במהלך היום (שני) בג"ץ דן בעתירתה של האגודה לזכויות האזרח, בה דרשה האגודה לבטל את "חוק אל-ג'זירה" (חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה) המאפשר לעצור פעילות של ערוץ זר המסכן את ביטחון המדינה, בכפוף לחוות דעת של גופי הביטחון. מאז שהחוק עבר, הוחלט לעצור את שידורי אל-ג'זירה בישראל.

הצפון אבוד | קרית שמונה בלהבות: "אי אפשר לנשום" - צפו בתיעוד המטורף   
לאחר שנתניהו הצהיר שלא תהיה עצירת מלחמה, נחשפה המלכודת הסמויה

בג''ץ, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בג''ץ, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

באגודה לזכויות האזרח טענו כי החוק עושה "שימוש ציני בתכלית הביטחונית", וכי מטרתו היא לפגוע בעיתונות ולהחליש את כוחה, תוך הפעלת לחצים על ממשלת קטאר, הנמצאת בקשרים הדוקים עם ארגון הטרור הרצחני חמאס.

השופט יצחק עמית הסכים במהלך הדיון לטענה כי החוק פוגע בחופש הביטוי, אך השופט אלכס שטיין טען כי גם בחוקים אחרים יש סמכויות רחבות הפוגעות בזכויות הפרט, ולכן יש מנגנונים לפיקוח של בית המשפט. כזכור, ב"חוק אל ג'זירה" מצריך אישור של בית המשפט וסגירת הערוץ הזר מוגבלת בזמן קצר.

השופט יצחק עמית (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
השופט יצחק עמית (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

השופט שטיין הבהיר כי פסיקתו של בג"ץ לבטל חוק "לא יכולה להתבסס על טענות אנקדוטליות, אלא על דברים אינהרנטיים בחוק". כלומר, אי אפשר להסתמך על דברים 'מסביב' לחוק, אלא על דברים המובנים בחקיקה עצמה.

השופט עמית טען ש"חוק אל-ג'זירה" הוא חוק דרמטי המבצע "צנזורה מוקדמת על גוף השידור", עוד בטרם הוא משדר דברים שמסכנים את ביטחון המדינה. בסיום הדיון, השופט עמית אמר כי ייתכן וצריך לכנס הרכב מורכב של שופטים בכדי "להעביר ביקורת שיפוטית" על החוק.

פרופסור אלכס שטיין (צילום: אוניברסיטת ברוקלין)
פרופסור אלכס שטיין (צילום: אוניברסיטת ברוקלין)

במידה ויוחלט להרחיב את הרכב השופטים, יהיה זה הצעד הראשון של בג"ץ לפסילת החוק. עצם הרחבת ההרכב אינה מחייבת כי החוק ייפסל, אך זהו השלב הראשון לקראת פסילת חקיקה.

כזכור, הצעת החוק של השר שלמה קרעי אושרה בסוף חודש מרץ במטרה למנוע את פעילותו המקומית של גוף התקשורת אל-ג'אזירה וגופים דומים, קובעת כי שר התקשורת, בהסכמת ראש הממשלה ובאישור הקבינט או הממשלה, רשאי לפעול כנגד ערוץ זר הפוגע בביטחון המדינה.