טקס האזכרה הממלכתי לחללי פעולות האיבה, בארץ ומחוצה לה, התקיים היום (רביעי) ברחבת הר הרצל בירושלים, בהנחייתה של כתבת חדשות 12, לי אברמוביץ.
ראשון לשאת דברים, עלה נשיא המדינה, יצחק הרצוג. הוא פתח בהתייחסות לתקופה המתוחה בימים אלו, שלוותה בפיגועים ובאירועי אלימות מרובים. "הפיגועים האחרונים הם הוכחה נוספת לאמת הכואבת והישראלית כל כך. כאן במקום הקדוש הזה, אנו מספרים את סיפור חיינו, זהו סיפורה של גבורת יום יום, גבורת הבחירה בחיים בישראל".
"כאן, באנדרטה לזכרם של אותם גיבורות וגיבורי היום-יום, חקוקים שמותיהם זה לצד זאת. מכל רחבי הארץ, מכל הגוונים, הקהילות והאמונות". הוא הוסיף כי "פסיפס ישראלי מיוחד במינו, פסיפס של יגון וכאב. פסיפס של גאווה. ישראלים בחייהם, ישראלים במותם, שהטרור לא הבחין ביניהם, וקבע לכולם גורל אחד. הנוסעת באוטובוס, שהייתה בדרכה למקום עבודתה, ולא ידעה שזוהי נסיעתה האחרונה. האבא הצעיר אשר גונן בגופו על בנו הפעוט מפני צרור יריות של מחבל נתעב בלב השכונה. בני המשפחה שיצאו לחגוג במסעדה, ומחבל מתאבד גדע את פתיל חייהם. חברי הילדות ש"בחייהם ובמותם לא נפרדו". גם כאשר השיגו אותם יריות האקדח של מרצח ברחובה של עיר".
לדבריו, על אף שלא היה מחויב לעשות כן, בחר לשאת דברים בטקס הנוכחי. "חשתי חובה להביע לא רק את הזדהותי העמוקה, אלא גם את זאת שמפעמת בליבם של כלל אזרחי ישראל".
נשיא המדינה: "מיכל ואני ביקרנו בשבועות האחרונים את המשפחות ששכלו את יקיריהן בגל הטרור הנוכחי, בכל רחבי המדינה, מדרום ועד צפון. כל משפחה וסיפורה, כל משפחה ואסונה. כאבם של ישראלים, שחיו כאן את חייהם, והפכו מבלי שתכננו, לגיבורים של יום-יום, לחלק בלתי-נפרד, ועצוב במיוחד, מהאתוס הישראלי. פגשנו משפחות אבלות ומעוררות השראה, דואבות וכואבות – אך חזקות וגאות. פגשנו אלמנות צעירות וילדים יתומים, פגשנו הורים וקרובים אהובים, אחיות, אחים, בנות ובני זוג; פגשנו את כולם. ומה שהפעים אותנו שוב ושוב, הוא החוסן הפנימי, הלכידות המשפחתית, הכוח הבלתי נתפס. יצאתי מכל משפחה ואמרתי למיכל: את העם הזה אי אפשר לנצח! הוא פשוט מדהים. אתם – בני המשפחות היקרות והאהובות – אתם נותנים השראה ועוצמות לאומה שלמה".
הרצוג: "הטרור לא ניצח ולא ינצח, ישראל איתנה מתמיד"
"אזרחיות ואזרחי ישראל, מאז ראשית ימי היישוב היהודי בארץ ישראל, מלווה אותנו ההתמודדות עם איבתם של מי שאינם רוצים לראותנו חיים כאן. גם בחודשים האחרונים, ואפילו בשבוע הזה, השנאה והמרצחים תקפו והכו בנו ללא רחם. וגם הפעם – הטרור לא ניצח ולא ינצח! מדינת ישראל איתנה מתמיד, חזקה ברוחה ובכוחה, ומגיבה באגרוף ברזל וברוח איתנה, לכל מתקפה ולכל איום. כולנו מייחלים לימים אחרים, ימים בהם נוכל לראות בטרור פרק עבר, שהיה והסתיים. אבל עד שנזכה לבואם של אלה, נמשיך לעמוד על המשמר, ולהגן על עמנו", כך אמר הנשיא.
הוא פנה אל בני משפחות הקורבנות והבהיר: "אנחנו מחויבים להמשיך ולספר מדור לדור את סיפור יקיריכם, שבגופם הוסיפו עוד נדבך ועוד קומה להיסטוריה של מדינתנו האהובה. אני מאמין שהקמתו של היכל ההנצחה החדש לזכר חללי פעולות האיבה, ישקף את חלקם בבניית המדינה, ואת סיפור הגבורה של עצם החיים כאן; בחירה שיש בה לעתים סיכון, ומחיר, שאותו לְהַוָּתֵנוּ שילמתם אתם".
