אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי וראש אגף מבצעים במטכ"ל, שוחח היום (שני) עם אריה אלדד ובן כספית ב־103fm והתייחס לתקרית ברפיח: "העיתוי כמובן הוא עיתוי מאוד לא מוצלח מבחינתנו. היה את הדיון ביום שישי וכל ההחלטות בהאג בענייני רפיח ואז אתמול חמאס ירה בדיוק מהאזור הזה של רפיח, כולל לתל אביב, והייתה לנו איזושהי הוכחה ניצחת של 'תבינו למה אנחנו צריכים להילחם שם, הם יורים משם רקטות עלינו'". 

גיורא איילנד: "עוד יתפרסם הקשר בין הבית הלבן לארגונים האיסלאמיסטים הקיצונים"
המבקר במכתב חריג לנתניהו ולרמטכ"ל: "אתם לא משתפים פעולה עם הביקורת על הטבח"

איילנד הסביר: "הדבר הכי גרוע זה ללכת על האירוע הזה בבחינת 'האירוע הזה הוא תמונת המלחמה, זה מה שקורה כל הזמן, זה עוד מקרה וככה אתם מנהלים את הלחימה ואתם אולי הורגים שלושה מחבלים, אבל בהזדמנות הורגים גם 50 או 60 אזרחים' וזה בדיוק מתכתב עם ההאשמות של האג. הדרך להתמודד עם זה, זה בעצם להציג תמונה מלאה והתמונה לא יכולה להיות מוצגת על ידינו כי אנחנו בעמדה בעייתית. היא חייבת להיות מוצגת על ידי מומחים בין־לאומיים". 

חיסלו יותר מ-60 מחבלים. צוות הקרב של חטיבה 7 (צילום: דובר צה''ל)
חיסלו יותר מ-60 מחבלים. צוות הקרב של חטיבה 7 (צילום: דובר צה''ל)

האלוף (מיל') הרחיב: "יש לי מכתב שחבר שלח לי שבו חתמו 90 גנרלים אמריקנים ברמה של שלושה וארבעה כוכבים על מכתב שהוא לא פוליטי, הוא לא תומך בישראל פוליטית, אבל הוא מסביר מקצועית למה הדרך שישראל מתנהלת בלחימה הזאת, עם כל הקושי, היא רעה הכרחית והיא לא רעה יותר מאשר מה שעשו האמריקנים והאנגלים בלחימות שהיו הרבה יותר קלות ופשוטות בהשוואה למה שקורה בעזה". 

ראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר, אמר: "בין היתר אגב זה היחס בין הרוגים אזרחים לבין מחבלים וכו' - זו חוות דעת מקצועית כזאת שאומרת, 'אנחנו יודעים מה זאת מלחמה. אנחנו היינו באפגניסטן, בסומליה, בלוב, וצה"ל פועל בצורה הרבה יותר טובה ומדויקת מכפי שאנחנו פעלנו ואין בסיס מקצועי לטענות'. זה מסוג הדברים שלפי דעתי, אולי יש גם שופטים קצת יותר הגונים בהאג שיידעו להקשיב לחוות דעת כזאת ולא רק להסתכל על תמונות טלוויזיה שמן הסתם הן קשות". 

המלחמה בצפון (צילום: Ayal Margolin/Flash90)
המלחמה בצפון (צילום: Ayal Margolin/Flash90)

לגבי התקרית עם צבא מצרים, ציין איילנד: "מהרגע שהתחלנו לפעול בפילדלפי ורפיח, המצרים הראו סימני עצבנות נוראיים ודי היה ברור למה הם עצבניים כי גילינו המון מנהרות. המנהרות האלה, לא רק שהיו קיימות לפני 7 באוקטובר, אני מניח שהן גם פעלו במהלך שבעת החודשים האחרונים והן פעלו די בוודאות, לא רק בהכנסת ציוד לחימה לעזה, אלא גם בהוצאה של אנשי חמאס למצרים, כולל פצועים, שלפי כל מיני דיווחים הוצאו ממצרים למקומות אחרים".

הוא הסביר: "אלה מסוג הדברים שאפשר לחמאס איזשהו מנגנון שכרגע הולך ונסתם על ידי זה שאנחנו בפילדלפי והמצרים די נבוכים מהעניין הזה. בגלל זה הם עצבניים וכועסים וכמובן הכי פשוט זה להפיל עלינו את הכול. אחת הטענות שהיו בהאג עוד ביום שישי זה שמורים לישראל לאפשר כניסת אספקה ממעבר רפיח, כאשר מי שמנעה את זה הייתה מצרים ולא ישראל. אמרו 'צריך לפתוח את מעבר רפיח'". 

רפיח (צילום: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
רפיח (צילום: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

איילנד אמר: "יכול להיות שדווקא הלחץ על מצרים יכול לייצר פה בעקיפין גם יותר לחץ לכיוון של עסקת חטופים, שמצרים היא מתוך המתווכות וגם היא הייתה מעוניינת ליצור איזשהו שקט ורגיעה, בדגש על האזור הזה. אני לא חושב שהניצחון ברפיח, גם אם הוא יושג, משנה את התוצאה כולה, אבל גם בניגוד לאלה שהתנגדו לפעולה, אני חושב שיש בה תועלת מבצעית, בעיקר על פילדלפי ולכן אם כבר הגענו בערך ל־75 אחוז מפילדלפי לשליטה שלנו, אז נכון להשלים את העניין הזה עד לתל סולטן וחוף הים".  

לגבי עסקת חטופים, טען: "הגענו לנקודה שאין לנו אפשרות לבחור בין טוב לרע אלא בין שתי אפשרויות רעות. אם הייתי חושב שבעוד חודש-חודשיים במאמץ גדול ניתן יהיה להגיע לניצחון מוחלט כפי שקורה לזה ראש הממשלה, הייתי נושך שפתיים וממשיך עם כל הלחצים מכל הכיוונים. העניין הוא שאני לא חושב שזה קורה.

חמאס (צילום:  REUTERS/Suhaib Salem)
חמאס (צילום: REUTERS/Suhaib Salem)

עוד הוסיף: "גם בהתבטאות האחרונה של הרמטכ"ל, הוא אמר 'מה שחמאס בנה ב־15 שנה, אל תצפו שנסיים לפרק אותו בזמן קצר'. גם מי שמשווה את זה למה שצה"ל עשה אחרי חומת מגן, זה לקח שנתיים-שלוש כאשר פעלנו ביהודה ושומרון, אבל כל יתר הזירות, גם הבין־לאומית וגם הכלכלית, בוודאי הצבאיות, לבנון וכו', היו שקטות. זה לא המצב שקורה כרגע כאן".

ראש המועצה לביטחון לאומי וראש אגף מבצעים במטכ"ל, סיכם עם נושא החטופים: "לא בזה גמרנו את המלחמות ולא בזה גמרנו עם חמאס, אבל ישראל צריכה את השקט היחסי הזה, את ההרגעה ביחסינו הבין־לאומיים, זה גם כנראה מסלול אפשרי להגיע לאיזשהו פתרון דיפלומטי או צבאי בלבנון, זה לא פחות חשוב. בגלל המצב המאוד בעייתי שנקלענו אליו זה יהיה הרע במיעוטו וכמובן את נושא החטופים שגורם הזמן הוא קריטי".