כבר למעלה משנתיים מנסים תושבי לוד, לקבל את סעדה של המשטרה לאכוף את החוק המתייחס למטרדי רעש, בכל הקשור לקריאת המואזין בשעות בלתי סבירות, הנשמעת מהרמקולים במסגדים בעיר, בעוצמת דציבלים גבוהה פי כמה מהמותר. עיקר התלונות שלהן מתנקזות אל המסגד המרכזי "אל עומרי" שלטענתם, מייסד את התנועה האיסלאמית הצפונית.

ההנחיה של השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, למשטרה להגביר את האכיפה בנושא, מבחינתם, היא כמו אוויר לנשימה והצפייה להשבת איכות החיים שלהם מפיחה בהם תקווה חדשה אחרי שנים של סיוט כהגדרתם ומטרד סביבתי בלתי נתפס, כשאושיות החוק פשוט מנפנפים אותם מגורם אחד למשנהו. 

תושבי שכונת רמת אלישיב בלוד מתלוננים על רעש מהמסגד (צילום: צילום מסך)
תושבי שכונת רמת אלישיב בלוד מתלוננים על רעש מהמסגד (צילום: צילום מסך)

"אין לנו כל בעיה עם מסגדים ודתות, אנחנו חיים איתם יחד רק שמאותו מסגד אל עומרי, משם הרעש הוא פשוט מכוון במטרה להקניט אותנו התושבים היהודים, כך התחושה שלנו. זה רעש בעוצמות שכל הבית פשוט רועד והם עוד מגבירים ווליום בחגים ובשבתות, כדי לפגוע ברגשות שלנו ובמנוחה שלנו, למרות שבין הנפגעים גם לא מעט מוסלמים שמתגוררים בשכנות איתנו ולדאבונם הם לא יכולים להתלונן. אנחנו מכירים בחיים משותפים ובמיזוג אבל לא מוכנים שירמסו את איכות החיים שלו תוך דריסה ברגל גסה על החוק", אומרים תושבים בלוד. 

אלא, שמטרד הרעש הבוקע מהמסגדים בעיקר בשעות הלילה המאוחרות, שעות הבוקר המוקדמות ושעות הצהריים, בשל השמעת המואזין באמצעות רמקולים בעלי עוצמה גבוהה במיוחד, הוא לא "נחלת" תושבי לוד בלבד, אלא, הפך לבלתי נסבל כמעט בכל עיר מעורבת בארץ בכללן, נצרת, יפו, חיפה, תל אביב, ירושלים, עכו, באר שבע, רמלה והערים הסמוכות אליהן.

תושבי שכונת רמת אלישיב בלוד מתלוננים על רעש מהמסגד (צילום: צילום מסך)
תושבי שכונת רמת אלישיב בלוד מתלוננים על רעש מהמסגד (צילום: צילום מסך)

לפני כשבועיים, כינס השר בן גביר, את גורמי המקצוע בהם השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, מפכ"ל המשטרה, רנ"צ דני לוי, מפקדי ששת המחוזות ירושלים, מרכז, ש"י, צפון , דרום ותל אביב, היועץ המשפטי של המשרד לביטחון לאומי, היועץ המשפטי של המשטרה, וגורמי מקצוע כדי ללמוד על הסוגיה הסבוכה כשבסיומו של דיון הנחה את המשטרה להגביר את האכיפה ולפעול לקיומו של החוק בכל מקום, תוך השבת איכות החיים לתושבים. 

חשוב לציין, כי ההנחיה של השר לביטחון לאומי, התקבלה אחרי חודשים שבהם המשטרה מנסה לגלות הבנות ופועלת בכפפות של משי, מול המסגדים בעיקר בשל רגשי דת ורצון לעורר הסלמה ותרעומת.

ההנחיה החדשה יכולה אולי להצית אש אלא, שהיא מחויבת המציאות ודורשת היערכות מוגברת של המשטרה באותן ערים כדי לסכל אירועים חריגים ככל שיצוצו במקומות שבהם תתבצע האכיפה וינקטו הצעדים הנדרשים.

