לקראת חג הפסח, ועל אף התייקרות סל המזון בכלל ומחירי הפירות והירקות בפרט, הציבור הישראלי צפוי להוציא 8.7 מיליארד שקל על מוצרי מזון לחג. מסכום זה צפוי אובדן חסר תקדים של כ־250 אלפי טונות, בשווי של כ־2.2 מיליארד שקל. מתוך כ־3,400 שקל שמשקי בית יוציאו על מזון - כ־530 שקל יאבדו.
את הנתונים מספק מחקר שערך ארגון הצלת המזון הלאומי לקט ישראל, בשיתוף עם BDO. במהלך ימי החג, האובדן בענף הקמעונאות מוערך בכ־42 אלפי טונות בשווי של כ־480 מיליון שקל, ובקרב משקי הבית האובדן הוא בשווי של כ־1.3 מיליארד. בישראל, שבה ההוצאה על מזון גבוהה יחסית, אובדן מזון מהווה אחד המרכיבים המשפיעים על יוקר המחיה - הן ההוצאה העודפת על מזון, והן השפעת האובדן על התייקרות המזון.
מהדוח עולה עוד כי המלחמה העמיקה את הפגיעה באוכלוסיות החלשות וצפויה להגביר את מצב אי־הביטחון התזונתי בהן, בשל הירידה המשמעותית בהיקף המזון להצלה שמועבר לאוכלוסיות הנזקקות כתוצאה מפגיעה בחקלאות המקומית. המלחמה הביאה גם לפגיעה משמעותית בחקלאים ובענף החקלאות ברבדים שונים, שהמרכזי שבהם הוא הפחתה בהיקף התוצרת החקלאית הזמינה למשק וגידול באובדן המזון בשל הפחתה של כ־40% מכוח העבודה בענף והגבלת גישה לכ־30% משטחי החקלאות בישראל הנמצאים באזור הנגב המערבי וקו העימות. כתוצאה מכך, חל גידול מסיבי ביבוא מזון, ונרשמה עלייה של עשרות אחוזים במחירי התוצרת החקלאית.
לדברי גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל, "בשנה מורכבת, בזמן שחקלאי ישראל ניצבים אל מול שלל אתגרים המשפיעים באופן ישיר על הצרכן הישראלי, ויש אלפי מפונים שעדיין לא שבו לבתיהם ואזרחים שהתווספו למעגל העוני - נושא הביטחון התזונתי חשוב מאי־פעם. הנתונים מדגישים באופן מובהק את הפערים החברתיים שמתרחבים לאורך כל השנה, ובמיוחד בימות חג הפסח. אנשים רבים יציינו את חג הפסח סביב שולחן דל, ללא יכולת להבטיח ביטחון תזונתי הולם".
"למרות הצעותינו הרבות לפתרון יעיל ומהיר לבעיה באמצעות הצלת מזון, נראה כי מקבלי ההחלטות אינם מגלים עניין אמיתי בטיפול בנושא", אומר כרוך. "נמשיך לפעול ללא לאות כדי לאפשר לעשרות אלפי משפחות ובודדים לחגוג את פסח בצורה מכובדת. אנו עושים זאת בזכות תרומתם הנדיבה של מאות חקלאים, תורמי מזון מבושל ומתנדבים רבים, שמסייעים לנו להביא אור ותקווה לאלו הזקוקים לכך ביותר".