על פי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה, עד 2023 נרשמה עלייה בשיעור ההשתתפות של האזרחים בבחירות לרשויות המקומיות, ולאורך השנים הגיעו אחוזי ההצבעה ל־59.5%. עם זאת, במכון עצמו, כמו גם במשרד הפנים, חוששים שבגלל המלחמה אחוזי ההצבעה השנה יהיו נמוכים מהרגיל בשל חוסר עניין הציבור. יתרה מזאת, על פי המכון הישראלי לדמוקרטיה צפויה צניחה של לפחות 10% במספר המצביעים, מה שעלול להוביל למספר ההצבעות הנמוך ביותר בעשורים האחרונים.
בשל כך, ולנוכח העובדה שהבחירות נדחו פעמיים, קמו בימים אלה מספר יוזמות של ארגונים א־מפלגתיים לעידוד הצבעה ולהוצאת התושבים החוצה כדי לממש את זכותם לבחור את מי שבידיהם יופקדו מפתחות הרשות המקומית לחמש השנים הקרובות, שיוקדשו, בין היתר, לשיקום שאחרי המלחמה.
“לא זוכרים שיש בחירות"
“גם בימים רגילים יש מודעות נמוכה ואחוזי הצבעה נמוכים בבחירות לרשויות המקומיות, ועכשיו, בעקבות המלחמה, אחוזי ההצבעה יהיו עוד יותר נמוכים, מסיבות מובנות", אומרת ענת שרון מהמרכז לצדק חברתי. “אנחנו בארגון חשבנו איך לפנות לאנשים כדי לגרום להם להבין שגם בתקופה הזו חשוב לצאת ולהצביע, לבחור מי יוביל את הערים השונות וישקם אותן ואת המדינה. ברור שהלב שלנו במקום אחר, אבל חשוב לדעת מי יוביל את הערים בחמש השנים הקרובות ויוכל להכריע איך העיר תשתקם וגם איך היא תיראה מבחינה ביטחונית".
הארגון, הפועל בערים בת ים, חיפה, חריש, ירושלים, מודיעין, עכו, פרדס חנה, ראש העין, ראשון לציון ורחובות, יזם מספר יוזמות שנועדו לעודד אנשים לצאת ולהצביע.
“יצרנו אמנה שחתמו עליה גם תושבים וגם נבחרי ציבור, שנועדה לעודד אנשים להצביע ולהסביר להם את החשיבות שבמימוש זכות הבחירה הדמוקרטית", מסבירה שרון. “הבחירות המקומיות הן צעד ראשון לשיקום המדינה. בחודשים האחרונים, לצד הכאב הגדול, נחשפנו לכוחות עצומים של החברה הישראלית, של מי שלא חדלו להתגייס, לסייע, להתנדב ולבנות. בתוך כך בלט כוחן של הרשויות המקומיות. אל מול האתגרים המורכבים, אל מול מציאות משתנה ותחת האיומים שלא פסקו - הערים והרשויות שלנו נלחמו יום־יום, ושוב ושוב ראינו עד כמה התנהלותן מעצבת את חיינו".
"העיר היא המרחב הקרוב והמשפיע ביותר על היומיום שלנו, והיא המקום שבו הקשר בין נבחרי ונבחרות הציבור ובין התושבים והתושבות הוא הישיר, המחויב והמיידי ביותר. הדבר השני שעשינו ועושים הוא לקיים חוגים ופאנלים שמטרתם להפגיש בין התושבים ובין מי שמתמודדים בבחירות המקומיות בצורה שעסקה באופן ישיר בתקופה הזו. והדבר השלישי הוא השקת אפליקציה בשם ‘דמוקרטור’ שמטרתה לעודד אנשים להצביע, ודרכה כל מי שרוצה יכול לשלוח לאנשי הקשר שלו תזכורת לצאת ולהצביע, לא משנה למי. האפליקציה גם עוזרת לך לברר איפה הקלפי שלך כי הפעם לא נשלחו הודעות בסמסים על מיקומי ההצבעות. סמוך לבחירות אנחנו מתכננים להציב גם דוכני הצבעה ולהרים טלפונים לתושבים כדי לעודד אותם לצאת ולהצביע".