"אנו מייחלים ומתפללים שלא תדעו כאב, צער, ודאבה עוד ושתדעו שמחות רבות. בשם העם בישראל אני נושא תפילה לרפואתם ולשלומם של כלל הפצועים מאירועי הטרור, שיזכו לרפואה שלמה רפואת הנפש ורפואת הגוף. הַשְׁתָּא בַּעֲגָלָא וּבִזְמַן קָרִיב. ונאמר אמן. יהי זכרם של חללי פעולות האיבה נצור בליבנו ובלב האומה לעד", כך סיכם הנשיא את דבריו.
לאחריו, עלה לשאת דברים ראש הממשלה נפתלי בנט, שהתקבל בקריאות גנאי במשך דקות ארוכות, שעיכבו את נאומו. "תתבייש, לך מפה", כך קראו לעברו. בנט השיב לעברם: "אני אוהב אתכם אהבה גדולה ושומע את הכאב".
ראש הממשלה פתח בהתייחסות לאורי אנסבכר שנרצחה בשנת 2019 בידי המחבל ערפאת ארפאעיה מחברון, בעין יעל. "אורי בת ה-19 גדלה במשפחה חמה וטובה ביישוב תקוע שבגוש עציון, התנדבה לשירות הלאומי, שם טיפלה בנוער בסיכון, ועם צרכים מיוחדים במרכז יעלים שסמוך לגן החיות התנכ"י בירושלים. היא הייתה נערה יפת-תואר ויפת-נשמה".
"בקיץ 2019 היא יצאה לטייל בטבע, בעין יעל. באותו היום ערפאת ארפאעיה, פלסטיני בן 29 תושב חברון, יצא מביתו עם סכין, עם מטרה אפלה וברורה: לרצוח יהודים. הוא נתקל באורי, התנפל עליה, דקר אותה, פגע בה באכזריות בלתי נתפסת, ורצח אותה. הרוע המזוקק פגש את הטוב המזוקק. החושך המוחלט פגש באור המוחלט. באותו היום, הרוע ניצח בפיגוע".
לאחר מכן הבהיר: "קיומה של מדינת ישראל כולה, מדינה של אור, של קדושה ואופטימיות, היא הניצחון הגדול ביותר על כוחות החושך. קדושת היום מורגשת באויר. כל משפחה פה מבכה וזוכרת את יקיריה, זוכרת ומזכירה".
בהמשך דבריו התייחס להקמת האנדרטה לחללי פעולות האיבה, והוסיף: "משפחות יקרות, משך שנים פעלתן על מנת לתקן את העוול של היעדר אנדרטת זיכרון רשמית לחללי פעולות האיבה. השנה, פעלנו ואנו מתקנים את העוול ומקצים עשרות מיליוני שקלים להקמת היכל זיכרון עבור יקיריכם, יקירינו. זה המעט שאנו יכולים לעשות".
"אחי ואחיותיי, אנחנו זוכרים, מנציחים, אך עדיין מסרבים להאמין", אמר ראש הממשלה. "לעיתים הזיכרון הוא בסיפור, בתמונה או בסרטון. ולפעמים כל מה שאפשר הוא ללכת בדרכו של אהרון הכהן, כאשר התבשר על מות שני בניו. התורה אומרת: 'וידום אהרון'".
בנט: "קיומה של מדינת ישראל כולה - הניצחון הגדול ביותר על כוחות החושך"
"לשדה הקרב חוקים משלו, אבל לצערנו, בישראל כל העם חזית. משחר הציונות ושיבת ציון, אויבינו לא השלימו עם קיומנו כאן. הם סבורים שאם הם יהרגו בנו, אנחנו מתישהו נישבר. כמה הם טועים. כמה שטוף שנאה צריך להיות כדי לפגוע באנשים תמימים, שלא חיפשו אלימות או קונפליקט, שחטאם היחיד היה שהם יהודים, ישראלים, שרוצים לחיות בשלווה במולדתם".
ראש הממשלה הזכיר את גל הטרור הפוקד אותנו בימים אלו. "לגל הזה יש מאפיינים יחודיים לו, כמו לכל אחד מהגלים שחווינו. פעם אלה אוטובוסים מתפוצצים, פעם נערים עם סכינים, פעם טרור מאורגן ופעם טרור בודדים. המאפיינים שונים, אבל המוטיבציה נשארה זהה - להפוך את חיינו כאן, במולדת שלנו כאן בארץ ישראל, לגיהינום".
