שר התפוצות, נחמן שי, יציג היום בישיבת הממשלה את דוח מגמת התקריות האנטישמיות לשנת 2021 ואת פעילות משרדו לקראת יום השואה הבינלאומי, שיצוין ביום רביעי השבוע.
הדוח מצביע, בין היתר, על זינוק בתקריות אנטישמיות בעולם בעקבות פעולות צבאיות בישראל. במאי 2021 יצאה מדינת ישראל למבצע שומר החומות – עילה להתפרצות אנטישמיות ברשתות החברתיות ובמרחב הציבורי בהיקפים מספריים וגיאוגרפים חריגים. במהלך ימי המבצע הצבאי נוטרו מעל ל־430 אלף פרסומים אנטישמיים ברשתות.
עם זאת, גם נגיף הקורונה השפיע על העלייה באנטישמיות. מגבלות הקורונה ומדיניות החיסונים עודדו מכחישי קורונה ואחרים להאשים את היהודים באחריות למגיפה, בגריפת רווח מהחיסונים ובניצול המשבר כדי לחזק את אחיזתם בממשלות ובכלכלה העולמית. קמפיין ויראלי שמקורו באיראן הפיץ ברשתות את סטריאוטיפ "הנגיף היהודי".
מהדוח עולה כי בשנה החולפת נרשם שיא של עשרות שנים באירועי אנטישמיות אלימים בבריטניה: מינואר עד יוני 2021 דווח על 1,308 אירועים אנטישמיים נגד הקהילה היהודית ברחבי בריטניה. במרחב הווירטואלי פריז מדורגת כעיר עם מספר הגולשים האנטישמים הגדול ביותר, אחריה ניו יורק, לוס אנג'לס, וושינגטון וברלין.
נוסף על כך, קיימת תופעת ה"אנטישמיות חדשה", שלפיה יהודים הם האחראים לפעולותיה של ישראל. לאורך השנה, ובייחוד בחודש מאי, מפגינים נגד ישראל נאספו בהמוניהם מול בתי כנסת, מרכזים יהודיים ומוסדות קהילתיים, מכיוון שלתפיסתם, יהודים וקהילות יהודיות בעולם הם הנושאים באחריות קולקטיבית לפעולותיה של מדינת ישראל.
מחברי הדוח מצביעים על תהליך נרמול בשיח האנטישמי בארה"ב. השיח האנטישמי הולך וחודר אל הזרם המרכזי בפוליטיקה הארצית, בקמפוסים וברחוב. פעילי ימין קיצוני ממשיכים להוות סיכון ביטחוני ליהודים, ומנגד קואליציית פעילי שמאל, תומכי מיעוטים, פועלים להדרת יהודים, מכיוון שהם רואים בהם בעלי זכויות יתר השייכים לרוב המדכא ותומכי ישראל.
סקר נוסף של משרד התפוצות בנושא "עמדות אזרחי ישראל ביחס לגילויי אנטישמיות בעולם" משקף את המצב הבא: 77% מהמשיבים מסכימים כי מדינת ישראל צריכה להקצות משאבים למאבק באנטישמיות, וכ־50% מהישראלים המטיילים באירופה או בארה"ב יצניעו סממנים יהודיים או ישראליים.
השר נחמן שי ציין: "אנחנו במשרד התפוצות פועלים לגבש אסטרטגיה לאומית למאבק באנטישמיות, להרחבת מערך הניטור ולחיזוק החוסן הקהילתי בתפוצות".