פניית תושבי רמת אלישיב בלוד למשרד המשפטים והמשרד להגנת הסביבה (צילום: צילום מסך)
פניית תושבי רמת אלישיב בלוד למשרד המשפטים והמשרד להגנת הסביבה (צילום: צילום מסך)
 

אריאלה סבו תושבת לוד. "כל בוקר כולל היום זה מעיר אותי. אני מחכה כמה דקות שזה ייגמר. אני ישנה עם חלון סגור ואי אפשר שלא להתעורר מזה, סמוך לשעה 04.40 לערך. כל שעות היום זה מעצבן הרעש אבל, זה בלתי נסבל כשמעירים אותך באופן יומי. אני אישית עובדת עם אוכלוסייה מוסלמית בעיר והם אמרו לי לא אחת שגם להם זה מפריע אבל הם לא יכולים להתלונן והם מצפים שאנחנו נעשה גם עבורם את העבודה. אני לא נכנסת לפוליטיקות ולא לדתות, רק לנקודה הזאת של מטרד רעש וזו הרמה הכי בסיסית".

אחרי ששמעת את הנחיות השר להגביר את האכיפה בנושא הרמקולים במסגדים מה התובנה שלך?

"אני מצפה שמחר בבוקר לא יעירו אותי שוב. לתומי ברמה הכי פרטית שלי לא רוצה לעורר חלילה מהומות רק אל תעירו אותי. אני בן אדם ששומר חוק ולא נראה לי סביר שיש כאלה פשוט ששמים את החוק ללעג. אני לא מבינה את המשטרה שלא אוכפת את החוק. אנחנו יודעים שאנחנו גרים בעיר מעורבת ואין לי שום בעיה עם זה. ציינתי שאני עובדת עם האוכלוסייה המוסלמית והכל נפלא אבל רק שהמשטרה תשכיל לאכוף את החוק".

סבו ותושבים רבים מלוד, פנו כבר מספר פעמים אל משטרת לוד ושמעו את מפקדה הקודם, נושא דברים מול כ–600 תושבים ואומר להם שלא ניתן חוקית לפעול בנושא. "זו היתה אמירה קבל עם ועדה וזה היה בלתי סביר בעיננו שכן המשרד להגנת הסביבה ערך מדידות מצא כי עוצמת הרמקולים גבוהה פי כמה מהמותר ואנחנו מדברים על מרחקים של עשרות מטרים מהמסגדים. החלונות זז וים בבית כשנשמע המואזין. בשאר המסגדים המצב בהחלט סביל ואני מוקפת בארבעה מסגדים כך שזה נראה כמו מעשה מכוון שעיקרו לא דת אלא מעבר לזה. אנחנו כתושבים רוצים שקט", אומרת תושבת המבקשת להישאר בעילום שם.

''רעש המואזין'': פניית תושבי רמת אלישיב בלוד למשטרת לוד (צילום: צילום מסך)
''רעש המואזין'': פניית תושבי רמת אלישיב בלוד למשטרת לוד (צילום: צילום מסך)
 

בסביבתו של השר איתמר בן גביר, מאשרים את הפגישה וההנחיה שיצאה על ידי השר. "לא צריך לחשוש מדרישות לקיום הוראות החוק. בכל אירופה ואפילו במדינות ערב יש מגבלות על עוצמת הרמקולים במסגדים בשל העובדה שהוא מהווה מטרד לכלל תושבי לוד, הערבים והיהודים. אין לשר כוונה חלילה לעורר פרובוקציות והישיבה האמורה היתה סגורה, כשבסיומה הבינו כולם את המסר שעלה ממנה ואת ההנחיה לאכוף את החוק לא מעבר ולטובת הכלל. כל מי שמנסה לקחת את זה אחרת ולמקומות בעייתיים עושה זאת מטעמים אישיים וצרים. אנחנו מדברים על אכיפה בכל הקשור לשעות בלתי סבירות ולעוצמות החורגות פי כמה מאלו המותרות בחוק".