המפכ"ל רנ"צ יעקב שבתאי הגיב היום (שלישי) לשליחת מכתבי האזהרה מטעם ועדת החקירה לחקר אסון מירון לאנשים שהתבררו במסגרת חקירתה כאחראים למחדלי האסון האזרחי הגדול ביותר מאז קום המדינה, כאשר הוא ביניהם.
הליכוד תוקף בתגובה למכתבי האזהרה על אסון מירון: "עיתוי פוליטי"
"הבנתי שלא בטוח שאצא מפה חי": עדי הראייה והפצועים שבים לרגעי האימה באסון מירון
"אסון מירון הוא אסון קשה ביותר, ואני מבקש בהזדמנות הזו לשלוח שוב בשמי ובשם כל שוטרי משטרת ישראל את תנחומינו למשפחות שאיבדו את יקיריהם. ליבנו איתם, כפי שהיינו שם בעת האסון במאמץ להצלת האנשים", הבהיר בפתח דבריו.
עוד ציין המפכ"ל כי "כבר עם קרות האסון קראנו להקמת ועדת חקירה בלתי תלויה והדגשנו כי נשתף איתה פעולה בכדי שאירוע מהסוג הזה לא יחזור על עצמו במדינת ישראל. כך היה גם עם העברת כלל החומרים שהיו ברשותנו לוועדה, ועם שורה ארוכה של עדים שהופיעו בפני הועדה, וכך ימשיך להיות".
לדבריו, המשטרה רואה חשיבות רבה בעבודת ועדת החקירה הממלכתית בראשות כבוד השופטת בדימוס, הגברת דבורה ברלינר "ואנו נכבד כל החלטה שתתקבל על ידה".
"שעת המבחן בה אנו נמצאים מחייבת אותנו להמשיך בפעילות המשטרתית לטובת המדינה כולה וזו הזדמנות טובה להודות לכם על פעילותכם החשובה, ההישגים המשמעותיים והנתונים המרשימים בכל תחומי העשייה. כמשטרה עברנו לא מעט משברים לאורך השנים אך את כולם צלחנו כארגון חזק, לומד ואחראי, וזאת הודות לקצינים, שוטרים ומתנדבים חדורי מטרה ומוטיבציה", הוסיף.
שבתאי הגיב גם למכתב האזהרה שקיבל באופן אישי: "לצד ההתמודדות האישית והארגונית שהועדה מזמנת, זוהי חובתנו המקצועית והערכית לוודא שמשטרת ישראל תמשיך לפעול למען ביטחון המדינה ואזרחיה. יחד עם שותפיי בסגל הפיקוד הבכיר, אמשיך להוביל את משטרת ישראל בתקופה המורכבת הזו, בדרך להשגת היעדים במאבק בפשיעה ובמלחמה בטרור, מתוך השליחות הגדולה שמובילה אותי ואת יתר המשרתים במשטרת ישראל".
"המפכ"ל מאז האסון פעל לתקן תיקונים משמעותיים במשטרה"
עו"ד עודד גזית, המייצג את המפכ"ל, שוחח הערב עם אריה אלדד וניסים משעל ב-103FM ואמר: "המכתב עצמו במידה רבה היה מתבקש, זה אירוע שנמצא במעורבות עמוקה של המשטרה הרבה שנים. לכן היה צפוי שהמשטרה ובכירי המשטרה יזומנו למתן עדות נוספת, שזו המשמעות של שלב האזהרה, אנחנו לפני שלב נוסף של עדויות וחקירות. אנחנו מדברים על מכתב שהוא הזמנה להתייחס, השלב השני יגיע, אבל מה שכן אומרת הוועדה, וזה כן מאשש את מה שהעיד המפכ"ל ובכירים רבים, שאופן ההתמודדות של המשטרה בשנת 2021 היה זהה לאופן שבו המשטרה התמודדה עם אירוע מירון בשנים לפני".
