המלחמה הנוכחית ופינוי התושבים מגבולות הצפון ודרום הארץ הם שיעור כואב בחשיבות הקמת מרחבים ממוגנים ליד בתי מגורים. היום (שני) פורסם דוח הביקורת של מבקר המדינה על ההיערכות למיגון בעורף, אשר חשף ליקוי משמעותי - בעיקר בזמן מלחמה בחזיתות השונות.
מצור? עיתונאי חדשות 13 שהשתחרר ממילואים חשף: אלו החיים האמיתיים בעזה
בדוח שפורסם, התריע מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, כי תהליך אישור מרחבים מוגנים על ידי פיקוד העורף, כחלק מהתהליך לקבלת היתר בנייה אורך זמן רב והשתלבות מכוני הבקרה בבקרות נעשית באופן איטי.
"על פי פיקוד העורף, המרחבים המוגנים הם הפתרון הטוב ביותר למיגון האוכלוסייה בעת התרעה על ירי טילים ורקטות ויש בהם כדי להגן גם מפני איומים אחרים, כגון רעידת אדמה, שריפה ודליפת חומרים מסוכנים", מצויין בדו"ח הביקורת. "החוקים והתקנות בתחום הבנייה בישראל מחייבים לאשר נספח מיגון באמצעות פקע"ר או מי שהוסמך על ידו, כחלק בלתי נפרד מקבלת היתר בנייה".
מהביקורת עולה, כי בשנת 2022 היקף הבקשות לאישור נספח מיגון שאישר פיקוד העורף (26,375) היה גדול בכ-53% בהשוואה לשנת 2019 ומספר התיקונים בבקשות (איטרציות) שנדרשו לשם אישור בקשות אלה היה גדול בכ-200%. נוסף על כך, תהליך אישורן במסגרת תהליך קבלת היתר הבנייה אורך שלושה-ארבעה חודשים. זאת, למרות שפיקוד העורף הגדיר פרק זמן של 18 ימים לטיפול בבקשה.
עוד עולה מהביקורת, כי למרות הכוונה להרחיב את השילוב של מכוני הבקרה בתהליך בקרת התכן בהתאמה לחקיקה הקיימת, רק 2% מכלל הבקשות לבקרת מבנים מוגנים טופלו במכוני הבקרה בשנת 2022.
מחברי הדו"ח מתריעים, כי הנחיות פיקוד העורף לבניית מרחב מוגן מגבילות את יכולתם של הבקרים המורשים במכוני הבקרה לאשר בקשות חורגות ויוצרות עיכובים. בביקורת עלה עוד, כי פיקוד העורף אשר הכשיר עד כה 46 בקרים (בשנים 2018 - 2022), אינו שבע רצון מרמת הכשירות של הבקרים לבדיקת נספח המיגון.
"בהיעדר שמירה על רמת כשירות הולמת, עלולים להיגרם כשלים ופגמים בבקרת התכן של הבקרים המורשים. לפי פרסום תכולת ההרחבה המתוכננת נראה כי בשנים הקרובות לא תצטמצם במידה ניכרת מעורבותו הרבה של פקע"ר בתהליך", מתריע מבקר המדינה.
אנגלמן ממליץ שכדי לייעל את הטיפול בבקשות להיתרי בנייה לצד שמירה על מעמדו של פיקוד העורף כמאסדר בתחום הנחיות המיגון והסמכת בקרים לבקרת נספחי המיגון, יבחנו מינהל התכנון ופקע"ר, בשיתוף מכוני הבקרה, את הדרכים להרחבת פעילותם של המכונים כדי שיטפלו במרבית הבקשות לבנייה, בהן נדרש מרחב מוגן, ולהרחבת הסמכת מורשים (אדריכלים ומהנדסים) לאישור עצמי של נספחי מיגון.