"המארג - התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע", בהובלת מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט בתל אביב, המשרד להגנת הסביבה, קרן קיימת לישראל ורשות הטבע והגנים - מציינת עשר שנים של ניטור הטבע בישראל, והציגה אמש את עיקרי "דוח מצב הטבע 2023 - המגוון הביולוגי בישראל".
נתוני ההרס בצפון נחשפים: כמה פגיעות אותרו? ומהו הישוב שנפגע הכי הרבה?
קריאות שמחה אל מול קולות התפילה: באיראן מגיבים להתרסקות המסוק
הדוח עוסק בהשפעת פעילות האדם על צמחים ובעלי חייים, וחלק מהממצאים העולים מתוכו מצביעים על הידלדלות מטרידה של המגוון הביולוגי בישראל, הצפופה והבנויה מדי, עתירת פליטות גזי החממה ממפעלים ותשתיות גז מחצבים, זיקוק נפט ופחם מיושנות - וכל זאת בהיותה "נקודה חמה" על מפת משבר האקלים העולמי, שבה הטמפרטורה הממוצעת מזנקת בקצב כפול מזה של הממוצע העולמי העולה בלאו הכי.
מהדוח עולה כי במהלך תשע השנים האחרונות חלה ירידה של 17% בשפע הפרטים של העופות המקננים בישראל - קצב המהיר פי ארבעה מזה שבאירופה. 65 מינים (כשליש) ממיני העופות המקננים בישראל נמצאים בסכנת הכחדה. ב־13 השנים האחרונות חלה ירידה של 34% בשפע הפרטים של הפרפרים כתוצאה משינוי האקלים. 51 מינים (מעל לשליש) ממיני הפרפרים נמצאים בסכנת הכחדה.
61 מיני צמחים פולשים התבססו בישראל, וגם תפוצת ציפור המיינה, מין פולש, עלתה פי שבעה בתוך תשע שנים. 61 מיני יונקים (מעל 50%) נמצאים בסכנת הכחדה בישראל. פחות מ־4% (5.2 קמ"ר) מהשטח הטבעי הנוכחי בחולות מישור החוף נותרו כדיונות, שהן בית גידול לצמחים ובעלי חיים ייחודיים.
תומר גרטל, רכז קשרי ממשל בארגון הגנת הסביבה מגמה ירוקה, אומר בתגובה לדוח: "הממצאים העגומים הם עדות נוספת להשלכות ההרסניות של משבר האקלים על ישראל. עתיד הטבע הארצישראלי והחיות שכולנו אוהבים נמצא בסכנה. בקצב הנוכחי, טיול בטבע יראה כמו זיכרון נשכח, וילדים כבר לא יזכו לראות פרפרים בנוף הטבעי.
מקבלי ההחלטות, ובראשם השרה עידית סילמן, חייבים להתעשת - אחרת לא נשאיר לדורות הבאים טבע מקומי, ונכרות את הענף התרבותי והלאומי שלנו. הפתרון ברור ורק זקוק למנהיגים שירימו את הכפפה. ישראל צריכה להצטרף למדינות המערב ולחוקק חוק שיסדיר את חובתה של המדינה להגן על המגוון הביולוגי. ללא חקיקה - צפויה הכחדה".