איך את רואה את ההיענות של האנשים למיזמים הללו?
“בהתחלה חששנו שאנשים לא יבואו לפאנלים שלנו בתקופה הזו, אבל באו הרבה אנשים, וזה שימח אותנו. כשאני מדברת עם אנשים, כולל חברים ומשפחה, יש כאלה שאפילו לא זוכרים או לא יודעים שיש בחירות, לכן היוזמות האלה חשובות. בסופו של דבר השלטון המקומי שלנו משפיע מאוד על היומיום שלנו, על הנסיעות בעיר, על הביטחון האישי, על החינוך, על איך העיר מתנהלת וכו’, ולכן זה ממש משנה מי יושב בראשות העיר".
לדברי שרון, לפני ה־7 באוקטובר הארגון היה בעיצומו של קמפיין לקראת הבחירות המקומיות, אך בעקבות המלחמה – שינה את האסטרטגיה: “הבנו שאנחנו צריכים לעודד אנשים להצביע כי הפוש הפעם נדרש יותר מתמיד, אבל לא יכולנו להשתמש באותם קמפיינים שעשינו לפני המלחמה אלא נאלצנו להתאים אותם להלך הרוח הנוכחי".
בין הקהילות שפחות רואים בקלפי נמצאים דוברי הרוסית, ובייחוד לאור גל העלייה של השנתיים האחרונות בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה, עולים רבים עלולים לא למצוא את עצמם בהליך הדמוקרטי. “לובי המיליון", עמותה שמקדמת צורכי ישראלים דוברי רוסית מול מקבלי ההחלטות יחד עם המרכזים לצדק חברתי, יצאו בקמפיין לעידוד הצבעה שמכוון לקהל המבוגר דובר הרוסית והעולים החדשים שנתקלים לא פעם בפערי השפה, בכדי להסביר על תהליך ההצבעה, תחומי האחריות של הרשויות המוניציפליות ולעודד אותם להתעניין ולקחת חלק, למלא את זכותם וחובתם הדמוקרטיות.
עמותת “החברה האזרחית הירושלמית" יזמה אף היא מספר יוזמות לעידוד המצביעים הירושלמים לצאת לקלפיות. “בגלל התקופה המטורפת שאנחנו נמצאים בה, לאנשים אין ראש כרגע לצאת ולהצביע, הצבעה שיכולה לחרוץ את עתידה של ירושלים לחמש השנים הקרובות", אומרת ענת עזריה אילת, פרויקטורית קמפיין עידוד הצבעה בבירה.
“אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להתעלם מהיום הזה ולומר ’יהיה בסדר’, כי זה לא נכון כרגע. אני מבינה שהלב והראש של אנשים לא בבחירות, אבל אנחנו משקיעים את האנרגיה כדי שאנשים יצאו להצביע. אנחנו רוצים להדגיש את החשיבות של מועצת העיר, שתהיה מגוונת ותייצג מגוון קולות בעיר, ולכן חשוב לנו שאנשים יצאו ויצביעו למי שהם רוצים, העיקר שיצביעו. בתקופה הזו ראינו את החשיבות של הערים במערכה הזו".
ספרי על היוזמות שלכם
“אנחנו יזמנו ויוזמים פאנלים שאליהם מגיעים תושבים וגם המתמודדים למועצת העיר ולראשות העיר. אנשים לא בהכרח מבינים את החשיבות של הצבעה גם למועצת העיר, שמדובר ב־31 חברי מועצה שקובעים מה שיקרה בעיר, ולכן אנחנו דואגים בפאנלים לנציג שידבר על החשיבות של ההצבעה. במקביל אנחנו משלטים את העיר בשלטים ובפלאיירים שמעודדים אנשים לצאת ולהצביע כי אנשים פה מנותקים מזה שהבחירות בכלל קורות. חשוב קודם ליידע את הציבור שיש בחירות. במקביל, בדיגיטל (פייסבוק ואינסטגרם) פרסמנו סרטונים וקמפיינים לעודד אנשים להצביע, וגם יש מתנדבים שלנו שמסתובבים בעיר ומזכירים לאנשים לצאת ולהצביע. אנחנו מדגישים שהפעם גם מילואימניקים יכולים להצביע כי גם לזה לא כולם מודעים וזה כוח מאוד משמעותי. ביום הבחירות המתנדבים שלנו יסתובבו במרכזי קניות, באזורים בולטים וליד הקלפיות ויעודדו אנשים פשוט להגיע לכמה דקות ולהצביע כי זה מהותי".
