הטילים והכתב"מים מאיראן עושים את דרכם אל ישראל מה שיוביל ללילה לבן מורט עצבים שעשוי לשלוח אותנו לשהות ממושכת במקלטים ובממד"ים. רגע לפני נחיתת טילי השיוט והכתב"מים, הנה מה שאתם חייבים לוודא שמוכן.
יותר מ-100 כטב״מים שוגרו משטח איראן; צה"ל: "ייתכן שיהיו עוד גלים"
בשל הנחיות פיקוד העורף: המופע של עומר אדם בסכנת ביטול
מים: מומלץ להצטייד בבקבוקי מים מינרליים או מי ברז שלא עמדו יותר מחמישה ימים. הכמות צריכה להיות כזו שתספיק ללפחות ארבעה ליטרים לאדם ביממה (שני בקבוקים גדולים).
תרופות קבועות: חולים הצורכים תרופות באופן קבוע צריכים להצטייד בהן בכמות שתספיק לשתי יממות. יש לשאת גם את רשימת התרופות והמינונים, למקרה שלא תוכלו לקחת את התרופות לבד.
תרופות לשיכוך כאבים ולהורדת חום: אקמול, נורופן, אופטלגין וכד'. יש להרחיק כל תרופה כזו מהישג ידם של ילדים.
מד חום: חשוב בעיקר להורים לתינוקות וילדים או לקשישים וחולים.
משחה לגרד: המקלט עלול להכיל חרקים וגורמים שונים המביאים לפריחה אלרגית ולגרד. כדאי להצטייד במשחה למקרה של גרד מקומי (לדוגמה, פניסטיל).
ונטולין: חולי אסתמה צריכים להכין משאף בהישג יד. האוורור הלקוי, הצפיפות, האבק וגם החרדה עלולים לעורר התקפים. הורים לילדים ולפעוטות שלקו בהתקפי קוצר נשימה, צריכים להציב במקלט מכשיר אינהלציה ואת התכשיר שרשם הרופא.
אינסולין ומד סוכר: חולי סוכרת חייבים לשאת אינסולין לתקופה של יומיים ומזרק גלוקגון, מד סוכר וסטיקים לבדיקת רמות הסוכר. יש לקחת גם סוללה חלופית למד הסוכר ונוזל ממותק למקרה של היפוגליקמיה (ירידה ברמת הסוכר) המסכנת חיים בתוך דקות. שאו על ידכם צמיד המציין שאתם חולי סוכרת ומפרט מה יש לעשות במקרה של איבוד הכרה.
לטיפול בפצעים: הצטיידו בחומר חיטוי עורי (יוד, סביעור), פלסטרים ופדי גזה לכל מקרה של חתכים קטנים.
עזרה ראשונה: ודאו שבמקלט מצויה ערכה הכוללת ציוד החייאה (או לפחות מסכת כיס להנשמה ונתב אוויר – Airway), חומרי חבישה ועצירת דימומים.
ציוד לעדשות מגע: במהלך השהות במקלט עלול להגיע מצב שבו תיאלצו להסיר את העדשות בשל גירוי או שימוש יתר. קחו עמכם את מכל האחסון, את תמיסת השימור ומשקפיים.
שקיות הקאה: במקרה של הקאות מרובות, כדאי שיהיו בנמצא שקיות שניתן לאטום אותן היטב. ריח ההקאה חריף ומתפזר במהירות, מה שעלול לעורר בחילות עזות אצל שאר יושבי המקלט.
מד לחץ דם: אם יש ברשותכם מד לחץ דם, קחו אותו. הוא חשוב במיוחד לקשישים, שאצלם לא תמיד ניתן להבחין בתסמיני עלייה בלחץ הדם.
ציוד שמיעה: אם אתם לקויי שמיעה, הצטיידו בסוללות למכשיר השמיעה. הצטיידו גם בכלי כתיבה למקרה שהמכשיר יפסיק לפעול, ולא יהיה בסביבה מתורגמן שיוכל להעביר את דבריכם.
לסובלים מאלרגיה ומאסתמה קשה לטיפול: קחו עמכם לממ"ד עט-מזרק אפיפן לתגובה אלרגית קשה.
אמצעי היגיינה שכדאי שיהיו בהישג יד: נייר טואלט, טיטולים, שקיות אשפה ומגבונים לחים.
כידוע הממ"ד, המרחב המוגן הדירתי, הוא בעל קירות מבטון מזויין שמגיעים על יסודות הבניין וכך מקנים לו חוזק ועמידות טובים יותר מלשאר חלקי הבניין. הממ"ד צריך להכיל דלת הדף המונעת חדירת רסיסים, וכן קירות אטומים, חלון מגן מפלדה, נקודות חשמל, תאורה ותשתיות מיזוג אוויר, אוורור וסינון. תחזוקת הממ"ד מוטלת על הדייר עצמו.
על פי הנחיות פיקוד העורף יש לשלוף את חלונות הזכוכית מהממ"ד. עושים זאת כך: מניעים כל חלון אל מרכז המסילה, מרימים את החלון מעט למעלה עד שמשחררים אותו ומניחים בזהירות מחוץ לממ"ד.
את תריס הממ"ד יש לסגור, ואת חלון הפלדה יש לסגור היטב ולנעול באמצעות המוט המונח בבסיסו.
מומלץ שיהיה בממ"ד מטען לטלפון נייד.
למרבית האזרחים בישראל אין ממ"ד מה שמחייב ריצה או ירידה למקלט שגם אותו חשוב להכין. אלו ההנחיות של פיקוד העורף בנושא:
אין לאחסן במקלט חומרים דליקים, מסוכנים ורעילים או פרטי זכוכית וקרמיקה שעלולים להתנפץ.
יש לוודא שדלת המקלט ופתח המילוט נסגרים ונפתחים כיאות, ושהמכסה של פתח האוורור, שאותו יש לסגור במצב חירום, קיים וניתן לסגירה.
יש לוודא שיש בכניסה שילוט עם הכיתוב "מקלט" ופרטי המחזיק במפתחות.
יש לפנות את המקלט, ובמיוחד את הכניסה אליו, מציוד שלא נדרש לשהייה בחירום כמו אופניים, קופסאות וריהוט שאינו בשימוש.
יש לנקות את המקלט בין האזעקות משאריות אבק ולכלוך שהצטברו.
יש לוודא שהתאורה תקינה.
יש לוודא שקיימים במקלט מקומות ישיבה, ורצוי גם מזרנים המאפשרים שינה, לפחות לילדים.
אם אין בבניין שלכם מקלט, ודאו שאתם יודעים היכן המקלט הציבורי הקרוב אליכם. אם אתם יוצאים מהבית, בדקו במסלול הנסיעה או ההליכה היכן מצויים מקלטים ציבוריים שבהם תוכלו לתפוס מחסה.