כידוע, הורים מפונים במלחמה מתמודדים עם קושי רב בהיבטים שונים - כאשר המרחק מהבית אינו רק עניין של מרחק גיאוגרפי, אלא הרבה מעבר לכך. סדר יום שמשתנה, סמכות הורית שמתערערת, גבולות שנחצים, חשיפה להתנהגויות לא מותאמות לילדים בגיל הרך וכן חוסר ודאות, שמשפיע מאוד על הקשרים המשפחתיים והחברתיים כאחד.

מרגש: המבנים הראשונים בקיבוץ בארי הזמני שבשטח קיבוץ חצרים | צפו בתיעוד  
אחרי גרמניה: מדינה נוספת בצעד דרסטי נגד תומכי חמאס

כדי לסייע להם, הקימה החברה למתנ"סים, בסיוע הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה (JFNA), מרכזי הורות הפרוסים במתחמי הפינוי הפרוסים ברחבי הארץ, וכן במרכזים הקהילתיים ביישובים שחזרו לשגרת חירום עבור תשע רשויות ברחבי הארץ - אשר מעניקים סדנאות והדרכות הורים, פעילות לחיזוק הקשר המשפחתי והכוונה להחזרת התא המשפחתי ליציבות.

שירן יהודה משדרות, בת 33 ואמא לרומי בת השבע וחצי ובניה בן החמש וחצי, ששהתה עם משפחתה במלון בים המלח חודשים ארוכים, ראתה כיצד השגרה שהשתבשה השפיעה על ההורות שלה. בעלה, שוטר בתחנת שדרות שהשתתף בקרבות בשביעי באוקטובר, היה רוב הזמן בעבודה, והיא, כמנהלת מעון ורכזת תחום הגיל הרך במתנ"ס שדרות שהייתה עסוקה רוב שעות היום במענה לתושבים - התמודדה לבד עם אתגרי ההורות.

"הילדים מהר מאוד איבדו כל רסן והשתנו מקצה לקצה", מספרת שירן. "הם איבדו תחושת זמן, שעות השינה היטשטשו, זמן המסכים היה ארוך מהרגיל והיה מאוד קשה לשמור על גבולות כי הם קיבלו את הכל כמובן מאליו. לשמחתי, בתקופת השהייה במלון היה לנו סיוע חינוכי וניסינו לשמור עד כמה שאפשר על כללים".

"המטרה היא להעניק תמיכה חברתית ורגשית למשפחות השוהות זמן רב מחוץ לבית, מסגרת קהילתית עוטפת מתוך כוונה להמשכיות ובניית תשתית קהילתית חזקה להמשך הדרך, כאשר תתאפשר החזרה לשגרה", אומרת דליה כהן, מנהלת שטח במחלקה לגיל הרך בחברה למתנ"סים. "בימים אלה ההורים, בין אם במלונות, בדיור זמני או תושבי הדרום שחזרו לביתם, מקבלים מענה וכלים פרקטיים להתנהלות המשפחתית ולהתמודדות עם אתגרים באמצעות אנשי מקצוע שמלווים אותם".

טל בסכס, מנכ"ל החברה למתנ"סים, מוסיף: "התוכנית הייחודית הזו היא אחת מיני רבות אשר נולדה בעקבות צורך שעלה מן השטח, ואותו למדנו בעקבות הטיפול במשפחות המפונים, המתמודדות עם קשיים רבים. במידת הצורך, התוכנית תוכל להתרחב לרשויות נוספות שבהן יעלה צורך".