הרמטכ"ל קיים היום (ראשון) הערכת מצב באוגדת עזה בעקבות האירועים בדרום, והנחה על המשך מוכנות למגוון תרחישים בזירה הדרומית, לצד קידום ההיערכות להסלמה. בנוסף, נפגש הרמטכ״ל עם ראשי הרשויות באיזור לשיחה על ההתפתחויות האחרונות. 

בהערכת המצב השתתפו סגן הרמטכ"ל, אלוף אייל זמיר, מ' פד"ם, אלוף אליעזר טולדנו, מ' פקע"ר, אלוף אורי גורדין, ר' אמ"ץ, אלוף אהרון חליוה, ר' אמ"ן, אלוף תמיר הימן ונציגיו, מ' פקמ"ז, אלוף תמיר ידעי, ר' אגא"ס, אלוף טל קלמן, מתפ"ש, אלוף רסאן עליאן, נציג שב"כ ומפקדים נוספים.

הרמטכ''ל בהערכת מצב באוגדת עזה (צילום: דובר צה''ל)
הרמטכ''ל בהערכת מצב באוגדת עזה (צילום: דובר צה''ל)

הרמטכ"ל אמר לראשי הרשויות: ״אני רוצה להביע בפניכם את הערכתי הרבה על המנהיגות והחוסן שמפגינים ראשי המועצות והתושבים. אנחנו מתמודדים בימים האחרונים עם אירועי אלימות בזירה הפלסטינית במספר גזרות ופועלים להחזרת היציבות והשקט ליישובי הדרום. במקביל, אנחנו נערכים באופן מלא לאפשרות של הסלמה או הרחבת המערכה ועוסקים בהכנות הנדרשות לכך".

בתוך כך, שר הביטחון בני גנץ קיים הערב הערכת מצב עם בכירי מערכת הביטחון בהשתתפות הרמטכ"ל, ראש השב"כ ראש אגף המבצעים, ראש אמ"ן ובכירים נוספים בצה"ל. הוא הורה להמשיך במוכנות הכוחות והעורף לאפשרות של הסלמה. הוא הדגיש כי המסר כלפי הפלסטינים הוא שישראל מכבדת את חופש הפולחן לכל אחד ותעשה את מה שנדרש בכדי להגן על אזרחיה מול כל תוקפנות.

גנץ ובכירי מערכת הביטחון. צילום: אריאל חרמוני / משרד הביטחון

בעוטף עזה זועמים: "לא עושים כלום לשינוי המצב" 

סוף השבוע האחרון היה מתוח במיוחד עבור תושבי עוטף עזה, עם עשרות רקטות ששוגרו מהרצועה. הבוקר תושבי העוטף סיפרו בגל"צ על תחושותיהם הקשות בצל הרקטות, ובעיקרן האכזבה מפעולות הממשלה. 

רותי וגנר, עובדת סוציאלית וחברת קיבוץ נחל עוז, סיפרה: "אני לא מרגישה ששכחו אותנו, אבל אני מרגישה שאנחנו נלחמים על חיינו, נלחמים כדי לחזור לשגרה. חוששים שנחזור לימים קשים יותר כמו שידענו בעבר".

גם ד"ר יעלה רענן, תושבת קיבוץ כיסופים שיתפה בתחושות הקשות: "כל טריקת דלת מקפיצה אותנו. כאזרחית שגרה בעוטף, אני מרגישה שאני לא חשובה. המציאות הזו נכנסת לתוך החיים שלנו, לתוך הדם. אנחנו יודעים שזה רק עניין של זמן עד שתגיע ההסלמה הבאה, כי לא עושים כלום כדי לשנות את המצב".

"ההיערכות טובה, אבל לתושבי העוטף יש הרבה חששות", אמר זיו וולק, רכז בטחון שוטף צבאי באזור נתיב העשרה. הוא הוסיף כי "זו הפעם הראשונה שהגורם הפלסטיני הלאומי לוקח חלק בהתפתחות ההסלמה, זה מעיד על רצון של החמאס לקחת חסות על הנושא הפלסטיני".

מירב וידל, מנהלת מרכז חוסן במועצה האזורית אשכול, הגיבה גם היא בביקורת כלפי הממשלה: "בשנה שעברה, תוך כדי התאוששות משנתיים סוערות - תושבי עוטף עזה נכנסו לסגר. עכשיו, בזמן חגיגות החזרה לחיים - חוזרת ההסלמה. הממשלה צריכה לשים את הטיפול במצב בראש סדר העדיפויות".

יירוט בעוטף עזה, צילום: דדי פולד (צילום: ללא)
יירוט בעוטף עזה, צילום: דדי פולד (צילום: ללא)

דני רחמים, דובר קיבוץ נחל עוז, אף דרש מהממשלה התערבות אקטיבית יותר: "אחרי שנה שקטה יחסית, סוף השבוע האחרון הרגיש אחרת. אנחנו לא מופתעים, זה עניין של זמן מתי הסבב הבא יתרחש. מבקש מהממשלה שתקום, שאחת המטרות הראשונות שתציב לעצמה זה לראות איך פותרים את הסכסוך המדמם הזה".

כזכור, ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס אמש הערכת מצב ביטחונית בקריה בתל אביב, ברקע האירועים האלימים בירושלים ושיגור הרקטות מרצועת עזה. בסיומה אמר כי "מול רצועת עזה - הנחיתי להיערך לכל תרחיש".

שר הביטחון, בני גנץ התייחס גם הוא למצב בעוטף בסיום הערכת המצב: "כרגע שקט בדרום, אבל אם השקט לא ישמר, עזה תיפגע קשות, אזרחית, כלכלית וביטחונית, ומי שיישא באחריות הם ראשי החמאס. המשוואה ידועה להם וברורה מאוד. צה"ל ערוך לאפשרות של הסלמה, ונעשה את מה שנדרש כדי שהשקט ישמר".