“ההצבעה קריטית"
“תנועה ישראלית" פועלת לחיזוק הדמוקרטיה בישראל, כדי שכל אזרח ואזרחית במדינת ישראל יוכלו להשפיע על נושאים החשובים להם. התנועה פעילה ב־19 ערים ברחבי הארץ, מלווה התארגנויות של תושבים, מקימה ועדי שכונות, מקיימת הכשרות לפעילים ונציגי ציבור, מקדמת מאבקים ציבוריים במקביל לקידום מדיניות מול הרשויות והממשל. התנועה שואפת לשלב בעמדות השפעה מנהיגות מקומית שתהיה מחויבת לייצג נאמנה את התושבים.
“אנחנו רואים חשיבות רבה בהצבעה בבחירות לרשויות המקומיות. הקשב של תושבי ישראל נמצא כיום באופן טבעי במלחמה בלבד אך כידוע הבחירות המקומיות יתקיימו בעוד יומיים ואסור שהן תחלופנה לידנו, ההצבעה חשובה שבעתיים וקריטית בבחירות הנוכחיות", אומר נתי בירמן מה־נעים, מנכ"ל “תנועה ישראלית". “כולנו היינו עדים לקריסת משרדי הממשלה אל מול תפקוד מיטבי של הרשויות המקומיות. אסור לתת לבחירות המקומיות לחלוף לידנו. בחירת מנהיגות מקומית, ראויה ודמוקרטית היא הכרחית ויש לה השפעה על איכות חיי כל אזרח בעירו בחמש השנים הבאות".
לדברי בירמן מה־נעים, התנועה נקטה מספר פעולות ומהלכים לעידוד ההצבעה בבחירות המקומיות, הן בדיגיטל והן בערים עצמן: “לאחרונה העלינו קמפיין בדיגיטל הכולל שני סרטונים שבמסגרתם מקבלים הגולשים שמונה עקרונות שיסייעו להם להחליט כיצד לבחור את המועמד הדמוקרטי הראוי מבין כל המתמודדים בעירם (על פי נתונים רשמיים, 70% מהבוחרים בוחרים בחירה אוטומטית, כלומר המועמד שבחרו בו בבחירות הקודמות יקבל את הקול שלהם גם הפעם).
במסגרת הקמפיין יצאנו בקריאה לצאת ולהצביע ולתת את הדעת על איכות המועמדים.בנוסף, ביצענו פעולות נקודתיות בערי הפעילות של התנועה. כך למשל בפרדס חנה־כרכור ניסינו להעלות לסדר היום את הבחירות באמצעות קלפי נודדת: במרכזים מסחריים ביישוב הצבנו קלפי וקראנו לתושבים לבחור את הנושאים העירוניים שהיו רוצים לראות בהם שיפור, מתוך מטרה לעודד ולדרבן את המצביעים לצאת ולהצביע בקלפי ביום הבחירות.
במקביל, ניסחנו אמנה דמוקרטית שמסגרה מספר נושאים וערכים משמעותיים בדמוקרטיה המקומית כגון שקיפות, ייצוג הולם והנגשת מידע, וקראנו למתמודדים לרשות עיר ולמועצה לחתום על האמנה ולהתחייב לקדם את הנושאים הללו. רשימת כל החותמים רוכזה בעמוד נחיתה ייעודי שהקמנו לקראת הבחירות".