הפרה הישראלית היא בעלת תנובת החלב הגבוהה בעולם ומניבה בממוצע 12,074 ליטר חלב בשנה, כך עולה מסיכום נתוני מועצת החלב לשנת 2023. עוד עולה מהנתונים כי הישראלי שותה מידי שנה בממוצע 48.2 ליטר חלב. בישראל ישנן למעלה מ-100 מחלבות בכל רחבי הארץ, כאשר הגדולות ביותר הן תנובה, טרה, שטראוס, גד ורמת הגולן.
במועצת החלב ציינו מספר עובדות מעניינות: תזונת הפרות בישראל מתבססת ב-70% על מזון מרוכז וב-30% על מזון גס, כאשר המזון מורכז מגרעינים, כוסבה, גרעיני כותנה, גרגרי מספוא שעורה, תירס, או סורגום, חיטה ורכיבים נוספים. המזון מחולק לפרות פעם עד פעמיים ביום והן אוכלות אותו במשך כל היום.
משקלה הממוצע של פרה עומד על כ-650 ק"ג ואילו משקלו הממוצע של פר הוא מעל 1,000 ק"ג. בישראל ייצרו במהלך שנת 2023 כ-1.5 מיליארד ליטר חלב בקר, כעשרה מיליון ליטר ליטר חלב כבשים ו-13 מיליון ליטר חלב עיזים. ייצור החלב אשתקד עלה בשיעור מזערי של 0.26% לעומת שנת 2022. זאת, בעקבות פתיחת מכסות ייבוא למוצרי חלב.
בנוסף, ייצור חלב הבקר מתקיים ב-634 רפתות הפרוסות בכל רחבי המדינה ולאורך הגבולות, כאשר 60% מהחלב מיוצר במשקים המצויים בקיבוצים ו-40% מתקיים במשקים המשפחתיים במושבים. הרפתן הישראלי קיבל בממוצע בשנת 2023 עבור החלב הגולמי 2.41 שקל לליטר, כיום מקבל הרפתן בעבור ליטר חלב 2.40 שקל.
במועצת החלב ציינו, כי בעקבות הסכמים שעליהם חתמו במשק החלב בשנים האחרונים, הייבוא של מוצרי חלב לישראל פתוח באופן מלא ללא מכסים במגוון גדול של קטגוריות, בהן גבינות קשות, גבינות רכות, יוגורטים, מעדני חלב וגבינות. במועצת החלב התריעו, כי כ-20% מייצור החלב מתנהל כבר שמונה חודשים תחת אש וביישובים נטושים בעוטף עזה ובגליל העליון.
בשבת השחורה (7 באוקטובר) ובימים שלאחריה, נרצחו חמישה רפתנים בעת שהיו שעבדו ברפתות ביישובים בעוטף עזה: ראובן הייניק ז"ל מכיסופים, יפתח גורני ז"ל מבאר מילכה, דרור אור ז"ל מבארי (שהיה הגבן במחלבת בארי), אופק ארזי ז"ל מניר יצחק ויונתן חג'בי ז"ל מיכיני ואיתם עוד עובדים זרים שעבדו ברפתות שגם הם נרצחו.
בנוסף היו עובדים ברפתות שנחטפו – יוסף אל-זיאדנה ושלושת ילדיו, בילאל, חמזה ועאישה, שנחטפו מהרפת של קיבוץ חולית ולצידם גם נחטפו עובדים זרים בפרתות. עוד עולה מהנתונים, כי 20 רפתות בעוטף עזה נפגעו בשבת השחורה ב-7 באוקטובר.
השנה החולפת היתה השנה הכי מורכבת איתה התמודדנו בענף. שנה בה התמודדנו עם האסון הגדול ביותר שאירע למדינה, בו איבדנו רפתנים ועובדים בענף ואחרים נחטפו. שנה שכ-205 מייצור החלב מתבצע תחת אש ביישובים נטושים", ציין מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר – "למרות הכל, הצלחנו להתמודד עם כל האתגרים ולהמשיך לספק את כלל הביקושים של השוק הישראלי. המלחמה לימדה אותנו שהקונספציה בתחום המזון, על פיה צריך לסמוך על ייבוא ממדינות שכנות ועל יבואנים שיורידו מחירים, קרסה".
שניידר קרא לממשלות ישראלית לפעול בעתיד להעצמת החקלאות הישראלית וענף החלב בפרט. "זו הערובה היחידה למען ביטחון המזון של אזרחי המדינה. בדיוק כפי שאת הפגזים לטנקים והכדורים לרובים צריך לייצר בישראל, כך גם את החלב והמזון הטרי. זכרו, היכן שיש רפת, יש חקלאות, יש התיישבות ויש חיים".