לדבריו, "הטענה שאופן ההתמודדות אם זה בנושא ויסות הקהל, הטענה היא שזה לא היה מספיק וזו בהחלט טענה חשובה, אבל בהקשר של המכתב של המפכ"ל היא בהחלט מקבלת את העדות שלו שכך נהגו הרבה שנים לפני. אנחנו רואים את זה מעצם המעורבות של הדרג המדיני שהוועדה מבינה שיש כאן סוגייה רחבה שנוגעת לכשל רב שנים באחריות של מספר משרדי ממשלה".
לאחר מכן, עו"ד גזית נשאל האם הצעד המתבקש על המפכ"ל הוא להתפטר מתקפידו, והשיב: "דווקא מי שקורא את המכתב ואת אותו נקודות שמופנות להתייחסותו מבין שלא רק שהמפכ"ל לא צריך להתפטר, אלא שהמפכ"ל בהתנהגות שלו מאז האסון תגילה אחריות רבה ופעל לתקן תיקונים משמעותיים בתוך המשטרה, גם בתוך הסוגייה הזו של ניהול אירועים המוניים. לכן, אני חושב שהמפכ"ל גילה עד עכשיו אחריות גדולה ועוד ימשיך לגלות".
בהמשך, עו"ד גזית התייחס לכך שהמכתב עלול להגיע לחקירה פלילית. לדבריו, "מי שבאמת קרא את המכתב ומכיר את החומר שעומד בפני הוועדה מבין שמה שהיא מפנה למפכ"ל לא מבוסס על פעולה שהוא עשה או לא, אלא על תפיסה ארוכת שנים של המשטרה. הביקורת של הוועדה, והיא ביקורת שתמשיך להתברר, שבמשך שנים תפיסת ההפעלה של אירוע מירון לא התאימה. זו ביקורת, היא תבדק".
עו"ד גזית הוסיף כי "המפכ"ל אישר את התוכנית המבצעית שהוכנה והוצגה לו, הוא סבר שהתוכנית נותנת מענה לכל האתגרים שעומדים על הפרק באותו אירוע. עכשיו ייבחן אם אכן כך היה וזה בסדר גמור אבל זה עדיין לא סותר שאותה תוכנית היא אותה תוכנית שנהגה במירון במשך הרבה שנים".
בנוסף, עו"ד גזית נשאל מדוע המפכ"ל לא עשה צעד ציבורי ומכובד, ולמה הוא צריך שיגררו אותו החוצה. עו"ד גזית השיב כי "אני חושב שמי שבוחן ומי שרואה את התנהלות המפכ"ל בשנה האחרונה רואה נטילת אחריות ברמה הגבוהה ביותר, אדם שהגיע למשטרת ישראל אחרי שנתיים ללא מפכ"ל קבוע וללא תקציב, ופשוט הרים אותה מהקרשים ומוביל אותה להישגים גדולים. כולנו צריכים לבחון את הדברים בצורה יותר עמוקה ומבוססת. המכתב קיים ואין לי ספק מהיכרות מאוד עמוקה עם חומר החקירה שבשלב השני גם הוועדה תקבע בצורה פוזיטיבית שלא נפל פגם בהתנהגות המפכ"ל".
בסיום, נשאל האם הוועדה טעתה בכך ששלחה את המכתב. עו"ד גזית טען כי "לא, פתחתי ואמרתי שכמעט מתבקש בנסיבות כאלה, שיש אירוע שהמשטרה מאוד מעורבת בו וניהלה אותו בפועל, אז בוודאי שיקראו למפכ"ל כמי שעומד בראש הממשלה. טבעי שישלחו לו. לכן אני לא חושב שיש פה עניין של טעות או לא, יש פה מהלך טבעי של הוועדה וכמו הליכים טבעי שהוא ימשיך להתברר בצורה מעמיקה יותר בשלב השני. יש רשימה לא מבוטלת של אנשים שקיבלו מכתבי אזהרה, החומר הוא רב. הוועדה היא זו שתקבע את לוח הזמנים אבל אני מניח שיקחו כמה חודשים עד שיוכלו להתחיל הדיונים".