האגודה הישראלית לכפרי ילדים SOS תכשיר נפגעי 7 באוקטובר כמטפלים ומלווים לנוער במצוקה. ההכשרות יתקיימו במסגרת מיזם "שחר חדש" של SOS, אשר מתמחה בעבודה עם ילדים ונוער בסיכון.
המחזור הראשון של התוכנית כבר יצא לדרך והכשיר אמהות יחידניות לעבודה בפנימיות ובכפרי ילדים ללא עורף משפחתי. "כשהמטופל הופך למטפל, יוצאות מזה עוצמות אחרות לשני הצדדים", אומר שי קרביוב, סמנכ״ל ומנהל התוכניות ב־SOS. "יש בזה משהו אחר, בכך שהמטפל יודע להסתכל למטופל בעיניים ואומר לו 'הייתי שם. אני מבין אותך באופן הכי אמיתי ומוחשי שיש'".
קהלי היעד להכשרות של התוכנית הם צעירים מפונים מבתיהם, כאלו ששירתו בסדיר, במילואים או בכוחות החירום האזרחיים במלחמה. ולא רק כאלו אשר נפגעו באופן ישיר במלחמה, אלא גם חברים או בני משפחה של נרצחים, חללים ונפגעים, כדוגמת נפגעי תקיפה מינית או שורדי הנובה.
המיזם, שייצא בקרוב לדרך, יהיה חלק מפעילות תוכנית יתד - התוכנית הלאומית לקידום צעירים וצעירות במצבי סיכון, הפועלת בשיתוף משרד הרווחה והביטחון החברתי, ג'וינט ישראל ו"פורום נראות" של הארגונים למען צעירים במצבי סיכון.
במסגרת ההכשרות - הצעירים ילמדו על התהליכים המורכבים שעוברים על ילדי הפנימיות ויתחברו לחוויות האישיות שלהם, החל מרגע הוצאתם מהבית, לעתים בניגוד לרצונם או לרצון משפחתם באמצעות צווי בית משפט ולעתים בגלל בעיות התנהגותיות, ועד למצבי משבר שונים הנוצרים בעת שהותם מחוץ לבית במסגרת חדשה להם, כזו שהם לא ביקשו להיות בה. בהכשרה, שתימשך שלושה חודשים, לצד הטיפול האישי שיעברו המשתתפים, הם יפתחו מיומנויות ליצירת קשר אישי מורכב, שמצד אחד מתבסס על הבנה והדדיות ומצד שני מפתח סמכות שלהם כאנשי מקצוע ומיומנויות להענקת עזרה ראשונה נפשית וזיהוי והערכת מצבי משבר, תוך כדי התפתחותם.
"אנחנו יודעים שהילדים במסגרת שלנו זקוקים למודלים, ואנו בטוחים שהצעירים שחוו טראומות ונפגעו יוכלו להעביר להם את תחושת המסוגלות להתגבר על הטראומה ולהמשיך לתפקד", אומרת ל"מעריב" נלי גבע, מנכ"לית האגודה הישראלית לכפרי ילדים SOS, ומוסיפה: "המחסור בכוח אדם מקצועי מייצר פתרונות יצירתיים, שיש בהם מזור של ממש. אנו מאמינים שהן ההכשרה והן התעסוקה אחריה - יהיה בהן כדי לתרום לשני הצדדים".