אחרי הסערה שעוררה החלטת בית הדין בהאג להוציא צווי מעצר כנגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו וכנגד שר הביטחון לשעבר, יואב גלנט, בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מדגיש כי הוא חוקר ומעמיד לדין ראשי מדינות רק במקרים בהם מערכות החוק של המדינות הרלוונטיות אינן מבצעות חקירות אמינות של "הפשעים".
דובר בית הדין, פאדיל עבדאללה התראיין לחדשות האו"ם והסביר מה נדרש לעשות כדי לבטל את אותם צווי המעצר. בשלב הראשון, "הנאשמים" יכולים לערער על קבילות ההליכים. "המדינה הנוגעת בדבר או החשוד הנוגע בדבר יכולים לבקש מבית הדין הפלילי הבינלאומי להפסיק את ההליכים נגדו", אומר עבדאללה, "אך הבקשה חייבת להתבסס על ראיות לכך שמתקיימים הליכים משפטיים רציניים ואמיתיים, ברמה הלאומית, בגין אותם החשדות".
הדובר הוסיף כי בית הדין לא מקיים משפט בהיעדרות ה"נאשמים", וכי השלב הבא הוא "הופעה של הנאשמים בפני בית המשפט". שלב של אישור ההאשמות נגדם מתרחש בנוכחותם, ונקבע שוב אם חומר הראיות מספיק חזק לטובת משפט. לאחר משפט יש להם את הזכות לערער על הפסיקה.
כזכור, לאחר ההחלטה התעוררה סערה וגינויים רבים בישראל ובעולם. "זהו איום ישיר על מדינת ישראל", אמר הסנאטור לינדזי גרהאם בראיון ל"פוקס ניוז" בהתייחסו להוצאת צווי מעצר כנגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון היוצא גלנט. האמריקאי אמר כי בית הדין הבינלאומי בהאג הוא "גוף אנטישמי".
הסנאטור העביר לאחר מכן מסר לכלל המדינות, כולל בעלות ברית של ארה"ב: "אם אתם הולכים לעזור ל-ICC כמדינה ולאכוף את צו המעצר נגד ביבי וגלנט, שר הביטחון לשעבר, אטיל עליכם סנקציות כמדינה".
"תצטרכו לבחור בין ה-ICC המושחת לבין אמריקה. אני עובד עם הסנאטור טום קוטון על חקיקה שתעבור בהקדם האפשרי כדי להטיל סנקציות על כל מדינה שמסייעת ותומכת במעצר של כל פוליטיקאי בישראל. מה שהם עושים בישראל זה לנסות למנוע שואה שנייה. אז לכל בעלת ברית, קנדה, בריטניה, גרמניה, צרפת - אם תנסו לעזור ל-ICC, אנחנו נטיל עליכם סנקציות".