מאיר שפיגלר, מנכ"ל הביטוח הלאומי, אמר היום (רביעי) כי על פי החוק במדינת ישראל ילדי מחבלים זכאים לקצבאות. "אם מחבל נורה ונהרג עקב הפעולה שהוא ביצע, בימים כתיקונם אישתו אמורה לקבל קצבת שארים והיא לא תקבל".

"אבל אלו שהיו זכאים לקצבאות לפני הפיגוע, כמו הילדים, כרגע לפי לשון החוק האמא זכאית להמשיך לקבל את הקצבה עבור הילדים", אמר בראיון מיוחד בוועידת איגוד התאגידים העירוניים בהרודס אילת.

בהמשך, הבהיר הביטוח לאומי והדגיש כי "צריך להבדיל בין שני מצבים שונים. מצב בו הילד נכנס לכלא בגין פעילות חבלנית, מצב בו האב נכנס לכלא בגין פעילות חבלנית, ומצב בו האב חוסל לאחר ביצוע פיגוע".

"בסופו של דבר, צריך לזכור - המנדט לבצע שינויים או להפסיק קצבה למפגעים היא החלטת המדינה ויש צורך בשינוי חקיקה. אין לביטוח הלאומי אפשרות לשלול זכאות בלי שהחוק לא ישונה", ציינו. 

מנכ''ל המוסד לביטוח לאומי, מאיר שפיגלר (צילום: דוברות המוסד לביטוח לאומי)
מנכ''ל המוסד לביטוח לאומי, מאיר שפיגלר (צילום: דוברות המוסד לביטוח לאומי)

לטענתם, "לפני כשנה היה בג״צ בנושא ילד מפגע שמקבלים עבורו קצבת ילדים והפסיקה קבעה שהקצבה שייכת לאם ולא לילד. אנחנו כארגון מחוייבים לבצע את זה. במקרה בו הילד ביצע פיגוע והוא נכנס לכלא, החוק נכון להיום קובע שאם הוא נכנס לשלושה חודשים מאסר, ביטוח לאומי מפסיק לשלם לו קצבה. הכלל הזה חל גם על ילדים ואז אם יש לי ילד שזכאי לקצבת שארים והוא נכנס למאסר, אחרי שלושה חודשים הביטוח מפסיק לשלם לו את הקצבה בגלל שהמדינה מממנת את כל צרכיו בכלא".

"המשפחה של נער או ילד שביצע פיגוע כן תהיה זכאית לקבל קצבת ילדים בגינו למרות שהוא יושב במאסר. סעיף חוק שביטל את התשלום במקרים אלה בוטל ע"י בג"ץ אשר נתן למדינה שנה לתקן את הסעיף אך היא טרם עשתה כן", הוסיפו.

עוד צויין כי במידה והאבא נהרג אחרי שהוא ביצע פיגוע החוק קובע שהמוסד הלאומי לא ישלם למשפחה שלו את הקצבאות בגין הפטירה שלו אך קצבאות שלא קשורות לפטירה שלו כן ישולמו. אם האבא נהרג בפיגוע, הילד שלו לא יקבל קצבת שארים אך קצבאות שלא קשורות לאב, נניח הילד סובל ממוגבלות אז החוק קובע שהוא יקבל אותה, וגם את קצבת הילדים לה הוא זכאי מצד אימו.

בביטוח הלאומי הוסיפו כי ״אין ספק שיש פה מורכבות ורגישות חברתית, לאומית. והשיח צריך להתנהל במסדרונות הכנסת. גם פסיקת בג"צ קבעה, שכדי לשלול קצבה, יש צורך בשינוי חוק".