בעוד המשק הישראלי ניצב בפני אתגרים כלכליים מורכבים. היום (שני) צפויה להתקבל החלטת הריבית של בנק ישראל, על פי הערכות המומחים, הסבירות הגבוהה ביותר היא שהריבית תישאר ללא שינוי על 4.5%, אך קיימים גם טיעונים התומכים בהורדת ריבית.
מצד אחד, האינפלציה בישראל נמצאת כעת בתוך היעד של 1-3%, עומדת על 2.8%, כאשר אינפלציית הליבה אף נמוכה יותר. בנוסף, ציפיות האינפלציה ירדו מאז ההחלטה הקודמת.
ההתאוששות במשק מגלה סימני חולשה, כאשר המדד המשולב של בנק ישראל כמעט ולא השתנה בחודשים האחרונים והצריכה הפרטית מתמתנת ברבעון השני.
מאידך, הגירעון הממשלתי הגבוה והמצב הגיאופוליטי המתוח מהווים גורמים מרסנים להורדת הריבית. בנק ישראל עלול לחשוש שהורדת ריבית תפגע ביציבות הפיננסית ותגביר את הלחץ על שער החליפין של השקל.
במבט קדימה, התחזית המאקרו-כלכלית מצביעה על האטה מסוימת בצמיחה. הצריכה הפרטית צפויה להתמתן, כאשר הפדיון ברשתות השיווק והרכישות בכרטיסי אשראי מראים ירידה לעומת הרבעון הראשון.
בזירה הגלובלית, ההאטה הכלכלית בארה"ב והציפייה להורדות ריבית שם עשויות להשפיע גם על המדיניות בישראל. עם זאת, האתגרים הייחודיים של המשק הישראלי, ובראשם הגירעון הגבוה והמתיחות הביטחונית, מקשים על בנק ישראל לפעול בסנכרון מלא עם הבנקים המרכזיים בעולם.
לסיכום, החלטת הריבית היום תשקף את האיזון העדין בין הצורך לתמוך בצמיחה לבין השמירה על היציבות הפיננסית והמוניטרית במשק הישראלי.
הכותב הוא נועם מדר - יועץ פיננסי, בעלי קרן הגידור אופרטיוניטי ובעל תוכנית ליווי פיננסי לספורטאים