לעניים"
45% מההורים מדווחים כי ילדיהם לא קיבלו סיוע לימודי ממערכת החינוך. 33% מההורים מדווחים כי ילדיהם לא קיבלו סיוע נפשי ממערכת החינוך. 39% קיבלו סיוע נפשי באופן חד פעמי ו-28% בלבד סיוע נפשי ארוך טווח.
האלמנים והאלמנות מדווחים באופן ישיר על קשיים רגשיים וחברתיים שהיתומים מתמודדים איתם, קשיים שמרביתם תוצר של האובדן והשכול שחוו. התופעות הבולטות הן ירידה ניכרת במצב הרוח (71%), בהלה (56%), התפרצויות זעם (53%), הפרעות בשינה (52%), תחושת בדידות (42%) ועד התנהגויות מסוכנות: מעורבות באירוע אלימות בשנה שלאחר האובדן (22%), סיכון (17%), חרם (14%)
עמותת חמניות מפעילה בעשור האחרון למעלה מ-30 מרכזי פעילות מונגשים לילדים יתומים מהשכול האזרחי ומעניקה להם הזדמנות להיפגש עם קבוצת השווים שלהם, יתומים בני גילם במסגרת של מעגלי תמיכה, לעבד את האובדן יחד וללמוד לחיות לצד השכול.
בשנה האחרונה, שנת חירום ומשבר, התגייסה העמותה מתחת לאלונקה על מנת לסייע גם למאות היתומים החדשים מטבח ה-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל", בתוך כך נפתחו בעמותה מרכזי תמיכה ייעודים ליתומי המלחמה בדרום הארץ, נוסף על קליטתם כל העת גם במרכזי הפעילות הקיימים.
מתוך הכרות מתמשכת וליווי של יתומי ישראל ומשפחותיהם, במסגרתה נחשפנו למצוקות היתומים, ולאזלת ידה של המדינה בטיפול ביתומיה, הרחיבה העמותה את פעילותה ובשנה האחרונה "חמניות" הינה העמותה היחידה בישראל המספקת תוכניות תמיכה וליווי רגשי וחברתי ליתומים, ובמקביל מייצרת שינוי מדיני, חברתי ותודעתי כלפי יתומים.
הדר קס, מייסדת ומנכ"לית עמותת חמניות, איבדה את אביה אמיר קס ז"ל, בגיל 14 בלבד. לאחר שנהרג בתאונת דרכים. שנתיים אחרי, כשהיא בת 16 הקימה הדר את מעגל התמיכה הראשון של "חמניות" והיום היא מנהלת את מערך התמיכה הכולל עבור יתומי ישראל, בהם גם מאות היתומים החדשים. "אנחנו אחרי אחד החודשים הקשים שידעה מדינת ישראל במניין יתומיה- 78 ילדים וילדות שהצטרפו בחודש אוקטובר למעגל השכול, לצד כ-900 יתומים חדשים בשנה האחרונה. בחזוני אף אחד, נערה או ילד, לעולם לא יחושו כמוני לאחת מות אבי, תחושת הניכור והזרות מהמעגלים ומהמוסדות שהיו סביבי, בעודי נתונה להידרדרות וממתינה לסיוע, גרמה לי לחוש תלושה מן העולם וכבר אז ידעתי שלא אתן לזה לקרות".
"הדו"ח שיוצג בכנסת וההכרה של נשיא המדינה בחשיבותו ובממצאיו, הוא סגירת מעגל עבורי, אך הוא רק תחילתה של דרך עבור המדינה שעושה כאן צעד משמעותי בהכרה ביתמות כבעיה לאומית, דרך ארוכה עוד לפנינו אבל לא ננוח עד שנביא לשינוי בכל אחד מהממצאים שמצאנו ועד שנביא לתמיכה מהמדינה לכל יתום בישראל, אף יתום לא יישאר מאחור" אומרת הדר.