"אם רק אויבנו היו משקיעים בבניית עתידם עשירית מהאנרגיה שהם משקיעים בלהפריע לנו, מצבם היה שונה לגמרי. אך הם בוחרים בקידוש המוות, מה שמותיר להם להתבוסס בעוני, בעליבות ובתחושת קורבנות קבועה. מכובדיי, אנחנו כבר למדנו שאנחנו יכולים לקחת אחריות רק על עצמנו ועל ההחלטות שלנו. לא של אף אחד אחר. וההחלטה הבסיסית שלנו, מראשית הציונות ועד היום, נשארה בעינה: אנחנו נשארים איתנים על אדמתנו. אף אחד לא ישבור את רוחו של עם ישראל. שום דבר לא יזיז אותנו מכאן. כי נצח ישראל לא ישקר".
כל מי שמתבונן במדינה המופלאה שלנו בעינים צלולות ובלב פתוח - לא יכול אלא להתפעל: בעודנו מגינים על עצמנו, לפעמים ממש פיזית, בבית הקפה או בתחנת האוטובוס, בנינו כאן מדינה למופת. מרכז עולמי של טכנולוגיה וחדשנות, מעצמה של ארגוני חסד וערבות הדדית, של תרבות ואמנות, מנוע כלכלי מהחזקים בעולם, פריחה של עולם התורה, דמוקרטיה תוססת", הוסיף בנימה אופטימית.
הוא הוסיף בתקיפות כי "אל מול גל הטרור הזה, נפעל תחת עקרון אחד: יוזמה. נגיע למקומות בהם נמצאים המחבלים, לבסיסיהם, לבתיהם. אין מקום שהוא מחוץ לתחום מבחינתנו. נגיע אליהם בכל דרך אפשרית, ונבוא עימם חשבון. אין ולא יהיו שום חסמים או מגבלות במלחמה בטרור. חובתנו המוסרית העליונה - להגן על חיינו, בכל מחיר".
בסיכום נאומו, חזר לסיפורה של אורי אנסבכר: "השם ייקום דמה, הותירה אחריה את המילים הבאות: 'עשי שיהא עולמך עולם של שלום, שלום עולמים, שלום עלומים. כדי שנוכל להילחם ולצמוח, להיאבק ולשגשג, אנחנו צריכים שהחוטים שמחברים בינינו יהיו חזקים כפלדה'".
ראש הממשלה הדגיש כי "האחדות הישראלית היא-היא חומת המגן שלנו מול כל מתקפה, מבחוץ ומבית. מרחוק ומקרוב. חוזק אחדותנו מגדיר את חוזק העם. עוצמת השלום הפנימי שלנו תבטא את היכולת שלנו לחיות פה יחד. האחדות הזאת, היא שמאפשרת לנו להרים את הראש כל שנה מחדש. לעשות את המעבר הבלתי נתפס מזיכרון לתקומה. מאבל לחגיגות. ולהמשיך בחיים, ולזכור, לזכור תמיד ולא לשכוח. רוחכם, משפחחות יקרות, מפיחה בנו חיים. היא נותנת לנו משמעות. הרוח הזו - של אמונה בצדקת דרכנו בארץ הזו - היא שתבטיח שנהיה כאן לעד, חזקים, זוכרים, מאוחדים. אנחנו כאן מתחייבים: נעשה הכל שעולמנו יהא עולם של שלום, שלום עולמים, שלום עלומים. יהי זכר הנופלים ברוך".
עם סיום נאומו של ראש הממשלה וירידתו מהבמה, יו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה, אייבי מוזס, עלה והתנצל בשם המשפחות השכולות. אלא שקריאות נשמעו מהקהל: "אנחנו לא מתנצלים".
בטקס נכחו נשיא המדינה, יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, ראש הממשלה נפתלי בנט ורעייתו גילת, יושב ראש הכנסת, מיקי לוי, נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, ראש המטה הכללי של צבא הגנה לישראל, רב-אלוף אביב כוכבי ומפכ"ל משטרת ישראל, רב-ניצב קובי שבתאי, כמו גם בכירים נוספים.
מוקדם יותר, בטקס הזיכרון המרכזי ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, נאם ראש הממשלה ואמר: "אזרחי ישראל, אנחנו נלחמים מול אויב אכזר ותאב-מוות. יום אחרי יום אנחנו מקבלים תזכורת לכך שהמסע טרם הושלם. אויבנו, במקום לבנות את חייהם ועתידם, לא מרפים מהרצון שלהם להרוס את חיינו. אבל איפה הם ואיפה אנחנו. האויב מתבוסס בעוני ובתחושת קורבנות אומללה, ואילו אנחנו בנינו כאן מדינה פורחת, חזקה, אופטימית. התשובה שלנו לאויבינו: קיר ברזל של עוצמה".