יוזמה משותפת של שר השיכון והבינוי, רשות מקרקעי ישראל ומטה התכנון הלאומי להקמת עיר חרדית חדשה בשם 'תילה' בנגב. העיר החדשה המיועדת למגזר החרדי תוקם בשטחה של המועצה האזורית 'בני שמעון' בצפון הנגב על שטח של כ-4,000 דונם ומיועדת לאכלס כ-80,000 תושבים וכ-15,000 יח"ד חדשות יוקמו בה.
מבקר המדינה: תרומתן של התוכניות שהתקבלו במוסדות התכנון קטנה יחסית
מבקר המדינה: רק 36 רשויות מקומיות הוכרזו כאיתנות מבחינה פיננסית
המועצה הארצית לתכנון ובניה בראשות יו"ר מטה התכנון הלאומי, הרב נתן אלנתן, החליטה היום (שלישי, 4.7.23) להמליץ לממשלה על הקמת ישוב חדש לאוכלוסייה החרדית – "תלה", המקודמת על ידי משרד הבינוי והשיכון, רשות מקרקעי ישראל ומטה התכנון הלאומי. זאת, בהתאם להחלטת ממשלה מס' 1,360 מיום 10.4.22.
הישוב המתוכנן בשטח של כ-4,000 דונם שוכן בתחום שיפוטה של מ.א. בני שמעון בני שמעון מצפון לישוב 'להבים', מול הישוב רהט וממזרח לכביש 6. 'תילה' צפויי לאכלס כ-80,000 תושבים וייבנו בו כ-15,000 יח"ד חדשות.
הקמת הישוב צפויה לחזק את הפריפריה הגיאוגרפית בנגב, להגדיל את היצע המגורים במסגרת פתרונות למשבר הדיור תוך פריסה מאוזנת יותר של האוכלוסייה, לעודד הגירת אוכלוסייה מהמרכז לנגב ובתוך כך ליצור מסה קריטית של אוכלוסייה במרחב תוך שימוש נכון בנגישות תחבורתית לתשתיות כבישים ורכבות קיימות.
במסגרת פיתוח צפון הנגב, מתוכננים לקום חמישה יישובים נוספים שיכללו כ- 10,500 יח"ד לאורך כביש 25 (ב"ש - דימונה המשמש כיום כציר מרכזי בנגב). בנוסף, מתוכננת הקמה של ישוב בשם 'עיר אובות' בערבה.
בפני המועצה הוצג תזכיר תכנוני שסקר את מאפייני המרחב בו מוצע הישוב החדש, כן הוצגה סקירה רחבה על מאפייני החברה החרדית וצורכי הדיור של אוכלוסייה זו. הקמת העיר החדשה מהווה חלק מהפתרונות לדיור לצורכי האוכלוסייה החרדית שחלקם יינתנו במסגרת ערים ייעודיות לאוכלוסייה זו וחלקן במסגרת שכונות ייעודיות בערים מעורבות.
המועצה הארצית הכריעה כי הישוב ייועד לאוכלוסייה החרדית במקום עיר לאוכלוסייה הכללית וזאת לאור ממצאי התזכיר המקורי שהוצג בפניה, המצביעים על השפעות חברתיות וכלליות על העיר באר שבע והערים הנוספות במרחב והמתייחסים לעתודות תכנוניות משמעותיות הקיימות במרחב. יחד עם זאת סברה המועצה כי במיקום זה קיים יתרון להקמת ישוב חדש ובפרט לאוכלוסייה החרדית.
העיר החדשה ממוקמת בקרבה לתשתיות תחבורה ובסמיכות לתחנת הרכבת להבים וכן בסמיכות לישוב להבים המתפתח ולעיר רהט. במסגרת התזכיר שהוכן לבחינת המיקום הושם דגש על נגישות גבוהה לעיר החדשה וקרבתה לישובים קיימים באזור.
יחד עם זאת, הדגישה המועצה הארצית כי ככלל, קיימת העדפה להרחבה וחיזוק של יישובים קיימים והימנעות מהקמת יישובים חדשים, בהתאמה למטרות תמ"א 35, בהן שמירה על השטחים הפתוחים, ייעול השימוש במשאב הקרקע, ריכוז הפיתוח במרקמים העירוניים, מניעת פירבור, וחיזוק העירוניות.
התכנית לישוב החדש תילה מקודמת ע"י משרד יעד אדריכלים ומתכנני ערים ונוף בע"מ.
הרב יצחק גולדקנופף, שר השיכון והבינוי ״אזרחי ישראל עדים לתנופת פיתוח חסרת תקדים של הקמת ישובים ברחבי הארץ. אני שמח ומברך על קידום היוזמה להקמת עיר חרדית חדשה בנגב. מלבד התרומה הגדולה להמשך הורדת מחירי הדיור באמצעות הגברת ההיצע, אנו מבצעים תיקון היסטורי כחלק מהפקת הלקחים מדו״ח מבקר המדינה שכזכור קבע מפורשות כי האוכלוסיה החרדית קופחה בסוגיית הדיור. כיום, זוגות צעירים רבים, מהם הורים לפעוטות, מתגוררים בעל כרחם ביחידות דיור בתת-תנאים. הערים החדשות הייעודיות הן הזדמנות עבורם לדיור ראוי ובר-השגה".
שר הפנים והבריאות, משה ארבל: "דו"ח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה הצביע על פערים עצומים בתכנון ובנייה של יחידות דיור עבור הציבור החרדי והקמת היישוב תילה היא בשורה משמעותית שתסייע לצמצם את הפערים הללו. אנחנו נחושים לפתור את המשבר, להגדיל את היצע הדירות לכלל האוכלוסייה ולוודא שלא תהיינה משפחות ללא קורת גג. יחד עם משרד הבינוי והעומד בראשו, נמשיך להגדיל את היקפי התכנון והשיווק של יחידות דיור בכל הארץ לרווחת כלל אזרחי ישראל, להעלאת ההיצע ולהפחתת המחירים״.
יו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה ויו"ר מטה התכנון הלאומי, הרב נתן אלנתן: "אני שמח על אישור יישוב חדש בישראל. העיר תהווה חלק מהמענה לקידום פתרונות דיור לאוכלוסייה החרדית הסובלת מזה שנים ממצוקת דיור חמורה, זאת, באזור בעל נגישות לצירי תחבורה ראשיים ולתחבורה ציבורית וסמיכות לקהילות חרדיות בישובים סמוכים במרחב. הישוב החדש ימשוך אליו אוכלוסייה שתמשיך את חזון פיתוח הנגב".
מנהל רשות מקרקעי ישראל, יעקב קוינט בירך המלצת המועצה ואמר: "הקמת עיר חדשה בנגב הינה חלק ממדיניות שמקדמת רשות מקרקעי ישראל בשנים האחרונות מתוך חשיבות עליונה בפיתוח והתיישבות הנגב. בתוך כך, הצלחנו להפוך את המגמה בשיתוף פעולה עם הרשויות ותוך 4 שנים הגדלנו את היצע המגורים מ-10,000 יח"ד ל-27,000 יח"ד. בכוונתו להמשיך ולקדם את ההתיישבות בנגב אשר ייתן מענה למשבר הדיור בישראל ויוקר המחייה".