היינו זקוקים לטקס כזה שירים לנו את המוראל, אחרי תקופה של פיגועים רצחניים, ואחרי שנה של שסע קשה בעם, כשהשנאה אוכלת כל חלקה טובה. קיבלנו טעימה נוספת מאותו שסע, כאשר באותו יום של הדלקת המשואות בערב, התרחש ארוע אחר בבוקר בטקס אזכרה ממלכתי, לזכר קרבנות פעולות האיבה, שבו הטיחו אנשים בבנט בזמן נאומו, שהוא "נוכל" וש"יתבייש לו". מה שהעכיר את האווירה שאמורה היתה לכבד את משפחות השכול ולהתחשב ברגשותיהם.

הטקס בערב על הר הרצל, שסימנו היה אחדות וקירוב לבבות, היווה אנטיתזה לטקס שהתקיים על אותו הר, כמה שעות מוקדם יותר. שר התרבות והספורט חילי טרופר, רצה שהטקס יהיה "חלופה לרוח הרעה של ביזוי, וולגריות ופילוג  שנושבת לא פעם" מכל קצות הקשת הפוליטית והחברתית.

לגמרי לא הפליא אותי שזאת תהיה המגמה של אדם כמו טרופר, שהוא בעיניי מלח הארץ, ושזכה למלוא ההערצה וההערכה כאשר נחשף לראשונה הסיפור המרגש אודות הכיליה שהוא תרם לאדם זר על מנת להציל את חייו. מאז, בכל פעם שהאיש האציל הזה ואוהב האדם, מופיע בציבור או מתראיין, הוא תמיד משדר נועם הליכות ודבריו תמיד מלכדים, ומטרתם רק לעשות טוב ולהשכין שלום והלוואי וכל חברי הכנסת, נבחרי הציבור, היו כמוהו וישראל היתה נראית אחרת.

השנה בשונה משנים קודמות, ערכיות הטקס באה לידי ביטוי בעיקר כשהושם הדגש על העצמת אנשים עם מוגבלויות ונוער בסיכון. בעקיפין, אף נרמזה העצמת נשים כאשר בשונה משנים קודמות, 2 נשים הנחו את הטקס. הפעם, ראש הממשלה לא נשא נאום, על מנת לא להכניס פוליטיקה, מילה שכמעט הפכה למילת גנאי בנוף הישראלי.

טקס הדלקת המשואות 2022 (צילום: אסף אברהם עבור מרכז ההסברה המטה לאירועים וטקסים ממלכתיים)
טקס הדלקת המשואות 2022 (צילום: אסף אברהם עבור מרכז ההסברה המטה לאירועים וטקסים ממלכתיים)

בשונה משנים קודמות, שמענו גם דברים בשפה זרה, אוקראינית, מפיה של מדליקת משואה אליזבטה שרסטוק, שבזמן ההפצצות על אוקראינה, הובילה מבצע לפינוי 150 איש מהקהילה היהודית, ולכבוד האירוע היא למדה לבטא בעברית את המשפט שהכי מסמל את הטקס: "ולתפארת מדינת ישראל". אליזבטה, הפליגה בדבריה בשבחים על המדינה ומוסדותיה וכל ארגוני ההצלה, וההתנדבות הישראלים שמפוזרים בכל מקום בעולם. בעיניי, דבריה היו מכוונים לאוזניים רוסיות וטוב שכך, אחרי דבריו המזוויעים של שר החוץ הרוסי לברוב שהעז לטעון שהאנטישמים הכי גדולים היו יהודים.

עד עכשיו אני תוהה איך משרד החוץ שלנו, הגיב לדברים הבזויים האלה בשפה, שנשמעה רפה וסלחנית, והצביעה שוב על רפיסות וחוסר כבוד לאומי מצד משרד ממשלתי, רפיסות שניכרת לאחרונה בהרבה תגובות אחרות של נציגי ממשלה, למול אירועים לא קלים שמתרגשים עלינו לבקרים מצד אוייבים וגורמים עוינים.

בשונה משנים קודמות, היתה זו הפעם הראשונה שלא זכינו לצפות במופע זיקוקים מרהיב, מתוך התחשבות בהלומי קרב, ובמקומם קיבלנו ביצועי פירוטכניקה עדינה, מרשימים לא פחות. ומי צריך פיצוצים של זיקוקים, זוהרים ככל שיהיו, כאשר תכניו של הטקס והאנשים המיוחדים שמיוצגים בו, מרגשים אותנו הרבה יותר וממלאים ליבנו בגאווה לאומית.

השנה בפעם הראשונה, ניתן מקום של כבוד גם לאותם אנשים במדינה שלא מוכרים ועוסקים בהגנת המולדת בצורה סמויה ונמצאים מאחורי הקלעים. על מדליקי המשואות השנה נמנה איש ימ"מ שאין לחשוף את זהותו והוא עלה להדליק את המשואה כשהוא עוטה מסכה על פניו, ולא בגלל הקורונה, מה שהוסיף לטקס מימד מסתורי ומותח.  

מפקד הימ''מ תת ניצב ח' בטקס הדלקת המשואות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
מפקד הימ''מ תת ניצב ח' בטקס הדלקת המשואות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

בשונה משנים קודמות, כמויות הרגש שהציפו את הטקס לא פסחו על המשתתפים בו, וכמה מהם, בזמן שנשאו דברים לא יכלו להתאפק ופרצו בבכי באופן הכי ספונטני, מבלי לנסות ולהסתיר את הדמעות. אם היתה בטקס העצמה נשית או העצמה של אנשים ומוגבלויות, היתה כאן גם העצמה רגשית שבאה לידי ביטוי עם פתיחות גדולה, ללא צורך להתנצל או להרגיש מבוכה.

הופעתה של ריטה היתה מרשימה ודרמטית, כפי שרק היא יודעת לעשות, ואני בטוחה שהקריאה החדה והנוקבת שלה "לתפארת מדינת ישראל" חצתה גבולות וארצות והגיע עד לאוזניהם של שונאינו הגדולים ביותר באירן. אין ספק, שהטקס השנה היה אירוע תרבותי משובח ומכובד, עמוס בקתרזיס שניסה לנקות את הגוף של החברה החולה שלנו מכל הרגשות העוינים שמבעבעים בה.

ריטה בטקס הדלקת המשואות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ריטה בטקס הדלקת המשואות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

אבל כמו תמיד, אחרי תהליך של קתרזיס, בדרך כלל חוזרים לאותה מציאות ועולם כמנהגו נוהג, ואני רק יכולה לקוות שהטקס הצליח לפחות לזמן מה, להשיג את המטרה שעליה דיבר חילי טרופר: "הטקס יבקש להדגיש את הטוב המשותף ויבקש לתת מקום למי שמקדישים את חייהם כדי להיטיב עם אחרים ולבנות כאן חברה סולידרית יותר. טקס של רוח טובה".