כ־190 אלף שורדי השואה חיים בישראל וגילם הממוצע 82. שארית הפליטה מהגיהינום הנאצי הקימה כאן דור חדש של משפחות כנגד ששת מיליוני הנספים היהודים בשואה. לזכרם של הנרצחים ולכבודם של האודים הניצלים מאש תעמוד הערב מדינת ישראל מלכת ותרכין ראשה כמדי שנה בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה.
אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה ייפתחו הערב בשעה 20:00 בעצרת הזיכרון הממלכתית ברחבת גטו ורשה שבמוסד יד ושם על הר הזיכרון בירושלים. בעצרת יישאו דברים נשיא המדינה ראובן ריבלין וראש הממשלה בנימין נתניהו ובמהלכה יועלו שש משואות בידי ניצולי שואה. משמר כבוד של צה"ל מחטיבת הצנחנים ילווה את העצרת שבמהלכה תיערך האזכרה המסורתית לנספי השואה.
מעט לפני האירועים יתקיים בתל אביב זו השנה השביעית "המצעד למען החיים" שמובילה עמותת אביב לניצולי השואה. הצעדה תצא ב־17:00 מכיכר הבימה במפגן הזדהות עם ניצולי השואה שחיים בינינו, כדי לזכור את הגיבורים ששרדו את הנורא וכדי להושיט להם יד ולתמוך בהם. בשעה 17:45 תתקיים בראשון לציון צעדת "צועדים וזוכרים" בהשתתפות מאות תלמידים, ניצולי שואה, וטרנים וחניכי אגף נוער וצעירים. היא תצא מרחבת מוזיאון אגם ותסתיים ברחבת האנדרטה לזכר השואה והגבורה.
במקביל לטקס ביד ושם תיערך העצרת המסורתית של מכון "משואה" ללימודי השואה בקיבוץ תל יצחק, במעמד מפקד חיל האוויר של צה"ל אלוף עמיקם נורקין ושישה מדליקי משואות זיכרון, השנה בסימן "השחרור: בין כאב לתקווה" - בין כאב השחרור לבין החזרה לחיים של הניצולים.
ברחבי הארץ יתקיימו לאורך כל הערב מפגשי מיזם "זיכרון בסלון", בעיקר בבתים פרטיים, שיארחו אנשי עדות מקרב ניצולי השואה. ביום השואה תושמע צפירת זיכרון אחת בלבד - בבוקר מחר למשך שתי דקות. אחריה יניחו ראשי המדינה זרים על האנדרטה ביד ושם ובבתי הספר ברחבי הארץ יתקיימו טקסי הזיכרון. הכנסת ה־21, שהושבעה רק אתמול, תקיים שעה לאחר מכן, ב־11:00, את טקס "לכל איש יש שם" המסורתי המרכזי שיתקיים במקביל בעוד עשרות אתרים בארץ, ובכל טקס יקראו ישראלים רשימת שמות של נספים בשואה. ב־13:00 תיערך ב"אהל יזכור" שביד ושם האזכרה הממלכתית המרכזית. ב־17:30 תתקיים בבקעת הקהילות באתר עצרת תנועות הנוער.
במהלך כל יום הזיכרון לשואה ולגבורה יהיה אתר יד ושם פתוח לציבור החל מהשעה 10:30. הסעות יועמדו לרשות הקהל מהר הרצל, עד לשעה 20:00.
עצרות הנעילה של היום יתקיימו במקביל כמדי שנה בקיבוצים לוחמי הגטאות בצפון ויד מרדכי בדרום.
הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי פרסם פקודה מיוחדת לרגל יום השואה ובה נכתב: "אם יכולנו לשמוע את קולם של בני עמנו אשר נפלו קורבן לשנאה ולאנטישמיות, היינו שומעים אותם מבקשים מאיתנו דבר אחד – שלא נהיה נתונים לעולם לחסדיו של איש. למענם אנו מתחייבים: להמשיך לספר את סיפורם למען תמשיך עדותם להדהד לדורות הבאים להמשיך להילחם למען ביטְחון המדינה, על מנת לאפשר את עצמאותה ואת שגשוגה. את הטלאי הצהוב הנעוץ על החזה החליפו סיכות הלוחמים".