"על העולם כולו מוטלת האחריות לגלות עירנות ולהילחם בכל גילוי של אנטישמיות בנחישות מיד ללא היסוס", כך אמר סגן נשיא "ועידת רבני אירופה" ורבה של צרפת, הרב חיים קורסיה, בטקס מיוחד שהתקיים באהל יזכור במוזיאון השואה בפריז, במלאת שמונים שנה לוועידת ואנזה, בה החליט הרייך השלישי על "הפתרון הסופי".
בטקס השתתפו ונשאו דברים ניצולי שואה. נשיא הקונסיסטואר בצרפת מר אלי קורשיה. ראשי דתות נציגי ארגונים יהודיים וכמאה תלמידי כיתות י"ב מבתי הספר; 'אליאנס' ע"ש גורג' לון ו'פרונקבז'ואה להסל' בפאריס. התלמידים הדליקו נירות זיכרון סביב אבוקת אש התמיד והחזן הצבאי של שטרסבורג וחבל הריין הר' יונתן בלום נשא תפילת ק-ל מלא רחמים וקדיש.
נשיא ועידת הארכיבישופים מר מולא בופאר אמר בטקס כי 'על הקתולים מוטלת אחריות כבדה להילחם נגד האנטישמיות בנחישות רבה – לבושתינו ולצערנו לקתולים מסורת ארוכה בת 2000 שנה נגד היהודים והאחריות מחייבת אותנו לפעול בכל גילוי של אנטישמיות ולמגר אתה'.
נשיא הפדרציה הפרוטסטנטית, פרנסואה קלורולי אמר כי "עלינו למקד את עבודתנו בעיקר בצעירים שיגלו ערנות מרבית ויגדעו מידית כל פעילות אנטישמיות שהם נתקלים בה".
סגן נשיא ועידת רבני אירופה עוזרו המיוחד של רבה של צרפת ורב הז'נדרמריה הצרפתית, הרב משה לוין ממארגני הטקס אמר כי האירוע המיוחד הזה מתקיים לראשונה בנוכחות ראשי דתות המבקשים להביע בכך את הזדהותם עם קורבנות השואה והרגשת המחויבות שלהם, נוכח העבר, למלחמה באנטישמיות.
הרב לוין הביע את תודתו לכל הארגונים שסייעו בהפקת האירוע הנדיר ובהם סגן נשיא הקונגרס היהודי ברוסיה מר גבריאל גרמן זכרייב יוזם רעיון ׳יום השחרור וההצלה׳ הפועל להטמעת התאריך העברי של יום הניצחון על הנאצים והנצחת רבע מיליון הלוחמים היהודים מצבאות בעלות הברית והצבא האדום שנהרגו במלחמה עם הנאצים.
ניצולת אושויץ, אסתר סנו, ריגשה את הנוכחים כשאמרה כי כל חייה ובמיוחד בטקס זה, היא מרגישה מחוייבת לקיים את צוואת אחותה פאני שנרצחה יחד עם שני אחיה והוריה במחנה המוות אושויץ בירקנאו. 'היא אמרה לי לפני שהובלה אל הכבשנים ; 'אסתר תשבעי לי שתעשי הכל לספר לעולם כולו מה שארע כאן' - והנה אני ניצבת כאן בפניכם, מספרת את סיפור הדמים של בני משפחתי ועמי ומבקשת להזכיר לעולם כולו לאן שנאה יכולה להגיע'.
ד"ר גרמן זכרייב אמר כי ביום הזה חשוב לנו להפנים כי השואה הנוראה הותירה את העם היהודי חבול וזועם וחסר אימון כלפי העולם כולו, ששתק. כל מירקם היחסים בין ישראל לאומות העולם, הוכתב ע"י המשקע שסרב להתאדות מהזיכרון.
"האירוע הזה תואם את מטרת העל של יסוד 'יום השחרור וההצלה'". בעולם שבו שולטת אמונה, יש מקום לכל ברואיו של הקב"ה. כן פעילותנו היא לעצב מחדש את הזיכרון הקולקטיבי העולמי, בתפילה לעתיד והודאה על ההצלה. להפיג את הטעם הרע על ידי עין טובה, לנטוע בלב העולם רגשות של הכרת טובה לאלו שנלחמו נגד המפלצת הנאצית ושילמו על כך בחייהם. לנקז את המשקע המר ואת הזיכרון המקפיא והמשתק, לאפיק של אמונה והשלמה – כי יש מנהיג אחד לעולם שעושה את הכול.
"נמקד את העדשה האנושית להבדיל בין טוב לרע, לא נעסוק ב"נאצים" אלא ב'נאציזם'. עלינו לתעב את האידיאולוגיות הרעות שגרמו למה שארע. המסר הוא לא לעסוק בעבר האפל אלא בעתיד שיכול להאיר. נהפוך את הזיכרון המשתק לזיכרון בונה, ונחזיר לאדם את מוסריותו, את צלם אלוקים שלו, ע"י איחוד הלבבות של כל בני האדם על האדמה".