הסערה סביב חטיפת גופתו של השייח' הדרוזי, חסן חלבי, נמשכת. נאסר חלבי, בן דודו של השייח', שוחח הבוקר (ראשון) עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103FM על האירוע החריג, ואמר: "אני קורא בתקשורת ובפייסבוק שאומרים על הדרוזים שהם ברברים ואנשים שאין להם ערכים. הנהלת ביה"ח הייתה צריכים להתחשב במשפחה. הסיכום היה שישחררו את הגופה בשבת בשקית, ישר לקבר".
בתוך כך, כשנשאל על אכיפת תקנות הקורונה במג'דל שמס, אמר: "על איזה סגר מדברים? אין פה בכלל אכיפה. אנשים מסתובבים בכפר חופשי, תיירים נכנסים, לא אוכפים את הסגר".
בתוך כך, מנהל ביה"ח זיו בצפת, פרופ' סלמאן זרקא, התייחס לאירוע, וסיפר: "אני לא יודע איזה תמונות הראיתם, אבל בהחלט יש כאן אירוע מורכב, אירוע בעייתי. מצד אחד, מנהיג דתי מאוד מכובד, השייח' אבו זאין אלדין נפטר, ואני רוצה להשתתף בצער המשפחה ובצער כל העדה. ומנגד, לקחת, לחטוף, להוציא גופה מתוך בית החולים, ללא רשות, זה אירוע חריג ביותר שמחייב תגובה וחקירה, במיוחד שבאותו זמן היו בשטח בית החולים כוחות משטרה וכוחות יס"מ. אני חושב שהאירוע הזה מחייב בדק בית מעמיק".
היו שם שוטרים ואנשי יס"מ ולא ניסו להתעמת עם החוטפים?
"לא, מתמונות שיש או סרטוני הווידאו ממצלמות בית החולים, רואים שעיקר העיסוק היה של אנשי האבטחה של בית החולים, שעבדו באמת בנחישות וברגישות אל מול המון אנשים שכואבים את לכתו של השייח' המכובד, וכוחות המשטרה שהיו במקום, כי צפו שהולך להיות אירוע בעייתי, לא נקפו אצבע, לפחות על פי מה שיש לנו".
כלומר מה שאתה אומר פרופ' זרקא, שוטרים עמדו בצד ולא עשו כלום.
"אני לא יודע לשקול את שיקולי המשטרה, ובטח למשטרה יש שיקולים מסוימים שלא ברורים לי, אני שמח שמפקד מחוז הצפון מינה ועדת בדיקה לנושא הזה. שמעתי כל מיני אמירות מצד המשטרה, שלא נכון להתעמת עם אנשים באירוע מהסוג הזה, שצריך לגלות רגישות. אני לגמרי יכול להבין את זה".
יכול להיות שיש בזה אמת, כי אתה יודע, אם היו מתעמתים עם הקבוצה הזאת שפורצת פנימה, יכול להיות שזה היה נגמר בשפיכות דמים.
"חס וחלילה, אנחנו בטח לא רוצים את התמונות האלה. הייתה כאן הבנה גם של משרד הבריאות וגם של הגורמים הממונים, שמכיוון שמדובר בשייח' מאוד מכובד, צריך לאפשר איזושהי הלוויה מכובדת או ציון האירוע בצורה כזו או אחרת".
מה שלא ברור, למה לא שחררתם או למה לא אפשרתם לאותם מתאבלים לקבל את הגופה כמו שצריך כבר ביום שישי, למה היה צריך לחכות לשבת? למה העיכוב הזה?
"יש כאן, אני חושב, קונפליקט מאוד ברור, מצד אחד בין ההגנה על בריאות הציבור, השייח' נפטר ממחלת הקורונה, מג'דל שמס הוא יישוב אדום שנמצא באזור מוגבל ובסגר. אז מצד אחד יש את השיקול של ההגנה על בריאות הציבור ומנגד יש את הקונפליקט, את הצורך העדתי לציין את השייח' ולציין את ההלוויה".
אבל למה היום הזה עושה את ההבדל?
"אני חושב שראינו כבר את ההתקהלויות ביום שישי בערב. דרך אגב, על פי צו בריאות העם, גופה עוזבת את בית החולים ישר לבית העלמין לטקס הקבורה, זה מה שמקובל, זה מה שראינו שקורה בכל מקום בישראל. לאור ההחרגה כאן או לאור המחשבה של נתינת מענה שונה, מענה מתואם, אז המחשבה הייתה שבשבת בבוקר הגופה תעזוב, דרך אגב זה סוכם עם המשפחה ועם ההנהגה הדתית".
אבל בעצם, מה אתה אומר לנו כאן? אתה אומר שמחזיקים את הגופה כבת ערובה עד אשר הרשויות, משרד הבריאות או המשטרה מגיעים לאיזשהו תיאום עם ההנהגה לגבי טקס הקבורה וההגנה על בריאות העם תוך כדי האירוע הזה. זה אבסורד, למה אתם צריכים להחזיק כבת ערובה את הגופה?
"ממש לא, הגופה לא הוחזקה כבת ערובה. התיאור ממש לא מדויק. התנהל שיח עם המשפחה, ועם ההנהגה הדתית, והייתה הבנה שביום שבת בבוקר מגיעה המשפחה לקחת את הגופה לטקס אשכבה במגרש הכדורגל".
ואז הגיעה אותה קבוצה ביום שישי בלילה ופשוט פרצה לבית החולים בניגוד לעמדת המשפחה?
"אכן, לגמרי. לא ברור מי הקבוצה הזאת, זו לא המשפחה. יש כל מיני השערות לגבי מי הקבוצה שהגיעה לבית החולים, אבל זה בניגוד לסיכום עם המשפחה. אם המשפחה הייתה מבקשת לקבל את הגופה, לא הייתה אמורה להיות עם הנושא הזה שום בעיה".
זאת אומרת, אם המשפחה הייתה באה ואומרת, 'למרות הסיכומים, אנחנו מתחרטים, אנחנו רוצים לקחת את הגופה כבר ביום שישי', הייתם מאפשרים את זה?
"לגמרי, אני חושב שהסיפור לא קשור למועד לקיחת הגופה. יש כאן לגמרי את הקונפליקט הזה בין צו בריאות העם, בריאות הציבור, לבין הצורך של העדה - זה מעבר למשפחה - לציין את האירוע העצוב הזה של פטירת השייח'".
אתה יודע מי האנשים האלה שהגיעו?
"לא, אני לא מכיר את האנשים. המשטרה תצטרך לחקור ולבדוק. אני שמעתי אתמול את השייח' מואפק אומר שאולי הקבוצה הזאת לא הכירה את הסיכום עם המשפחה, אז אני לא יודע אם יש כאן תנאים מקלים. אבל מצב של פריצה לתוך בית החולים ולשבור את מתקן האבטחה, אני חושב שזה מצב בלתי סביר בעליל ולא אמורים להשלים איתו".